基督家庭

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:有冇可能靠主性格徹底改變?

要渴求神的道,認識真理,看見自己的不足,密集地求神賜力,自己也有悔改的心,一定能成功! 我和c6和諧相處實在是神蹟!

複式洋房

回覆:jenamy94 的帖子

本人就係一個好見證。
我信主唔耐,但好明顯轉變左好多,哩點家人和我都感受到。我不嬲性格很倔強,任性,硬頸,特別對住老公,因為佢平時太就我,少少芝麻綠豆事,我就控制唔到大發雷霆,明知自已錯都死撐,但又改唔到....
自從信主後,星期日崇拜,平時睇聖經和參加小組團契,好奇妙,我係不知不覺中變得冇咁執著,少發脾氣,以前凡事中意壞處諗,依家樂觀左,人都開心D。遇到煩惱就祈禱,將心事交給神,常常感恩。要數算嘅神恩實在太多,雖然依家仲有好多不足和常常犯錯,但我會求神赫免,求聖靈帶領教導,做主喜歡D女兒。

男爵府

對所有信主既, 此為有力既宣告與福氣, 每個人都罪中被贖回
- 不要記恨!

No body is perfect (Only Lord is).
I wont say you would change owing to your own weakness.
You meant it so be it.
You may change due to your forgiveness and strengths.
Yet we learn from Jesus who can love all kinds of sinful people, you and me.

We both show our anger because we fear our true feelings
in psychology. We turn fears into anger.
In prayers we forget the kindness God always show since
the mortal forms never deserve.

Why you are special? Copy the greatest love, peace and hope
and share them with your enemies, whoever.

You may find you "weak" crying, feeling unfair or unjust.
But I dare you are not most hated.
Jesus most hated dared himself to die for us because he
knows he is most hated. Not you.

Forget all insults and injustice.
Be humble as much as Jesus has shown on earth.
Do not count your days down!

複式洋房

回覆:有冇可能靠主性格徹底改變?

有可能架^^
我同老公現在發生了小小問題(有關出軌)但之前成日諗佢人返左來但心冇返來咁有咩用姐,跟住兩日一小吵三日一大吵(我本身係超執著既人,小小事都大發脾氣)
直到早兩日!比我認識到一個姨姨,佢講左好多野比我聽,幫左我好多,我先知我一路都錯,我太執著,我而家一想發脾氣,就同神講講講!講到自己都嬲完!好快就唔想發脾氣,其實我都係而家先慢慢改,唔好比太大壓力自己!會有反效果架。相信神佢真係幫到你架!
希望對你有幫助啦

大宅

樓主,你除了可以祈禱外,可以讀經,參加團契. 並且可以先請牧者和你做輔導,牧者受過專業的訓練,他可以陪你一同面對自己.但要把自己擺上,並且這個過程需要時間的. 看看內裡的你,發生什麼事會常常發脾氣.

用我例子, 我是一個很緊張的人, 緊張到無人有. 但上帝差派去了某教會做事奉,在那裡我和很多教牧同工一起工作, 工作裡我發現自己很多不足的地方,但師母都會很會用說話安慰我. 後來,我和丈夫經歷了某件事,我開始見輔導.後來,在輔導的過程中,發現我自己孩童時得不到家人的應同. 後來,長大後,煩事都很緊張,緊張到曾經患了情緒病,要吃藥. 但現在在輔導,教會同工陪住我一起走過這段路. 使我的同工也開始發覺我不比當初入職時那麼緊張. 可以輕輕鬆鬆做事奉了. 並且我學會當我緊張,緊張想發脾氣時,立即開聖詩或者輕音樂聽,效果很理想的. 希望我的經歷幫到你..

禁止訪問

回覆:有冇可能靠主性格徹底改變

首頁

尾頁

跳至