網購天地

跳至

首頁

尾頁

子爵府

333s 發表於 12-8-13 14:54
問完又問, 每次回 post又問, --------------- 那會是什么人?
點極都唔明的每事問囉,如果你耐心一一回答的話,就可能會比人懷疑你係打手架喇!

子爵府

333s 發表於 12-8-14 09:20
那.... 你說 我... 會不是 打手呢?? 似唔似呀..

我有時 點極都唔明的... 時不時都几蠢吓.

我買咗你分享的0.6L豆漿機啊,最多都係整到一大杯而已,整好就即刻KO晒囉,就算天氣再熱都好,對我都係冇影響個喎!至於你係唔係打手的問題,這重要嗎?其實「打手」只係個被標籤咗的稱號而已,分別就係如果你有收受利益的就叫打手,冇收受利益嘅就叫分享而已,而實情就係我睇咗你的介紹至知有迷你豆漿機這種產品,先至識得嚟買,我就覺得無論你係打手定一般網民分享都唔重要,從某角度嚟睇,這都係對這論壇有貢獻的,總之唔該晒!

其實今時今日,睇電視每15分鐘就會有廣告、行街通街都有街招、坐地錢架架都裝有LED廣告/資訊板的、連上網都不時會自動彈出廣告視窗架啦,這些宣傳資訊就話冇得揀被迫要睇埋唶,但係就算真係有打手不時post帶宣傳目的嘅帖都好,冇人叫你明知出帖者懷疑係熟口熟面的打手嚟嘅,都仲要八卦地click入去睇加嘛,但係睇完又要鬧喎,呢D咪係果D又要買八卦雜誌嚟睇,但睇完又要鬧果撮lleve人囉;唔該那些人請明白到,雖然打手係有出帖嘅自由唶,但係你亦有權選擇clickclick入去睇個喎,鬼叫果D人自已天性八卦呀?對於我來說,總之收到新的資訊就好,又唔使我付出嘅,話之佢哋係唔係打手都好啦,我真係唔會又要睇又要鬧呀!

子爵府

受到警告
333s 發表於 12-8-14 16:27
agreed. 你/ 其它好心人, 在分享時, 有寫... 好 & 坏.
我自己有此需要, 又適合我... 理得佢是否打手.

知唔知乜嘢叫做「以小人之心度君子之腹」呀?其實我都唔想用咁負面而且唔客氣的稱呼來形容某些人的,不如你教我好了!但我真係頂唔順某些人自己對這論壇從不建樹不特只個喎,但一見就係話人好點點點的喎,就算,就算人哋真係打手又點唶?唔通佢會少咁忽肉架?咁眼冤嘅咪督盲自己雙眼咁咪冇眼屎乾淨盲囉,又冇人用鎗指住佢暈精迫佢click入去睇嘅,係咪?學咩嘢人做明眼人吖!

子爵府

有個佛偈,大致上話你內心係乜嘢人,睇到人哋就係乜嘢人,現代心理學亦有類近的潛意識論,充滿負能量的人睇到嘅都係負面的,睇嚟這theory有點根兜喎!

子爵府

conM 發表於 12-8-23 22:53
我之前無好仔細甘睇哂甘多頁,但你同333走失咗個\"老友\",無端端去咗我個post鬧囉,咩事呀?我係咪無分享/ ...
唔明?乜嘢老友呀?呢個回帖十幾日前個咯喎,講過乜連我自已都冇乜印象咯,乜你仲記住上心呀?

子爵府

conM 發表於 12-8-24 03:19
樓主一睇到我開post交流集運就好敏感甘插,我話我只係交流我想問/分享嘅嘢同啲淘齡深嘅jm學吓嘢,如果我好 ...

首先,我要澄清我同樓主唔係甚麼「老友」,就連普通的朋友都唔係,我唔同欠缺同理心和包容心的人做朋友架;第二,就算我有多餘的愛心,我都寧願用嚟照顧流浪的貓貓狗狗好過,因為起碼佢哋唔識講嘢,唔使迫住聽(睇)埋D唔鹹唔淡的港式鄉下話,聽到耳都則埋「哇」!

首頁

尾頁

跳至