樓市動向

跳至

首頁

尾頁

別墅

行政長官梁振英宣布10項短期及中長期措施,應付樓市升溫,包括在有需要時,在賣地條款,引入「港人港地」政策。 梁振英表示,政府對港人港地政策的立場沒有改變,政府會透過賣地條款引入,現正進行法律草擬工作,說明了政府的決心,有需要時會執行。

大宅

回覆:梁振英宣布10項短期及中長期措施

都好,好過一啲都唔做,希望快啲啦

ekhc    發表於 12-8-31 00:47

複式洋房

聽住先啦........

大宅

好過唔做!其實政府都幾難做!推低樓價又驚啲葉主上街,但唔郁佢又係咁炒升!呢半年升左20%有冇?前年到宜家升左一倍未
最衰地產霸權,啲尺價呢。。。啲舊到唔舊既樓都6,7千呎價,揾十萬九千七都供死。。。
CY草擬緊港人港地 希望可以快點實行啦

公爵府

我覺得實質用途不大, 但好在都可以叫做幚個大市減減溫! 等啲市民唔好恐慌性入市! 我相信個市會冷靜啲! 但大環境都未顯著轉差, 有心買既朋友可以襯而家搵下荀盤!
박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

公爵府

小妍妍 發表於 12-8-30 18:37
好過唔做!其實政府都幾難做!推低樓價又驚啲葉主上街,但唔郁佢又係咁炒升!呢半年升左20%有冇?前年到宜家 ...

整體樓市係呢半年邊有升20%?!
10年到而家都升唔到一倍啦!

박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

伯爵府

回覆:ume 的帖子

我樓上年頭56x賣左間,而家最平650起,真係升到我呢d用家業主都驚

MariaTsui  X2  發表於 12-8-31 08:50

禁止訪問

大宅

引用:Quote:小妍妍+發表於+12-8-30+18:37+好過唔

原帖由 ume 於 12-08-30 發表
所以我咪加個問號囉
希望cy做到野啦

禁止訪問

引用:我樓上年頭56x賣左間,而家最平650起,真係

大宅

引用:我覺得實質用途不大,+但好在都可以叫做幚個

原帖由 ume 於 12-08-30 發表
我覺得實質用途不大, 但好在都可以叫做幚個大市減減溫! 等啲市民唔好恐慌性入市! 我相信個市會冷靜啲! 但大 ...
係,呢期啲人真係好恐慌,連地產佬都串咀左

MariaTsui  YES  發表於 12-8-31 08:54

大宅

引用:個人覺得新措施會陸續黎,唔會一下子全部推

原帖由 CanoninD 於 12-08-30 發表
個人覺得新措施會陸續黎,唔會一下子全部推出,先落10%樓價,睇下巿場反應,然後再出招,期待中... ...
係就好鳥

複式洋房

引用:Quote:原帖由+ume+於+12-08-30+發表我覺得

原帖由 小妍妍 於 12-08-30 發表
係,呢期啲人真係好恐慌,連地產佬都串咀左
唔止串嘴,仲話如果唔買會跑輸通脹,係咁催你,驚你唔死!

子爵府

唔恐慌性追貨就冇問題,降溫係好事

ekhc    發表於 12-8-31 00:59

侯爵府

都OK喎!
都叫做立即增加左供應
應該會陸續會更多新措施

伯爵府

咁就要睇佢青衣開幾多賣喇, 而家青衣d樓都好鬼貴, 仲有, 攞多d地出來? 但d地好似去唒上水個頭多喎, 市區仲有幾多地批, 批到嘅又會值幾多錢先? 班地產佬成日話唔係地貴, 係成本都好鬼貴, 咁到時呎價咪又係貴. 港人港地? 而家先來攪都無用啦, 幾多b6已經攞左香港id喇, 而且而家係香港買得起樓嘅都係有錢個班, 佢有錢, 是但係香港攪d野做, 又可以申請做香港人, 對佢地無影響.
而家好多新嘅豪宅屋苑(則係至少800萬以上先買到個隻), 我去探朋友, 係大堂等時, 係一個香港人都無見過, 只有兩種人, 一種係b6, 仲講緊普通話, 另一種係屋企工人, 你話死唔死, 連我朋友都唔算係香港人, 因佢係一半韓國人, 一半香港人. 去過幾次, 幾次都係咁.

ekhc    發表於 12-8-31 00:59

子爵府

回覆 小妍妍 的帖子

個尺價仲要係呃秤, D新樓實用率得5乘6乘. D樓盤廣告又搵笨, TKO原來係新中環, 喺香港東!!

大宅

環保接龍勳章

分批咁多供應, 肯定好多蟹貨~

珍珠宮

ume 發表於 12-8-30 18:52

actualy not rise much:

平均數陷阱

一名泳客身高1.5米,問泳池水有多深,救生員告知水深平均一米,泳客落水沒頂,就此一命嗚呼;原來泳池一邊深2米,另一邊深0.5米,平均深度一米沒錯,但平均數不顯示水深變化。這是著名的「平均數陷阱」,道理顯淺,卻在日常生活中經常影響判斷。譬如最近報道指樓市租、價、量齊升,據差餉物業估價署最新數據(6月份),住宅租金按年升3%,價格升6%,另外田土廳資料顯示7月份成交量亦按年上升9%。相信有不少人因此心雄上車,甚至追價再買。

然而,實情是中至大型單位租金均全線報跌1至2%,丁類住宅更已連跌4個月,只不過因為最小型(甲類)住宅租金升幅高達7%,引致綜合各類住宅平均租金按年仍升3%。價格方面,大型單位的升幅已回落至1%,但因最小型單位升幅有9%,令整體平均升幅(6%)看似仍高於通脹率。成交量方面,6月份大跌35%後,7月份回升9%,但實情是二手成交量繼續下跌了13%,只不過一手成交量急升175%,結果整體成立量按年仍上升9%。奇怪的是,整體成交總金額並沒有上升。既然成交量升,單價又升,無理由總成交金額不升?原來驚人變化隱藏在一手市場︰一手成交量雖以倍數上升,但成交總金額卻只上升11%,完全不成比例,而且與過去的趨勢有異;這是否暗示一手樓價格已經下跌?這當然仍有待驗證,但正好說明一手市場資訊極不透明,現時的各項樓價指數,均為二手樓價,一手價格指數長期欠奉,只有我與房產學人曾經開發「樓花指數」,可惜比較複雜,下期另文再講。

更不幸的是,房產指數平均數陷阱是加權平均,以成交量加權,成交量又經常與價格升幅成正比,因此,綜合平均數值常有偏正偏強的誤差。譬如近期當細單位的價格升幅領先其他類別單位時,細單位成交量亦同時上升,大單位成交量反而下跌,形成自然加權,令市場整體價格看似大部份都以較大升幅成交。令人最印象深刻莫過於1998年1月和2008年10月兩場金融風暴前夕,當大單位價格已經下跌11%和6%,整體的價格平均數卻仍然錄得正數1%和5%,前車可鑑?

男爵府

無料到!

首頁

尾頁

跳至