跳至

首頁

尾頁

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

raven 發表於 12-8-20 12:01
回覆 pomanlife 的帖子

係! 你無get錯意思.
覺得呢間學校都唔錯, 只係怕小朋友萬一要成日俾學校留低補習既話, 會影響佢學習興趣.

呢間學校學生好有禮貌, 呢個係咪真架????????

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

禮貌???? OK 卦,其實我好少去學校!

禁止訪問

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

School open day

8,15,22/9 (SAT)
9:00 to 5:00pm

http://kcobaps2.edu.hk/news_detail.php?id=191

禁止訪問

畀面勳章

複式洋房

我都覺得校長寸寸地,比較有氣顃,佢除左講自己學校外,都有唔開名講其他學校,語氣態度一d都唔nice,不過有d情節我都覺得佢講得有道理嘅
聽完佢訓話之後去接番個小朋友時,佢又好和藹咁同我小朋友傾偈喎,真係估佢唔到

侯爵府

校長講說話係有D直,所以怪獸家長唔好唸住可以大晒!

禁止訪問

畀面勳章

伯爵府

環保接龍勳章

二校校長出年退休了

禁止訪問

畀面勳章

複式洋房

回覆:英皇二校小學

我都想知二校d老師好唔好?多唔多功課做?會唔會難適應?因為我15號嗰日去過open day, 覺得d老師無乜笑容,而校長又真係串串哋(純屬個人感覺),希望有多d二校家長可以上來傾下。
因為我都諗住第一輪揀二校,想收集下多些資料。thank you

大宅

引用:大部份教學模式係用活動教學。有少部份好似

原帖由 raven 於 12-08-16 發表
大部份教學模式係用活動教學。有少部份好似中文咁就比較難用活動教學, 亦有一,二位教學模式比較傳統既老師 ...
想問下每日功課量多唔多?測驗考試既範圍會唔會好大?因為聽人講都幾谷!

侯爵府

回覆 tattc 的帖子

我覺得功課暫時黎講唔算多, 都係 1.5hrs 到, 唔會有好多額外既工作紙, 唔會成日要開電腦搵資料, 唔會成日要我幫手做既親子功課。我個仔都係一個慢麼麼既人!

不過我唸唔同老師會有唔同既功課量, 試過小二A班寫中文生字要20個, 但到了小三A班時得10個到, 到小四就得番7,8 個。

侯爵府

考試我就覺得中文深, 其他都係跟政府指引。

谷! 一般啦! 不過A班既學生係比較要求高。但今年都唔分精英班LOR!

侯爵府

回覆 Babychunma 的帖子

鬼咩!人地開1日,我地學校做四日,又無限定幾時開場, 想有笑容都幾難!

大宅

引用:回覆+tattc+的帖子 考試我就覺得中文深,+

原帖由 raven 於 12-09-26 發表

Thanks!我今日交咗英皇二校,我無去到參觀open day,但今日收表果位教職員very nice,主動問我地有冇參觀過,跟住好好咁帶我地參觀咗一次,卑我既印象100分!

侯爵府

希望你成功同小朋友讀得開心!

大宅

引用:回覆+tattc+的帖子 希望你成功同小朋友讀

原帖由 raven 於 12-09-27 發表

希望你成功同小朋友讀得開心!
Thanks!

大宅

引用:回覆+tattc+的帖子 考試我就覺得中文深,+

原帖由 raven 於 12-09-26 發表

我想請問,中英文程度深嗎, 需要補習嗎? 小朋友能開心學習嗎?

侯爵府

回覆 jcmama2010 的帖子

中文由四年級開始普敎中, 書係會轉用漢語拼音板, 係會深d。一至三年級書會淺d。

英文轉晒用elect, 係比以前深, 但以前我就覺得太淺!

要唔要補習, 係好視乎各人既情況, 我只可以話比你聽, 我地無lor!

首頁

尾頁

跳至