論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

其實我對請外地工人真的萬個不放心, 當然我明白本地人也有好壞, 但始終我對外地工人十分之抗拒, 無論自己湊住個B, 又要反工, 幾辛苦我也不想請外地工人.
真係好想知, 現在還有D本地工人肯在顧主家過夜, 即好似以前D馬姐嗎? 舉例只是星期一至四...你估要多小錢呢? 是不是富豪才步月請得起? 會不會好似D賓賓/印印 under agent, 一話自己傾呢?

珍珠宮

引用:其實我對請外地工人真的萬個不放心,+當然我

原帖由 BoDonYummy 於 12-08-17 發表
其實我對請外地工人真的萬個不放心, 當然我明白本地人也有好壞, 但始終我對外地工人十分之抗拒, 無論自己湊 ...
呢類要登廣告。幾個月前有人問我請唔請退休馬姐(60歲),人工冇所謂但求有得住,我怕年紀大拒絕了。

大宅

60歲又真係好似大O左D, 除了登廣告, 會不會起人家底呢? 因大家都很陌生家嗎? 可不可以問佢家境及本身住邊, 等等家? 通常一般多少錢, 及會否好似賓賓/印印有額外福利家, 如MPF(因佢地是本地人), 是可一定要簽 contract, 徦期等等, 一話所有野也是海鮮價, 自己相方傾便可以? 我真係好有興趣知多D, 請指教

大宅

我都想知啊

子爵府

回覆:本地工人

應該唔會有3,40歲人肯做,除非新移民!人工應該要跟最低工資架咁你出得起咁嘅價,都未必有人做。我屋企請通宵看護,其實都係普通阿嬸,一日24hr都900最起碼,所以都應該幾難搵,就算普通鐘點都60蚊個鐘,我估d人寧願做鐘點囉,除非無人無物無屋住!

大宅

禁又係如有頭家都不想做啦, 我只係想八下姐, 邊有錢請得起呀

首頁

尾頁

跳至