論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

5月頭請印印(海外),預8月尾到香港,但而家入境署仲未批visa,即係就算今個星期批到visa,最快都要9月中先到!
Agent 又話8月尾印尼新年冇人辦公,機票又full, 同埋入境署只可以遞一次信要求加快處理,入境署唔理都冇辦法(有冇人知係唔係只可以遞一次呢)

smallfoothk  佢地有直線,但常full,可留言,你打佢地熱線一問便可,另自己可寫信給  發表於 12-8-22 09:21

大宅

回覆:joycelee8888 的帖子

入境處點會只比遞一次加快信呀,你個 agent 好明顯講大話。
你問多次 agent 幾時入紙和問佢攞 ref no, 咁你就可以自己追入境處。

大宅

回覆:ta__ta 的帖子

你個agent 呃你,我前後都遞左4封加快信!

大宅

吓!!!!
即係我而家打去問agent 拎佢入境處個ref no, 自己打去問入境處? (agent話可以上網check status)!!

大宅

agent話7月比加快信入境處... 但我又唔知幾時入紙喎!!!

自己點check 個status 呢?

大宅

呢個agent我仲收咗我$5XXX agent fee!!!!

大宅

你個 agent 好衰囉,賴落入境處。其實入境處好好,你有需要加快,佢地真係會加快出 work visa. 就算唔加快,齊文件都係講緊 4-6 星期。你五月簽,冇可能仲未出到 visa.

應該係你 agent 好遲先交申請比入境處囉。你問清楚佢幾時入表和 ref no 先啦。

我係有 ref no 後 fax 和 email 入境處追,出 ref no 後二至三星期就ok la.

伯爵府

印尼新年, 唔代表無人會出國打工, 如工人講明隨時可出國, 點會辦不到呢!

你位agent好明顯係想慳得就慳, 知新年機票貴(佢地通常last min至出機票),所以唔入紙去immd住, 過左新年至運工人來.

加快信你想出幾多封都得, 日日出都得, 你可以直接俾immd, quote埋ref唔駛經agent. 照實情immd會出封有ref的通知信你, 內容大致話收到你既申請云云, 唔駛問agent拎(你仲要fax番封notice letter俾agent呢.).

agent擺明玩你啦, 仲收咁貴, 當你老襯.

大宅

agent話可以照遞信去加快, 但佢地唔會理...............

大宅

我要比咩資料immd 呢...因為我only有印印個名果D野(即係佢填見工果份野!)...

大宅

我就入境處出的 ref no 信係去左 agent 度。你問你個 agent 攞個 copy, 會見到封信的日期。

大宅

我四月尾簽到而家都未到丫,我agent都係話印尼新年冇人做野,要九月頭姐姐先來到

大宅

即係我而家要問agent拎入境處比agent封信(有ref no ), 跟住拎去入境處度問個status 去到邊同幾時拎到visa??

別墅

畀面勳章

回覆:點止等3個月呀!>_<!

我6月中申請都已出visa了

大宅

下!咁點知agent 幾時幫我入紙申請呢

大宅

你睇返入境處封信個日期,一般入紙後10日出呢封信。
其實 agent 入紙時會比職員 chop date,不過睇黎你個 agent 都唔會比返你睇了。

大宅

我都冇收過入境處封信,會唔會keep 左係agent 度?

大宅

我封信係寄去 agent 的, agent 收到後 email 返個 copy 比我。

男爵府

引用:5月頭請印印(海外),預8月尾到香港,但而

原帖由 joycelee8888 於 12-08-22 發表
5月頭請印印(海外),預8月尾到香港,但而家入境署仲未批visa,即係就算今個星期批到visa,最快都要9月中先 ...
我 6 月初請工人, 8 月頭已批 visa lu wor…我係正常程序冇加快…係咪妳 agency 呃妳

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至