基督家庭

跳至

首頁

尾頁

別墅

有冇經歷可以分享.

我很想改變,脾氣太燥.已經多禱告,但是反反覆覆.

子爵府

回覆 jenamy94 的帖子

有可能

求主賜你一d經歷, 好讓你慢慢變得溫柔

教 養 孩 童 , 使 他 走 當 行 的 道 , 就 是 到 老 他 也 不 偏 離 。 (箴22:6)
Train up a child in the way he should go: and when he is old, he will not depart from it. (Proverbs 22:6)

水晶宮

2018復活節勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

我的好友曾經是一個 '燥底',
小小事就鬧, 個仔比佢鬧到無晒自信, 重常常兜巴星個仔~
老公又係咁, 比佢鬧到死死吓, 最慘就係起成班朋友面前鬧,
大庭廣眾...莫說佢老公難受, 我地旁人都好尷尬~

好友信主之後, 坦誠向大家表白自己唔想咁, 好想改,
但常常控制唔倒自己, 於是我地一班人為佢同心祈禱,
陪佢查經, 眼看佢用心追求聖經真理,
慢慢...慢慢真係改變, 當然這一切唔係一年半載的事,
過程中她亦偶爾 '發作', 但她平靜過來會向大家道歉~

她用心追求並倚靠神, 兩三年後真的變到純過隻羊,
身邊的人(包括老公和個仔)都因為佢o既改變而信主,
現在她們一家三口是別人眼中的 '模範家庭',
誰想到她們曾有一段家庭暴力的故事~

所以你也要加油, 神造得你出, 點會唔知你o既軟弱喎!
只要你真心尋求, 主絕不會叫人落空~

yfceo    發表於 12-8-24 15:48
kandyb    發表於 12-8-24 02:18
          You may say I'm a dreamer but I'm not the only one.

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

jenamy94 發表於 12-8-22 11:20
有冇經歷可以分享.

性格上的缺點人人都有,但我認為這些缺點(如脾氣暴燥等 )其實只是生命出了問題的病徵,其根源在於生命中的一些「深層次矛盾」,當中包括你點睇人,點睇自己,點睇呢個世界。而這些「深層次矛盾」只有神才能夠改變。

舉個例子,我本身曾經是個很容易妒嫉別人的人,好唔抵得人地叻過自己,一聽到身邊有人讚其他人,個心就會好唔服氣,亦好難去欣賞別人。呢個問題的核心根源在於我好驚人地睇唔起自己,覺得自己無價值,所以成日要同人比較,希望籍此証明自己的價值,因此試過攪到同身邊同事的關係好差。

但我信主之後經歷了很大改變。我仲記得有朝早係度靈修緊嘅時候,心中念念不忘咁係度諗:「點解我做左咁多野同事都睇唔到,淨係讚另一個同事呢?點解我做野嘅功勞俾人搶左嘅?」然後我就睇到創世記4:6-7 :「你為甚麼發怒呢、你為甚麼變了臉色呢.你若行得好、豈不蒙悅納、你若行得不好、罪就伏在門前.他必戀慕你、你卻要制伏他。」

當下我好似突然驚醒咁,真係驚到出左一身冷汗,係喎,原來我做嘅野唔在乎人地睇唔睇到,而係在乎神悅唔悅納;而且神愛我,將我視為珍寶,我嘅價值唔需要從其他人身上去決定。於是我即時向神認罪,自此工作時盡量提醒自己要盡力做好件事,唔好太在乎功勞係邊個身上。好奇妙,以前我認為自己得唔到應得的讚賞,但當我認罪悔改之後,反而得到好多我唔配得的信任同讚賞,而且同事之間嘅關係仲好左好多添。

當然,我仍然係一個罪人,有時仍犯同樣錯誤,但起碼我已經知道問題所在同WAY OUT。所以,如果樓主真係想改善性格缺點,應該向神開放自己,求神俾你認清楚自己嘅「深層次矛盾」係邊,然後俾力量你去改善。真係得架!

別墅

anixon 發表於 12-8-22 22:02
她用心追求並倚靠神, 兩三年後真的變到純過隻羊
How??竅門在哪裏?I tried,but failed.

別墅

gpb 發表於 12-8-23 00:46
性格上的缺點人人都有,但我認為這些缺點(如脾氣暴燥等 )其實只是生命出了問題的病徵,其根源在於生命中的 ...

thank you for your sharing. I really want to find a way out......... But I'm very disappointed when I found myself failed again and again from time to time.

大宅

好媽媽勳章

jenamy94 發表於 12-8-23 09:41
thank you for your sharing. I really want to find a way out......... But I'm very disappointed when ...
[url=http://www.ccmhk.org.hk/Common/Reader/News/ShowNews.jsp?Nid=920&id=31&Version=0&Cid=379&Charset=big5_hkscs]http://www.ccmhk.org.hk/Common/Reader/News/ShowNews.jsp?Nid=920&id=31&Version=0&Cid=379&Charset=big5_hkscs[/url]
可以參考下。I know, it's easier said than done. 不過樓主其實已經踏出左最重要的第一步,就是承認自己無能為力,必須上帝幫助。堅心依靠上帝,是一定會有出路的,加油!

複式洋房

回覆 gpb 的帖子

你若想一舉一動有新生的樣式,就是基督的樣式,可以留意以下的說話:

豈不知我們這受洗歸入基督耶穌的人是受洗歸入他的死嗎?所以,我們藉著洗禮歸入死,和他一同埋葬,原是叫我們一舉一動有新生的樣式,像基督藉著父的榮耀從死裡復活一樣。我們若在他死的形狀上與他聯合,也要在他復活的形狀上與他聯合;因為知道我們的舊人和他同釘十字架,使罪身滅絕,叫我們不再作罪的奴僕;因為已死的人是脫離了罪。我們若是與基督同死,就信必與他同活。(羅6:3-8)

fafacat  對所有信主既, 此為有力既宣告與福氣, 每個人都罪中被贖回 - 不要記恨!  發表於 12-9-17 17:49

大宅

雅各書一:19-25【我親愛的弟兄們,這是你們所知道的。但你們各人要快快地聽,慢慢地說,慢慢地動怒,因為人的怒氣並不成就 神的義

我以前都好大脾氣, 公司電話都掉壞幾個. 但信主後唔係即時改的, 係慢慢改的以上經文我成日提醒自己.
每當我想發火時我就同自己講, 耶穌基督被釘十字架受盡羞辱不公.尚且向父求免他們的罪,我是咩人返要同人計較發火, 漸漸我就改變了, 現在好小發火

水晶宮

2018復活節勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

jenamy94 發表於 12-8-23 09:37
How??竅門在哪裏?I tried,but failed.
failed??? 人生漫漫長路, 你點可以起呢一刻話自己已經 failed,
不要自責, 因為我看見你已經向著一個好方向行緊, 這點已是成功要訣,
過程真的會很反覆, 而偶爾 '發作' 也是很正常, 所以別被一時挫折打倒~

每天相信今天的自己, 唔好向後望 (自責會令人失去正能量),
習慣每天清晨祈禱交托這事, 以我地既能力係無可能克服心魔,
魔鬼想困你起呢潭死水, 只有主先可以拉你出來,
所以你記住要每天求主加力~

很多信徒都經歷過整治自己弱點的階段 (包括我自己), 過程痛苦有血有淚,
但跨越之後那片新景象, 你會看到我地既神幾勁,
你亦會更明白聖經一字一語印證我們經歷的神,
最終知道生命究竟是什麼一回事~

You may say I'm a dreamer but I'm not the only one.

水晶宮

你不要害怕,因為我與你同在;
不要驚惶,因為我是你的上帝。
我必堅固你,我必幫助你;
我必用我公義的右手扶持你。

以賽亞書 41

子爵府

以上各位主內肢體的見証都很好! 我以為我的很醜,原來還有人扔電話,當眾罵老公等。
不過我們這些在主的定意裏都是一樣的醜,更有希望的是這些沒有一樣是主的話語不能改變到的。 我小時候的花名叫「刁蠻公主」。致於神如何改變我,不好意思,我想不起來。

我覺得 gpb 提到的「你點睇人,點睇自己,點睇呢個世界。」是我的寫照經歷。而這些不是單靠禱告就可改變的。還要靠多讀聖經來了解認識神的真理,使我們的心會因心意更新而變化過來。 聖經能使我們改觀點睇人,改觀點睇自己,改觀點睇呢個世界.
這路也許是漫長的, 但神是很有耐性的引導我們走義路。

別墅

thanks all for your sharing.
想問下,你地係性情上180度轉變,一或是程度上的轉變???
好慚愧,其實信了主好多年,但情況.....每況愈下.
我想問,點靠主改變??

大宅

好媽媽勳章

jenamy94 發表於 12-8-24 16:18
thanks all for your sharing.
想問下,你地係性情上180度轉變,一或是程度上的轉變???
好慚愧,其實信了主好 ...
180度改變就未必一定,但每況越下就一定有問題。有冇諗過接受輔導?有冇可能係生理原因?(如激素分泌等)

複式洋房

你唔好灰心,我係慢慢改變,生命唔會一下子完全或長成,我相信天天憑信領受神的道,神既聖靈就會漸漸作成生命改變的工作,唔係靠我地自己既意願或者想做好D,如果我想做好人就做得到,神都唔會要耶穌死來拯救我地。

大宅

jenamy94 發表於 12-8-22 11:20
有冇經歷可以分享.

只是多禱告是不足夠的, 要常聆聽神的心意, 行神所喜悅的事, 求神賜智慧從中尋找平靜安守的心, 亦同時有接納別人的心. 加油

大宅

回覆:jenamy94 的帖子

我都係。 似你一樣

別墅

rongsi.xiao 發表於 12-8-30 00:07
我都係。 似你一樣

How do you face it then?

男爵府

回覆:jenamy94 的帖子

未信主前我對住個仔就好易火爆,仲試過打佢,後來我信主後,當我被呀仔激親我就祈禱,在神面前承認自己的軟弱,求主賜我温柔的心,陶造我,後來更開始靈修,火爆已經減弱,EQ更提高,感謝讚美主~

首頁

尾頁

跳至