自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

以前讀書時都要幫屋企煮下飯, 洗菜, 洗菜就好驚見到菜蟲, 有時都好大條郁下郁下, 好恐怖...但而家d菜, 真係好靚, 無咩比蟲食, 一條菜蟲都無見到....所以先覺得農葯勁先一條菜蟲都無, 你地覺唔覺無咩菜蟲所以而家開始買d有機菜, 但真係貴d...

男爵府

回覆:我估而家d菜落農葯落得好勁..

我媽在澳洲這邊洗菜成日見到菜蟲,先意識到香港果D真是冇架

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

水晶宮

珍珠宮

育兒性格勳章 畀面勳章

回覆 blueski 的帖子

無法, 唯有洗耐D, 浸耐D. 對於我, 有機就真係貴左D.

子爵府

咁講起又係喎。。。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

侯爵府

好媽媽勳章

仲有發唔發覺d菜有時係好"拿"手架

多多綠茶    發表於 12-8-21 00:35

男爵府

畀面勳章

引用:以前讀書時都要幫屋企煮下飯,+洗菜,+洗菜就

原帖由 blueski 於 12-08-20 發表
以前讀書時都要幫屋企煮下飯, 洗菜, 洗菜就好驚見到菜蟲, 有時都好大條郁下郁下, 好恐怖...但而家d菜, 真係 ...
有機菜何止係貴左啲,簡直係富貴菜

blueski  真係貴  發表於 12-8-20 21:24
若要人不知,唔好太低B~~~

珍珠宮

畀面勳章

所以我每次要浸至少30~60分鐘(換2次水)再洗2~3次(不喜勿插)

侯爵府

依家d菜條條都好靚,無蟲咬過既窿窿,
我見到有窿窿既菜反而會買

blueski  d菜檔好難見到有窿窿既菜  發表於 12-8-20 21:23

伯爵府

叻叻勳章 畀面勳章

引用:所以我每次要浸至少30~60分鐘(換2次水)再

原帖由 aubmaki 於 12-08-20 發表
所以我每次要浸至少30~60分鐘(換2次水)再洗2~3次(不喜勿插)

...
我平時懶無咁做,咁咪食左唔少毒藥,

珍珠宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+aubmaki+於+12-08-20+發表所

原帖由 mewi 於 12-08-20 發表
我平時懶無咁做,咁咪食左唔少毒藥,
我自己習慣姐~~(因為好細個果陣幫吖娘洗西洋菜見到好多蟲)所以自己一定要浸過先洗

伯爵府

好媽媽勳章

唔係架, 我上年種d菜都無菜虫架, 我全部入晒蚊帳種
全職/全母乳媽媽大仔在8/8/2004出世了!  3.02KGS細仔在23/2/2007出世!  23/2/07  2.84KGS     26/2/07  2.81KGS     08/3/07  3.12KGS     24/3/07  3.79KGS     23/4/07  4.77KGS     25/6/07  6.67KGS     25/8/07  7.73KGS

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

super market/吉之島果d有機菜, 一細包, d菜好瘦弱同有窿窿, 都要十幾廿蚊一小包

大宅

其實d菜唔好浸咁耐
d農葯會入落d菜到

bb2  我都係...睇怕我會好早死....  發表於 12-8-20 21:50
三人世界  唔係掛?我次次都浸成個鐘  發表於 12-8-20 21:36

琥珀宮

畀面勳章

公爵府

wingynb 發表於 12-8-20 21:24
其實d菜唔好浸咁耐
d農葯會入落d菜到

我見過有d資料講, 先張買返黎d菜, 用水喉水沖洗一次(目的沖走多d農葯), 先好浸15分鐘以上, 咁d農葯就唔會咁多係d水裏面比菜吸收返...

rubyplk  我都係咁做  發表於 12-8-20 23:18
Mrsleaf  thanks   發表於 12-8-20 23:08
sandra28  我都係沖下先浸半個鐘, 之後再洗一次  發表於 12-8-20 23:05
spaghetti915  我要記住先~thx  發表於 12-8-20 22:48

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

blueski 發表於 12-8-20 21:30
我見過有d資料講, 先張買返黎d菜, 用水喉水沖洗一次(目的沖走多d農葯), 先好浸15分鐘以上, 咁d農葯就唔會 ...

這個我要記住, 謝謝你的資料.

大宅

首頁

尾頁

跳至