論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

bb幾大才不需請工人?

唔知bb幾大才不需請工人?我覺得好唔方便請工人,沒有家人幫手 :cry:

大宅

Re: bb幾大才不需請工人?

如果你要返工而又無屋企人幫手,我諗請工人要請到個bb大個自己懂照顧自己(我諗要中學),除非找到住在屋企附近保母可以在你返工時間幫手湊,咁可以在bb兩歲入學時就唔請工人。0-2歲就需要,因為好多瑣碎野要做。

大宅

我覺得 0-2歲係最須要, 因為, 滿佐 2歲後, 可以比 bb 入幼兒園.

大宅

YYB 寫道:
如果你要返工而又無屋企人幫手,我諗請工人要請到個bb大個自己懂照顧自己(我諗要中學),除非找到住在屋企附近保母可以在你返工時間幫手湊,咁可以在bb兩歲入學時就唔請工人。0-2歲就需要,因為好多瑣碎野要做。

死火 :-( 要到中學!

大宅

姬 寫道:
我覺得 0-2歲係最須要, 因為, 滿佐 2歲後, 可以比 bb 入幼兒園.
bb 入幼兒園,但放署假點呀?

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我覺得等小朋友上到中學就比較穩陣.....

如果真係好唔想請工人, 到小朋友3-4年級返全日班, 都可以請鐘點幫忙接放學和睇住小朋友直到父母回家, 仲可以準備埋晚餐添. 不過個鐘點要做到0甘夜就比較難搵囉~~~ 另外仲要有backup in case小朋友有病痛要放病假時有人幫忙照顧啊!!

水晶宮

YuYuMother 寫道:
我覺得等小朋友上到中學就比較穩陣.....

如果真係好唔想請工人, 到小朋友3-4年級返全日班, 都可以請鐘點幫忙接放學和睇住小朋友直到父母回家, 仲可以準備埋晚餐添. 不過個鐘點要做到0甘夜就比較難搵囉~~~ 另外仲要有backup in case小朋友有病痛要放病假時有人幫忙照顧啊!!

agree

大宅

c.chan 寫道:
[quote]
姬 寫道:
bb 入幼兒園,但放署假點呀? [/quote]

有d幼兒中心係特別安排收暑假生, 上學時間都係全日, 放便我地要返工d家長, 不過, 就要提早book 定, 如果唔係就冇位, 至於我細囝現在間託嬰院+幼兒園, 長假期都會有開, 但就要早報名. :wink:

男爵府

如上中學便保險一些.但我捱等到大的讀四年級細的讀三年級就不用外傭,改聘鐘點,計落都有年半左右無外傭了
以前有工人時唔覺唔覺,原來 那些水電媒費日用品是現在的兩三倍,而我仍然一天煮兩三餐的.錢都剩多很多! 可以去旅行買按摩椅等等!!
但你要有心理準備都幾辛苦.放工回家還是煮飯洗碗跟功課.

首頁

尾頁

跳至