興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

我第一次遇到靈異事時係我二十歲時,果時剛搬了屋冇耐,而我份工都收成10點幾,放工後去食下野呀去玩呀,都好多時好夜先會返屋企。

話說有一晚都玩得幾夜,好似應該都成2、3點到,自己一個人撘lift返屋企,我住果度冇記錯好似一層得四伙,咁部lift到左我住果層時就會停定2,3秒先會開門,基本上架lift停定時,出面有人大聲d講野係會聽到既,果晚部lift停定未開門時,我聽到出面有一大班細路係到大叫大笑既聲,好似係到玩得好開心咁,當時第一秒我心想:咁夜重會有小朋友係到玩既?第二秒再心想:咦!呢層四戶人家都冇小朋友的,心知不妙,跟住部lift就開喇,隨住部lift開聲音就即停,果時我都已經好驚好驚喇,但都要出lift ga,出面一片死寂,我行到屋企門口,拿住抽keys手震震,個心就係咁跳,腳都有d軟,唔知係咪個人驚得制,條key插好多次都插唔對,開呢度鐵閘同大門好似開左好耐先開到咁,又唔敢按鐘嘈醒屋企人,總之當時的氣氛就相當恐佈,跟住一開到門就立即衝入房連涼都唔沖,跳上床訓,當然果晚梗係好難先訓到啦…

到第二日,自己就自我安慰,可能係自己聽錯姐,世界上點會有ghost,點知之後再遇到的02事,唔到我唔信呢個世界上係有ghost既!

有人睇就繼續講啦…

[img align=left]http://img.mms.sohu.com/mms/1420/81/14881/p1.gif[/img]

大宅

男爵府

大宅

繼續……
先講下果時我住果棟樓,係在土瓜灣,雖然有lift,但都係一棟高樓齡既樓勒!
2房1廳,一入大門就係廳,大門右手面就係廚房同toilet,而2間房係眼鏡房,對住大門既,廳個窗係望街既,而廚房同toilet既窗就向住隔離棟樓既廚房同toilet既窗,都幾近既。

話說有一晚如常放工回家,整呢整路都成12點幾先訓,熄左廳燈就入房訓啦,跟住就聽到廳出面有一把女人聲,係喊聲,喊得都幾淒涼,咁我就以為係隔離棟樓有2公婆鬧交,個老婆係toilet或廚房喊啦,咁無理,訓覺。

隔左一兩晚後,又係咁,我一熄廳燈入房關門後又聽到個女人喊聲,咁我心想乜又鬧交,又鬧到個老婆喊架,咁又無理到,訓覺。

又隔左一兩晚,我又如常攪掂哂d野,熄廳燈入房關門,把喊聲又即刻出現,我好奇怪,點解次次女人喊都係係我熄廳燈入房關門先喊?我就用耳仔貼住度房門聽下把喊聲,咦!唔似係toilet或廚房果邊傳來,似係正頭係我個廳到喊喎!果時唔知點解想都冇想就立即開房門望下,一開就冇左聲了,心已知係咩事,咁即刻關門訓覺當咩都唔知啦。

到第二日我就話比我果時個男友知,叫佢果晚來陪我,睇下佢又聽唔聽到,我唔敢同我屋企人講,佢地好早訓,完全唔知有咁既事,我唔想嚇親佢地……

[img align=left]http://img.mms.sohu.com/mms/1420/81/14881/p1.gif[/img]

男爵府

恐怖!

大宅

繼續…

咁到第二晚男友就接我收工,一齊返我屋企勒!又到熄廳燈入房關門,我地兩個訓係張床到冇耐,把喊聲出現勒,我細細聲問男友聽到嗎?佢答聽到,當時兩個都好驚,連佢都聽到,咁我都唔可以再安慰自己係聽錯喇,果晚我地兩個都唔知可以點做,兩個手拖住手,一路驚一路震都唔知過左幾耐大家都訓左勒!

跟住果幾晚我都要佢來陪我訓,我地一人帶住一個walkman(果時興)塞住耳塞聽住歌訓,咁就聽唔到個女人喊聲了,如是者過了一段咁既日子,點知有一晚男友有事唔可以來陪我,果晚就發生左恐怖事,令我一世難忘!

ChinoB  好驚呀  發表於 12-8-26 07:11

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:繼續…咁到第二晚男友就接我收工,一齊返我

原帖由 claudiamother 於 12-08-25 發表
繼續…

咁到第二晚男友就接我收工,一齊返我屋企勒!又到熄廳燈入房關門,我地兩個訓係張床到冇耐,把喊聲 ...
幾時再有呀

緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

大宅

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

我又講下我的靈異事先…

大宅

引用:Quote:原帖由+claudiamother+於+12-08-25+

原帖由 ChammyMAMA 於 12-08-26 發表
幾時再有呀
追!等你!

大宅

畀面勳章

等緊你呀

別墅

回覆:我又講下我的靈異事先…

你男友真好,自己咁驚都來陪你!

Our Baby is 2 years old

大宅

唔好意思呀!咁多位JM,今日family day,去左成日街,而家好累呀,聽日會繼續講架喇,sorry ! Good night!

男爵府

原來仲有..... 宜家已經好恐怖, 仲要一世難忘, 真係要日頭先敢睇~

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

等ing

若要人不知 唔好咁低B !  : P

公爵府

引用:繼續…咁到第二晚男友就接我收工,一齊返我

原帖由 claudiamother 於 12-08-25 發表
繼續…

咁到第二晚男友就接我收工,一齊返我屋企勒!又到熄廳燈入房關門,我地兩個訓係張床到冇耐,把喊聲 ...
一世難忘,驚驚

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

子爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

嘩......釣癮喎...快D 講埋落去啦~~

大宅

我返來喇!其實雖然我遇到呢d 02 野的事都隔左咁耐,但我都依然好記得當時既情境,所以有時好夜時同埋屋企人都訓哂時,得我自己一個都唔係好夠膽講!

好喇!講番我男友唔得閒來陪我果晚喇,之前我地一路都用耳塞聽住歌訓,咁我地都唔知究竟個女人仲有冇喊既,講真塞住耳塞訓其實係好唔舒服既,而且一路以來個女人都剩係係廳到喊,又冇攪過d乜野,所以果晚我就開住部錄音機聽錄音帶Alan Tam d歌,重開埋房果盞座檯燈,咁心想又有光又有聲,人又累應該好快訓著,話之佢係出面喊飽佢啦!

點知剛合埋眼時,突然有把男人聲(冇錯!係男人)係我隻耳邊大叫了一聲「喂!」,我當堂成個彈起啦,跟住房的窗就發出 咯…咯…咯聲,好似出面有人敲窗咁(我住十幾樓唔會有人敲到我窗既),當時我係落左窗簾布既,我好大膽立即拉開窗簾布,咁又即時冇聲,當時我除左驚之外,其實我係好嬲既,因為已經晚晚訓得唔好,第二日又要返工,重要比(你)玩!個人就興多過驚,咁我就出聲鬧:想點呀!玩夠未呀?,唔鬧由至可,鬧完就閉家火喇……

大宅

回覆:claudiamother 的帖子

好緊張

首頁

尾頁

跳至