單親天地

跳至

首頁
12345...9

尾頁

禁止訪問

環保接龍勳章

Re: 單親路上有用資料(綜緩、婚姻問題、母親的決擇、向晴熱線、健康……)

子爵府

Re: 單親路上有用資料(綜緩、婚姻問題、母親的決擇、向晴熱線、健康……)

可以
你要邊d?
BOBO6 寫道:
我需要這些資料,可以e-mail比我嗎,thx a lot

[email protected]

民房

我想要有關托兒所

我想要有關托兒所d資料 要油麻地既 我又係單親 我們帶住個3歲女 我想去讀家務助理 但係我女只返3個鍾 我一日買送20蚊耶 冇多餘既俾托兒所 :-(

禁止訪問

環保接龍勳章

子爵府

Re: 我想要有關托兒所

匯豐銀行慈善基金幼兒學校
九龍油麻地眾坊街六十號粱顯利油麻地社區中心六字樓
電話: 2385 6699

百佳員工慈善基金幼兒學校
九龍砵蘭街三八七號六樓
電話: 2399 0909

暫託服務
提供短暫性的支援服務,為那些因事暫時不能照顧其二至六歲幼兒的人士提供短暫的日間照顧,避免家長因事外出,把幼兒獨留在家中而發生意外

服務時間:與日託開放時間相同

收費 (經社會福利署訂定)
全日 : 64 元
半日 : 32 元
或每節兩小時半 : 16 元 (另加膳食費用 : 6.40 元)

報名手續:
於服務時間內,來電預約或親自前來報名
帶備父母╱監護人身份證、兒童出世紙正本
若當日尚有餘額,可考慮即到即收

退學手續:只須口頭通知主任

快樂樂 寫道:
我想要有關托兒所d資料 要油麻地既 我又係單親 我們帶住個3歲女 我想去讀家務助理 但係我女只返3個鍾 我一日買送20蚊耶 冇多餘既俾托兒所 :-(

子爵府

婦女生活手冊(包括婚姻、育兒、健康、性侵犯各類問題,有關機構索引請按左下角服務機構索引)

如何申領綜緩

明愛熱線(綜合家庭服務,包括24小時向晴熱線)

香港保護兒童會(託兒及託管服務)

香港家庭福利會(綜合家庭服務、單親互助小組)

BOBO6 寫道:
綜緩、婚姻問題,向晴熱線
我將辦離婚,生活出左好多問題,辦離婚後我想找社工,我bb得8個月大,我是人奶媽咪,我又不能找工作,同老公傾好左將會比bb善養費,但善養費又不足我生活,我要申請綜緩,我係香港人,什麼資料適合我,謝謝

禁止訪問

環保接龍勳章

子爵府

一大一細,未計租金約$3500左右
BOBO6 寫道:
wingmonly .

綜緩可攞倒幾多錢一問,thx

我即將離婚,我對日後生活好榜惶,我怕c6走我數(善養費),我個仔8個月大要我揍,離婚後申請公屋,咁我同bb(total一大一細)攞倒幾多錢綜緩,幫我計好嗎,thx

禁止訪問

環保接龍勳章

子爵府

呢度有晒你想知的答案

click here…

親力親為辦手續過程當然比較繁複,但金錢上可節省不小,睇你自己點睇

BOBO6 寫道:
wingmonly

thx a lot
離婚上庭目的係落實我同c6的協議,定還是係法官唔滿意我地o既協議要佢幫我地定出善養費 離婚是否一定要上庭 自己去家事法庭申請離婚,收費 +庭費+雜費要幾多錢 ,親力親為辦手續過程困難麻煩嗎上庭法官會問咩野

民房

妳真係好似一本百科全書呀,好有料到呀.唔好意思,我唔明白妳既意思,什麼叫做"pm"呀,請告知!Thanks.

子爵府

所有資料都係在網上搵,唔駛客氣

"pm"即係"私人信息"…你推返上頂就會見到,click入去就得
Libra10 寫道:
妳真係好似一本百科全書呀,好有料到呀.唔好意思,我唔明白妳既意思,什麼叫做"pm"呀,請告知!Thanks.

禁止訪問

環保接龍勳章

子爵府

BOBO6 :

唔好客氣,舉手之勞

幫到你地就得喇

民房

看過你的資料. 真的很有用.

我過後內心舒暢了很多. 謝謝你. :-P

子爵府

康仔媽媽:

不用客氣…能夠幫到忙就夠

洋房

很有用.
感謝你

大宅

好媽媽勳章

Hi wingmonly,

是否雙方同意離婚也要等一年分居期呢?
是否仍要上庭宣判呢?

男方有物業, 是否要經律師才能申請分產呢?

Thank so much!

別墅

wingmonly,
如果層樓係2個人簽名, 離婚後層樓賣掉, 我是否可以收回賣掉既錢. 因為我有差不多1年沒有供.

複式洋房

wingmonly,

如果層樓係2個人簽名, 全部首期都係我比,我老公負責供;但每個月祗會比$2000我用,我有做parttime約$2000一個月,但我要負責交雜費。
如果離婚後層樓賣掉,會唔會因為我一夕無供過而一毛子都無。

thank you!!

首頁
12345...9

尾頁

跳至