跳至

首頁

尾頁

男爵府

因小朋友今年k3, 想問下就讀or 熟比學校的媽媽教學內容. 謝謝.
http://i92.photobucket.com/albums/l29/chrisyam/Christmas/160711198.gif

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

一校定二校呢?

二校我可以答你。

男爵府

是二校啊! 謝謝回答 ! 請問教學模式, 孩子在校情況, 因今年派位有很多去英皇, 很吸引 !但冇渠道知校裹情況. THANKYOU
http://i92.photobucket.com/albums/l29/chrisyam/Christmas/160711198.gif

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

大部份教學模式係用活動教學。有少部份好似中文咁就比較難用活動教學, 亦有一,二位教學模式比較傳統既老師。
雖然主要用活動教學, 但亦都唔會好似某d私校咁,好多工作紙, drama, 帶公仔回校 show & tell。
我仔係三年班時學校有搞過上台表演話劇, 會有英詩創作,好既會安排廣播或上台朗讀。
學校係小班敎學, 由今年開始升小二唔再分精英班, 小三會依舊。

我個仔都讀得開心!

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

raven 發表於 12-8-16 11:27
大部份教學模式係用活動教學。有少部份好似中文咁就比較難用活動教學, 亦有一,二位教學模式比較傳統既老師 ...
難唔難入???

我都去聽過呢間校長既講座, 呢間學校學生英文係咪好好??? 同埋係咪好嚴???

好似小一用大仔, 細仔咁既模式分班, 係咪真架???????

大宅

回覆:英皇二校小學

我亞仔9月P1,有少少擔心,因細仔,請多多指教!

raven  我仔都係十月細仔,都無嘜問題既,唔駛擔心。  發表於 12-8-17 10:09

男爵府

Raven,

Thank you ar! i want to ask the academic level is it more difficult than the others, this year many boys can go to King's , so good! However, I heard from a friend said it's many homeworks there and difficult, is it true. Are the teacher kind there, any school bus route from Kennedy Town? Thank you

侯爵府

回覆 pomanlife 的帖子

難唔難入???
我唸擺第二志願都應該得卦! 但今年派得好好,所以家長要考慮排位!

學校學生英文係咪好好??? 同埋係咪好嚴???
我又唔覺得特別好wor, 不過今年轉用 longman elect, 所以英文會深好多。
學校都o.k. 唔算嚴!

分班模式?
我仔個時無咁分wor! 而家唔知會唔會咁分。

侯爵府

回覆 心朗小B 的帖子

I don't know the academic level of other schools. For me it is not so difficult.

From P.1 to 3, my son can finish his homework within 1-2 hrs. But I heard from some other parents said, P.4 work much harder and more homework.

Teachers are very kind. Don't worry, It has a school bus route in Kennedy Town.

男爵府

請問有否拔尖政策, 課外活動多嗎? 是否多SCHOOL TRAVEL TOUR, 我見門外POSTER 好似學生耍去很多地方。 學生校夙是怎樣呢?因對貴校真有興趣, 床床煩告知.

大宅

心朗小B 發表於 12-8-17 10:44
請問有否拔尖政策, 課外活動多嗎? 是否多SCHOOL TRAVEL TOUR, 我見門外POSTER 好似學生耍去 ...

只係想八下, 依家你小朋友讀緊邊間幼稚園呀?

侯爵府

回覆 心朗小B 的帖子

學校係用拔尖補底政策, 課外活動有好多,係自己決定join 唔join, 學校唔會迫你! 有d好似奧數,英作咁係拔尖既!

校風一向都唔錯。學校都會搞去內地旅遊, 交流團呀咁! 都係自由參加與否,學校唔會迫你! 不過校長當然都希望高年班同學去內地睇下。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

raven 發表於 12-8-17 11:42

拔尖補底政策
咩叫拔尖補底政策

讀咩幼稚園容易入到呢間????? 可唔可以多講下校風方面係點??????

呢間好似無宗教, 係咪少讀一科宗教, 共9科???????

spmok1999  統一派位揀第一志願的話, 我唔敢講實抽到, 但起碼有九成機會以上...  發表於 12-8-19 11:48

男爵府

是否呢幾年派位也是0甘好呢? LISTEN FROM OTHER, 女校長好進取, 所以高小很谷.重SPORTS OR MUSIC ? 如 MATHS 好, 佢怎樣拔尖呢? 

大宅

仲有, 聽人講, 個校長同老師都串串地喎, 唔知係咪呢??

男爵府

Actually one of my son's classmate's mother said one teacher compaint with her during the open day. It's really difficult to work in this school as it's heavy workload. I was shocked that how come the teacher will tell the mother in the open day! Is the principal nice or not? I saw her once time and she smile to my son during the open day and ask my son's name in the reception. Seems nice!

侯爵府

拔尖咪即是你叻邊一科咪選你參加邊一科既課外活動班,考試唔合格咪要回校參
加補習班。其實好多小學都係咁!

侯爵府

邊間幼稚園?應該無關係!
無宗教科,可以讀少一科,考試主要計中英數常,好似高年班至計其他科。
年年都有十個到入英皇。
校長係好緊張校務,就係咁家長開心,但就苦了老師。
校長的確係比人感覺串串地,但我又見過校長幫手分簿,小朋友無錢去畢業典禮,佢又試過自己出錢,我又見過佢老師未講完佢又要搶住講,所以都唔知㸃講好!
無咩特別重視sport定music。
點拔尖?梗係睇平時成績同埋校內比賽啦!

彩鑽殿

raven 發表於 12-8-19 11:08
邊間幼稚園?應該無關係!
無宗教科,可以讀少一科,考試主要計中英數常,好似高年班至計其他科。
年年都有 ...
我係openday時都見過嗰個校長, 同埋聽過佢講野, 但open day時都介紹佢地學校既"硬件"為多, 同埋點催谷d英文, 請個鬼老返黎點同學生溝通等等. 同埋如果成績差既學生, 學校放學後會安排免費為學生補習, 我唔知有無get錯意思.

如果係咁樣, 萬一跟唔上, 對個學生黎講, 會唔會好大壓力????

佢地英文用邊套教材?????????

侯爵府

係! 你無get錯意思.
壓力?? 呢樣真係好難講! 好多時壓力都係來自家長。起碼老師無催促家長要我地小朋友上補習班,
攞成績表時,又無咩特別。學校應該唔會俾好多壓力佢地。
學校黎緊都唔分精英班, 應該都係唔想大家有壓力姐!
英文咪今年轉用 longman elect.

首頁

尾頁

跳至