時政擂台

跳至

首頁

尾頁

大宅

保皇黨攻擊民主黨主要都係幾方面既姐:

1. 攻擊佢地打官司 (例如外傭官司, 港珠澳大橋)
2. 攻擊佢地既抗爭手法 (例如掟蕉, 塞馬路)
3. 攻擊佢地不顧民生

依三種手法不單止偷換概念,而且仲極度損害我地既核心價值- 人權, 自由, 法治

先講打官司
唔知幾時開始,興起左攻擊幫人打官司既律師既風氣 (其實係由愛護香港力量一手搞出黎....)。

司法獨立,係香港最重要既基石,如果有一日,當申請司法覆核既人士不受"市民"歡迎,又或者有人覺得佢"禍港",就無人幫佢地打官司,甚至就禁止佢地去申請司法覆核,依個會係一個乜野既社會?

司法不偏不倚,就在於不論司法覆核幾有爭議性,佢地都只會就住法律觀點去做判決; 而社會上最弱勢,最不受歡迎既人,最受到攻擊既議題,只要有法律理據,都可以係法庭上面,透過法官既判決黎得到一個公道。

多個受攻擊既司法覆核個案,都係申請法援黎資助既。我想重申一點,法援處除左考慮申請人既經濟能力之外,更加會考慮佢地既官司有冇法律理據/ 勝訴機會,只有有法律理據既官司,先會得到政府資助

同理,法庭係開庭審理司法覆核個案之前,亦都會先審視提請司法覆核一方既法庭理據,如果理據不足,就會直接拒絕審理,連開庭都唔會。所以申請法援,又被法庭接納既司法覆核,其實已經經政府同埋法官雙重確認,係有法律理據而且機會勝訴既

而且依類官司其實並唔係少,例如有元朗居民而家就就住收地問題向政府提出司法覆核。

點解只有個兩單先至係咁俾人提? 就係因為佢地既律師代表係公民黨既律師,所以就被有心人故意扭曲,用黎攻擊公民黨既聲譽

大宅

到抗爭手法啦。

基本上97-03 年香港既抗爭手法都仲係停留係港英時期既舊式手法,主要用示威人數黎向政府施壓,再加以絕食等手段顯示決心,而最後結果往往就係要改變議員投票意向,或者要求同政府溝通。

03 七一大遊行就係依種手法既極致,當年亦成功推倒左廿三條。

但係,當年既成功,其實只係因為自由黨倒戈,係極之好彩先至得到成功,如果當年自由黨堅持,泛民已準備放棄接受經修改既廿三條。

"和平理性"既手法,雖然可以上times,但成效就極之差,基本上對政府構成既壓力有限。

05 年既天星碼頭抗爭係一個轉捩點。

05 年天星一役,雖然保唔住天星碼頭,但就迫使政府以後制訂政策要加上"保育"一個層面,成立左官方機構去處理保育問題,更加重要既,係凝聚左一班先進理念既抗爭者。

所以之後毓民就出左黎開網台
之後就有左社民連

之後就有左經典既反高鐵一役。
最後就係人所共知既五區公投。

依D 新式既抗爭手法,對港共政府黎講極度震撼,為左阻止佢地繼續座大,唯有聯同保皇黨盡力抹黑依堆新式抗爭者,縮減佢地既群眾支持。

終於,佢地搵到兩個萬應辭- 暴力,阻住地球轉。

一切既新式抗爭手法,無論係肢體味較重既塞馬路,掟野,定係阻礙制度較多既公投,拉布,都一冠被貼上"暴力","阻住地球轉"既標籤,將抗爭人士打成"暴徒","廢青",去消減佢地頭上既光環,阻止佢地走入大眾。

依招極之有用,於是佢地愈黎愈貪心,連平時靠人數取勝既舊式遊行,好似七一,反國民教育,都話佢地掉垃圾,插旗,"好暴力"。

說穿左,都只係一個玩弄stereotype 既遊戲

子爵府

親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 monchan 的帖子

以前我都會覺得田少幫有錢人,但近來覺得佢响大是大非上都會同亞爺say no,例如23條同選狼英,只係佢好似冇做地區工作,而方國珊係區議員,有落手落腳做地區工作,會比較貼近一般市民。

男爵府

畀面勳章

新人物 發表於 12-8-27 10:03
絕對唔投公文袋
x2

男爵府

畀面勳章

回覆 Rubik 的帖子

我都係咁唸

子爵府

lochin1989 發表於 12-8-27 15:49
保皇黨攻擊民主黨主要都係幾方面既姐:

1. 攻擊佢地打官司 (例如外傭官司, 港珠澳大橋)

唔知你係咪打手,我覺得你先係偷換概念,申請司法覆核唔係問題,問題係個阿婆話唔係佢既意願,係背後有人指使佢去申請司法覆核

jeanne1120  咁你快d 去報警,話公民黨包攬訴訟啦!   發表於 12-8-28 20:45

禁止訪問

引用:到抗爭手法啦。基本上97-03+年香港既抗爭手

子爵府

JJChan723 發表於 12-8-27 10:27
方國珊一日到黑搞c棍,淨係為堆田區服務架咋係果邊啲警察朋友同我講。。 ...
我最近查到方國珊已經退出左新界社團聯會,聞說係因為新界社團聯會唔比佢出選,唔怪得係論壇狂攻民建聯
方國珊係前自由黨黨員同埋前新界社團聯會成員

禁止訪問

子爵府

thinkpanda 發表於 12-8-27 11:29
如果個個都諗住佢好穩陣,咁就真係唔穩陣啦。
不過講開,唔想投人力長毛既,考慮下范國威啦。「港人優先」 ...
我幾有可能會投佢

禁止訪問

子爵府

prettybabe 發表於 12-8-28 15:52
佢話只講民生唔講政治, 咁做區議員就夠啦!

我都好想知唔講政治做咩選立法會,但奈何無人問佢呢條問題

禁止訪問

子爵府

leo_lee_in_hk 發表於 12-8-28 15:57
回覆 peoplepower 的帖子

我不知道大家會點投,但我認為最主要是保著24席的位置。雖然有不好的地方,但個 ...
請棄保問題不如去我果堆立法會討論的帖度傾吧

男爵府

我都唔知投邊過,可以幫到我o地,

首頁

尾頁

跳至