烹飪搵食

跳至

首頁
12345...84

尾頁

男爵府

真係好感動呀,自己開嘅帖子居然有超過二十多萬人次瀏覽" />" />。既然大家咁支持,而家就開part 2, 等大家可以繼續交流心得同意見~~
另外我亦要多謝咁多位JM提供咁多正食譜,等好多買咗Airfryer嘅新手都可以變成烹飪高手
請大家記得放相之外最好同一個帖子內寫埋食譜,咁樣我就可以放晒去第一版方便大家查閱~~

如果想睇番之前嘅食譜,Please click --> Airfryer 學習交流區~~Part 1

我是以前的會員bullbull(哈哈...即係開朝原老),不過事隔太耐已經唔記得個密碼喇,唯有再新account啦~~

男爵府

Airfryer學習交流區Part 2~(牛油蒜香雞翼P.83)

之前都曾經做過嘅鹽燒三文魚頭,今次因為細個啲,所以時間唔同咗。

先用酒(屋企得番紹酒,所以就用咗)、日本海鹽(冇可以用普通鹽)醃片刻。入爐前可以先用隔油紙索乾。
做法:Pre-heat 200度(3mins),魚頭面向網,防止黏底可以放張牛油紙(baking paper),先焗約4mins,就可以拿出張牛油紙,再繼續燒8mins。反轉(此時魚頭面向番發熱線)再焗8mins,見到啲皮變金黃,啲油彈得好勁即表示熄火食得~~

燒鵝肝 (做法P.4) 快鍵#78

芝士汁磨菇西蘭花 (做法P.7)
快鍵#124

青芥茉醬配炸雞脾 (做法P.7) 快鍵#125

蠔汁金菇肥牛卷(做法P.8) 快鍵#145

日式BBQ牛肉(做法P.9) 快鍵#166

紙杯蛋糕 (做法P.9) 快鍵#174

原味梳乎厘(做法P.9) 快鍵#180

心太軟(做法P.12) 快鍵#226

美味早餐 (做法P.14) 快鍵#262

蔥油餅(做法P.14) 快鍵#277

超鬆牛油曲奇(做法P.16) 快鍵#318

焗豬扒(做法P.17)

焗熱狗(做法P.18) 快鍵#360

焗腸仔包(做法P.20,P.23)

茄汁腸仔 (做法P.20) 快鍵#395

煎牛扒 (做法P.22) 快鍵#425

黑椒牛仔骨 (做法P.22) 快鍵#439

燒豬頸肉 (做法P.23) 快鍵#444

炸乳鴿 (做法P.23)可以參考番part I的食譜 快鍵#1134

香草焗青衣柳 (做法P.24) 快鍵#462

白汁炸雞扒碟頭飯 (做法P.24) 快鍵#471

蝦醬焗春雞(做法P.25) 快鍵#492

焗朱古力蛋糕 (P.26) 快鍵#506

朱古力梳乎厘 (P.27) 快鍵#540

椒鹽排骨 (p.29) 快鍵#573

五香雞脾(P.25) 快鍵#487

水牛辣雞翼 (做法P.31) 快鍵 #616

白汁磨菇吞拿魚焗長通粉 (做法P.32) 快鍵 #636

法式焗羊架 (做法P.35)快鍵#685焗羊架P.57(快鍵#1157)Pls click

肉醬煙鴨胸意粉 (做法P.37)快鍵#722

土匪雞翼 (P.37) 快鍵#724

焗杯杯蛋糕(P.39)快鍵#779

焗脆皮燒肉(P.43)快鍵#850
做法之前Part I已提供

冬甩(P.44)快鍵#869

雞扒手打烏冬麵(P.47)快鍵#932

日式炸雞件(P.50)快鍵#983

簡易脆炸雞翼 (P.50) 快鍵#999

蜜捧捧雞腿 (P.51)快鍵#1007

香草蘑菇春雞P.55(快鍵#1093)

忌廉蘑菇焗雞扒P.77(快鍵#1534)Pls click

照燒汁三文魚扒(P.79)快鍵#1754Pls click

牛油蒜香雞翼(P.83) 快鍵#1656 Pls click

簡易版焗雞翼(P.23) 快鍵#456,日式肥牛肉 (P.23) 快鍵#456,焗椰絲檳(P.48快鍵#953)
各位JM請留意,每舊肉嘅size,厚度都會唔同,所以烹調時間都會有分別。大家可以參考完食譜,再依照自己喜歡的味道和脆度自行調較份量、溫度和時間~~

各jm和sis提供之食譜~~
jessica0768提供:蝦多士(P.2)pixelskin提供:小餐包(P.9)
kung678提供:氣炸葡式蛋塔(P.9)蕃薯波波(P.12)
joycesw提供:焗牛脷(P.9)炸排骨(P.10)檸香梳乎厘(P.11)rosemary蜜糖德國咸豬手(P.17)
leung2010提供:豬肉乾 (P.18)nicki提供:冇油生炒排骨 (P.31)牛油蛋糕 (P.45)快鍵#903台式鹽酥雞(P.45)快鍵#906
Mukoo提供:焗燒肉(P.33)#646hybb提供:茄汁蝦碌 (P.34快鍵#677)塵大聞提供:一豬兩味(P.45)快鍵#895Telly提供:蕃薯、爆谷(P.45)快鍵#916B.Lam37氣炸蝦膠釀豆卜(P. 56)快鍵#1114LiuLiu提供:生炒骨(P.73)快鍵#7456

LittleSu    發表於 12-10-19 11:29
我是以前的會員bullbull(哈哈...即係開朝原老),不過事隔太耐已經唔記得個密碼喇,唯有再新account啦~~

珊瑚宮

BK Milk勳章

到~~~~~, 太耐無用過電腦上相添, 差d 唔記得點上相蝦多士

pixelskin    發表於 12-8-24 08:35

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 畀面勳章

回覆:Airfryer學習交流區~Part 2好毒區

我星期五去買

bullbull1    發表於 12-8-21 17:13

男爵府

回覆:tiffybb 的帖子

我都打算星期五買

kawai120  thinking now  發表於 12-10-23 23:46
ARTOH  期待呀   發表於 12-8-22 22:19
bullbull1    發表於 12-8-21 17:13

媽媽最愛大小b

水晶宮

上星期就用咗airfryer整曲奇 不過相係電話

you completed my life <3

男爵府

畀面勳章

報個到先

kawai120  me 2  發表於 12-10-23 23:46

伯爵府

報個到先 恭喜樓主 

昂然進入PART 2!!!

也越來越多JM加入AIRFRYER大隊了

加油    

伯爵府

留個先 

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

過路中~~~

大宅

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 陪月勳章

唔知有冇jm可以分享埋煲咩涼茶好呢

catfitfit  嘻嘻...在下夏桑菊...  發表於 12-9-10 17:27
jessica0768  我多數都係外面飲白花蛇舌草  發表於 12-8-22 00:17
bullbull1  我都係飲一般五花茶~~  發表於 12-8-21 17:14

大宅

我又報到先恭喜樓主

男爵府

~~ 過路 ~~

中毒 ING

kawai120  wow  發表於 12-10-23 23:47
jessica0768  咁你帶左返屋企未呀, 未就快d 去買, 真係好正架  發表於 12-8-22 00:18
ARTOH  買啦 買啦  發表於 12-8-21 17:51
bullbull1  快啲買啦~~  發表於 12-8-21 17:14

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

報到

Cheer up! Enjoy every Little Thing in LIFE

大宅

玩具勳章

我都恭喜樓主

大宅

叻叻勳章

大宅

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我..打算叫老公送比我做下個月既結婚週年禮物~
其實咪又係益佢2仔爺~
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

男爵府

報到

男爵府

家家公主 發表於 12-8-21 18:10
我..打算叫老公送比我做下個月既結婚週年禮物~
其實咪又係益佢2仔爺~ ...
唔緊要啦,最重要係煮得開心嘛~~

家家公主    發表於 12-8-21 18:28

首頁
12345...84

尾頁

跳至