跳至

首頁

尾頁

別墅

BB滿月那天傳統上是否要回娘家探婆婆及拜祖先?

BB滿月那天傳統上是否要回娘家探婆婆/拜祖先? 事關我B仔滿月的那天,我媽媽千叮萬囑我要買燒肉,水果及帶同B仔回娘家探望她及拜祖先, 就算天氣壞都要搭的士來. 但消息在無意間比奶奶知道之後, 就麻煩了, 奶奶以為我父母將她的孫仔當作內孫來, 奇怪為什麼要B仔拜我娘家的祖先? 奶奶又估作大方同我講, 話同情我父母没有仔, (我家只有我兩姊妹), 如果我父母高興咪由得B仔到我娘家拜祖先.但如果天氣不好就不好去了. 言下之意是不高興B仔來娘家拜祖先而不得她的同意. 我心裡很不安, 我覺得B仔都是我父母的孫兒(雖然是外孫), 難道我帶B仔回娘家探望我父母都要得佢地(老爺/奶奶)批準?? 當日我更係順我媽媽意帶B仔去探佢啦, B仔是我生的, 我帶佢去邊唔通都要奶奶批準?? :tongue:
珍惜眼前人

大宅

Re: BB滿月那天傳統上是否要回娘家探婆婆及拜祖先?

BB滿月那天傳統上應該回老爺奶奶家拜祖先!
你老爺奶奶有咁既反應一d都唔出奇!

大宅

winwinfai 就講得arm...一般都係返老公屋企先~

大宅

Yes, 我都係返老爺&奶奶度拜祖先, 而唔係返娘家.

別墅

返邊度拜祖先都不是重要問題, 我覺得我媽媽做個心舒服D得咪得, 個個鄉下的傳統都不同, 我阿媽話佢鄉下慣例是一定要外孫在滿月時返外家探婆婆及拜祖先的, 我當然要順佢意啦, 因為日後是由她幫我take care BB的. 所以我覺得奶奶有問題咪直接同我媽媽講數囉, 唔好要我地D後生夾係中間
珍惜眼前人

首頁

尾頁

跳至