論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

亞媽話亞印印偷咗佢嘢

有事想請教

印印係舊年6月尾上工,我一家7月中去咗旅行,
同時christmas又上咗大陸2日,
lee幾日亞印印就去咗我亞媽屋企住+幫手+學嘢.

亞媽就話佢之前係保險箱取咗隻1隻【rolex】,1啲【外幣】同1隻【鑽介】放咗係屋企既柜筒,但係lee排佢發覺唔見咗.
佢搵過幾次都話無.同時一口就話係亞印印偷既.一定要報警.
我就講【亞媽,你無証無據,又過咗咁多個月,報警都唔會受理】
亞媽就好興咁話【我唔理,如果警方唔受理,我會搵人move佢】,重叫我有心理準備搵定replacement.

我問咗我有個friend(之前個印印既agent),佢就叫我報警,不過就要三口六面講清楚比個工人聽,如果唔係佢做就唔怕,係佢做既就police一定會check到.如果佢肯認,就叫返佢陪.

我又問過而家lee個agent,佢就叫我不如換咗工人佢.
同時又講報警警方都唔會受理.

好老實,你問我我又覺得亞印印無理由一來就够膽偷嘢,同時佢個款都唔似係咁既人.我當然唔係好想換人啦(如果佢無偷就真係無事搵事做),但係亞媽又係到發脾四話唔會就咁算數(印印有時見亞媽子多過我見,咁做落去佢都唔好受).

有無人有過啲咁既case呀!可以點做

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Re: 亞媽話亞印印偷咗佢嘢

我覺得你還是不要報警,因你亞四在其他雇主家以外地方工作已屬違法 一陣搞到自己一身蟻就煩屎啦
:-| :-| :-|

但另一方面,你要体下你信唔信你亞媽,有否試過misplaced自己物件既前科。。

知人口面不知心,印印有沒有做,大家都不知道,真的很難講,你再研究一下啦 :-| :-|

生活不單會有快樂  也一定會有痛苦
事情不單會有成功  也一定會有失敗
性格不單會有圓滿  也一定會有缺陷
戀愛不單會有甜蜜  也一定會有心酸
有時候  我們等的  並不是機會  而是釋懷
即使被祂原諒不一定足夠   有時你也得學習原諒自己

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

thanks~~~3G

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我都不能給予你任何具體意見

但我覺得你應試下幫你亞媽做個全綫大搜查先,体下有無可能係個工人, 定係自己亞媽大意.....
以我個人經驗~~~~我第二個工人,家姐亞媽体囉都話拒純品,但事實上並非如此...有機會告訴打長途電話告訴你啦

所以不要單看外表,有時外表很能騙人的 :-| :-| :-|

生活不單會有快樂  也一定會有痛苦
事情不單會有成功  也一定會有失敗
性格不單會有圓滿  也一定會有缺陷
戀愛不單會有甜蜜  也一定會有心酸
有時候  我們等的  並不是機會  而是釋懷
即使被祂原諒不一定足夠   有時你也得學習原諒自己

民房

1) 先幫阿媽"清清楚楚"找一次, 找得到就最好la.
2) 若找唔到, 別打草驚蛇, 設個局試o下個工人, 如果係佢,
唔駛講都知點做la. 之前唔見都入佢數.

小心求証, 以免誤會, hurt到人就唔好la, 希望你早日破案,hehe!!

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

thanks~loveborma

大宅

如果係我, 我一定信我呀媽, 講真la, 知人口面不知心, 你呀媽係你親人, 又點會生安白造? 一個外人出現係佢屋企, 又唔見野, 第一時間一定係懷疑外人先la, 你呀媽都好正常架!

點個工人出去, 由頭到尾搜一次佢d 行裡先, 睇o下佢銀包或者銀行簿有無發光, 有無大額匯錢單, 留意佢有無成日買野, 係自己屋企裝針孔攝錄, 再放d 錢係度試o下佢(當然要抄左d number), 好快知結果架la! 呢d人貪得無厭架!

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

thanks~~~Anita_Lee

首頁

尾頁

跳至