烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

畀面勳章

引用:想請教完成後既乳酪你地會放雪櫃既冰格還是

原帖由 tabotabotabobb 於 12-08-29 發表
想請教完成後既乳酪你地會放雪櫃既冰格還是放下格?
雪櫃囉

公爵府

熱血金章 畀面勳章

好方便啊

侯爵府

畀面勳章

引用:好方便啊

原帖由 ylc1015 於 12-08-29 發表
好方便啊
都幾架!星期日我去過teast做減價呀!

男爵府

請問邊到可以買到SET MAKER呀? 要$?

男爵府

回覆:自製乳酪, (好易架咋)

男爵府

回覆:自製乳酪, (好易架咋)

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

Hi, 各位, 我都想 share 乳酪 DIY 嘅經驗.

一向慳家的我都會設法搵代用品, 所以發現乳酪 DIY 係可以唔用果個器具. 甚至唔使買果D咁貴嘅粉 !

因為果陣一個人食, 我一次做500ml.

一個乾淨廣口玻璃瓶
500ml鮮奶
一湯匙食開覺得啱自己口味嘅原味乳酪
糖 多少隨你喜歡甚至唔落, 我自己落大約5茶匙

玻璃瓶用前再用開水燙一次
鮮奶加糖煲暖, 約38度 ~ 即是自己試一啖, 覺得唔燙咀啱入口就係啦, 一定唔可以過熱, 因過熱會熱死乳酪菌, 如果不小心過熱, 就等佢攤凍至做.
在啱溫度時加入一湯匙乳酪攪勻後蓋上蓋.
天時熱就咁擺係室內. 夜晚做第二朝就食得.
冬天我就會將個玻璃瓶放入真空煲, 咁就物盡其用.

每次都留翻少少乳酪來做下一次嘅乳酪.

在網上也曾見過說這個方法不太好, 因為有益的乳酪菌在成長的同時, 其他菌都可能在成長, 不知真假 !

別墅

florayinghk 發表於 12-8-22 22:32
整乳酪唔使咁貴
睇下條片,我都整到http://m.youtube.com/watch?v=uM8aa10F040

首頁

尾頁

跳至