樓市動向

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

Ocean419 發表於 12-8-30 19:07
我樓上年頭56x賣左間,而家最平650起,真係升到我呢d用家業主都驚

我住的屋苑都是這樣升,特別是3房9XX呎個積,因為少貨,由7XX萬升到800萬,我是用家都一樣覺得恐怖,更加不會賣樓套現,驚買唔返

伯爵府

畀面勳章

回覆:iphone8 的帖子

樓巿升跌背後一定有一股龐大的巿埸力量,要升/跌時跟本無人能夠阻止,胡亂落藥去干預只會火上加油。

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

唔知措施推出後D地產狼又點出蕉揸乾我地D小巿民
http://www.pregnology.com/faralong.php?month=8&day=08&year=2014

大宅

引用:樓巿升跌背後一定有一股龐大的巿埸力量,要

原帖由 joey1001_1001 於 12-08-31 發表
樓巿升跌背後一定有一股龐大的巿埸力量,要升/跌時跟本無人能夠阻止,胡亂落藥去干預只會火上加油。

...
同意!

大宅

引用:Quote:Ocean419+發表於+12-8-30+19:07+我樓

原帖由 MariaTsui 於 12-08-31 發表
我住的屋苑都是這樣升,特別是3房9XX呎個積,因為少貨,由7XX萬升到800萬,我是用家都一樣覺得恐怖, ...
我覺得係個氣氛恐怖啫,因為D報紙講到好恐怖,好似沙士日日公佈新增感染個案咁!
實際全港只有零點零零幾%既人高追買貴樓,當中仲有換樓高賣高買,又有投資者收租客。根本成交宗數都唔係多。有更加多人係揸住舊錢唔敢入市,捱貴租,D現金又蒸發緊,我比較擔心佢地多D。

男爵府

ume 發表於 12-8-30 18:51
我覺得實質用途不大, 但好在都可以叫做幚個大市減減溫! 等啲市民唔好恐慌性入市! 我相信個市會冷靜啲! 但大 ...
仲買?不如等地產同想高價放盤既業主們冷靜D先啦!而家高到連用家業主都話驚!我相信仲有一批實力買家,不過因為有實力,唔怕等多幾年~實力唔夠既都知咩叫量力而為~
香煙廣告都有警告字句啦,政府今次都提示警告巿民!
http://www.pregnology.com/faralong.php?month=8&day=08&year=2014

伯爵府

十招?完全冇料到﹗

大宅

引用:Quote:ume+發表於+12-8-30+18:51+我覺得實

原帖由 雲呢拿 於 12-08-31 發表
仲買?不如等地產同想高價放盤既業主們冷靜D先啦!而家高到連用家業主都話驚!我相信仲有一批實力買 ...
等賣家冷靜落黎,議價空間大少少,就好買喇。遲D消化咗個消息,發覺根本D措施都唔關大部份人事,或者有排先受惠,又會繼續升。

公爵府

引用:Quote:ume+發表於+12-8-30+18:51+我覺得實

仲買?不如等地產同想高價放盤既業主們冷靜D先啦!而家高到連用家業主都話驚!我相信仲有一批實力買 ...
其實要搵到比市價平既盤,最好時機係前境唔明朗!最好係大部份人認為後市會跌既時候!因為正正係這個時間先會有人肯平賣比你!
咁當然,自己都要衡量一下自己既能力!萬一之後真係跌,自己守唔守到!守唔到的話就當然唔好買啦!
但這種逆向思維,其實係好難做得到架!

박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

男爵府

no_mood 發表於 12-8-31 09:39
等賣家冷靜落黎,議價空間大少少,就好買喇。遲D消化咗個消息,發覺根本D措施都唔關大部份人事,或者有排 ...
哦~買唔起,升又如何,到時有價無市
總之都係果句,量力而為!

公爵府

引用:Quote:no_mood+發表於+12-8-31+09:39+等賣

哦~買唔起,升又如何,到時有價無市
總之都係果句,量力而為!
有價無市就升唔起啦!而家最慘係,這邊廂話價高到脫離市民既購買力!那邊廂照成交!個市先升得起啫!
希望大家都可以冷靜啲!量力而為最緊要!

박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

男爵府

ume 發表於 12-8-31 09:43
其實要搵到比市價平既盤,最好時機係前境唔明朗!最好係大部份人認為後市會跌既時候!因為正正係這個時間先 ...
董生在位期間都唔係未試過啦!我真係唔想睇到咁多自殺新聞⋯

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

如果一下只跌得太快, 銀行估唔到價
要上會都唔易

不過
7月份新造按揭貸款平均按揭成數為54.4%,平均供款與入息比率為36.7%。.

如果入息比率係咁少的話, 做業主既, 有冇必要大減價?
之前我都有講過
以家壓力測驗係用4-5厘來計
但以家先得2.15厘, 有D仲係H+0.7
咁, 有咩理由我要減30%放俾你?
等跌既人係唔係有D想得太多?

男爵府

ume 發表於 12-8-31 09:54
有價無市就升唔起啦!而家最慘係,這邊廂話價高到脫離市民既購買力!那邊廂照成交!個市先升得起啫!
希望 ...
個個業主都以為d人唔買業主盤就買唔到樓,呢d咪叫有價無市,而家政府走既路線係唔煩d業主們,大家各自修行!

男爵府

crystalpui 發表於 12-8-31 09:58
如果一下只跌得太快, 銀行估唔到價
要上會都唔易
想得太多再加d妄想都好架,認真你就輸,無咁既念法D人又點住到港島高半山呢~富貴險中求~

禁止訪問

公爵府

雲呢拿 發表於 12-8-31 09:57
董生在位期間都唔係未試過啦!我真係唔想睇到咁多自殺新聞⋯

而家銀行咁難上會,做到按揭既都有一定能力!我估唔使太担心既!

雲呢拿  認同!  發表於 12-8-31 10:30

公爵府

already reach a level not afforadable by normal citizens

男爵府

There will be a few thousands new properties for sale soon in September in Tuen Mun, Ma On Shan and Yuen Long, will all those be sold quickly at high price at $10K per sq. ft? Are there still a lot of people from China buying those new flats? Let's wait and see!

男爵府

應該每年推2萬個居屋/夾屋單位, 咁先可以令樓市降溫.

首頁

尾頁

跳至