影視娛樂

跳至

首頁
12345...14

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

我只係近半年先睇得多韓劇, 以前都係電視播我就睇下, 不過呢期睇得多, 有少少對於佢地文化既體會, 例如...

1. 未見過劇入面有吸煙鏡頭, 飲酒就大把
2. 好重視長輩後輩, 就算對方大小小都要對佢用敬語, 大過自己少少既男仔就叫OPPA, 就算做左自己男朋友都係叫OPPA, 到結婚果陣就由OPPA就變左老公 (我係香港人唔好係接受到)
3. 國家觀念好算, 有好開心既事果陣, 就會話 "我一定係前世救過國家"
4. 見到靚女或者介紹靚女果陣, 都會講 "有好像韓國小姐般的美貌"
5. 好興請代駕幫飲左酒既車主揸車返屋企.

都幾得意, 仲有無呢? 有就請幫手補充啦.

珍珠宮

出獄食豆腐:lol

wing623  比人拉番警局,出返嚟後,都會食,好似話可以去除衰運  發表於 12-9-16 16:14
Lihoma  係呀   發表於 12-9-1 18:50
0120  係咩?我未睇過既?  發表於 12-8-31 10:06
alicialee1210    發表於 12-8-31 00:36
goo_littlebb  哈哈!!又好似係喎~好得意!  發表於 12-8-29 12:52

珍珠宮

生日飲海帶湯!

goo_littlebb  係喎, 佢地無左BB都係飲海帶湯架  發表於 12-8-29 12:53

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:睇韓劇對韓國文化既小發現....(如果仲有就入黎補充啦)

佢地嘅道德觀念好重,電視台唔可以提供吸煙鏡頭,紋身圖案一定要遮掩,女歌手嚴禁性感衣著出鏡,唔可以露肚臍

仲有當女藝人著短裙短褲上節目,一定會用被仔遮住大脾,以免走光

所有節目,不可帶有廣告訊息,所有商標一定要遮掩,即使係廣告商贊助節目。

暫時諗到呢啲咋諗到再補充

伯爵府

1. 保守, d女主角奔三都可能只拍過一次拖/未拍過
2. 女仔好鍾意飲酒 (同日本好似)

goo_littlebb  仲有飲親酒都會飲唔停, 飲到發酒瘋  發表於 12-8-29 12:54

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:睇韓劇對韓國文化既小發現....(如果仲有就入黎補充啦)

解酒會飲蜜糖水,,食滯左要篤手指,,對住長輩飲酒要車轉面,,別人說了拜託就好認真對待,,,,

男爵府

相睇仍十分普遍

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

haileymama 發表於 12-8-29 12:11
佢地嘅道德觀念好重,電視台唔可以提供吸煙鏡頭,紋身圖案一定要遮掩,女歌手嚴禁性感衣著出鏡,唔可以露肚 ...

又真係無見過有紋身人喎
廣告訊息都係, 就算影住個招牌都會矇左

翡翠宮

回覆 ryan_mami 的帖子

翡翠宮

Vanessa_818 發表於 12-8-29 12:53
相睇仍十分普遍

係, 仲好多都係父母安排, 做未婚媽媽壓力又好大, 應該佢地都仲係好傳統.

大宅

紋身,最佳情人男主角也是露小小(在手臂,腳上)

仲有,以前是女人服侍男人。
最近改了很多,很多男主角也要是 Good COOK.

我想,女權是高漲了..

珍珠宮

goo_littlebb 發表於 12-8-29 12:55
係, 仲好多都係父母安排, 做未婚媽媽壓力又好大, 應該佢地都仲係好傳統.
我都覺佢地仲係好傳統

男爵府

女人打交一定扯對方頭髮
情侶會帶情侶介子
同年齡嘅先可以叫朋友, 大過自己的男的叫男做哥, 女的叫男做OPPA
年紀再O大的叫大叔同大嬸
有咩事去差館, 可以用錢賠償解決, 警察都唔會理
講過嘅野可以唔認數, 跟住會講當我無講過
男主角多數愛得死去活來好專一(現實唔知係唔係)

子爵府

1) 好着重生兒育女, 無仔生好慘
2) 父母62 99杈重
3) like飲coffee食cake
4) 女人好勤力,工作及打理家務兼煮飯
5) 去飲洒,飲完一啖会"唉"一声, 然後5官拿埋一堆
6) 女的愛穿極高踭鞋
7) 冬天只穿薄薄jacket +好型的頸 巾
8) 户 藉是+分重要
9) 医院是私營,要市民靠保險金付費用,而医院亦可拒收病人
10) 每家門口用密碼鎖開門

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

睇綜藝節時講D喜歡男仔女仔時好怕醜呀好尷尬時,佢地會雙手潑自己塊,好似同自己降溫咁小動作。

公爵府

韓國人係無英文名的

珍珠宮

janeleung 發表於 12-8-29 15:29
韓國人係無英文名的

翡翠宮

Joyce16 發表於 12-8-29 14:27
紋身,最佳情人男主角也是露小小(在手臂,腳上)

仲有,以前是女人服侍男人。

勁! 你講返起我都醒起獨弧真個紋身
我諗依家睇劇既多數都係女人, 所以迎合市場, 好多都係男人鍾意個女人, 或者剩女突然有2個完美男勁追~哈~

翡翠宮

hwy616 發表於 12-8-29 15:02
女人打交一定扯對方頭髮
情侶會帶情侶介子
同年齡嘅先可以叫朋友, 大過自己的男的叫男做哥, 女的叫男做OPPA ...

係啦, d男人真係好情聖, 係真既就好啦~
情侶介我諗起屋塔房

翡翠宮

Cinken 發表於 12-8-29 15:15

你好心水清
4) 女人好勤力,工作及打理家務兼煮飯← 仲要有餸有湯擺到成檯都係, 好勁!
5) 去飲洒,飲完一啖会"唉"一声, 然後5官拿埋一堆 ← 呢個堅係呀!!你講得好正!!
6) 女的愛穿極高踭鞋 ← 仲可以跑幾條街果度勁!
7) 冬天只穿薄薄jacket +好型的頸 巾 ← 但夏天都係嬲圍巾
8) 户 藉是+分重要
9) 医院是私營,要市民靠保險金付費用,而医院亦可拒收病人
10) 每家門口用密碼鎖開門 我見過有d無錢人用鎖匙開門

首頁
12345...14

尾頁

跳至