樓市動向

跳至

首頁

尾頁

公爵府

yauman76 發表於 12-8-31 11:28
應該每年推2萬個居屋/夾屋單位, 咁先可以令樓市降溫.

但係都係遠水喎!似乎好難救近火!
박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

男爵府

其實要視乎政府有冇決心去做啫, 依家主要單靠增加土地買俾私人發展商, 佢地可以囤地及控制供應量, 所以價錢唔一定會回落; 所以, 政府要入市, 俾市場知道政府會在未來數年推售足夠嘅單位滿足住屋需求, 唔駛等d人瘋癲搶購, 個心都定d.

ume 發表於 12-8-31 11:37
但係都係遠水喎!似乎好難救近火!

複式洋房

十招?冇料到...

公爵府

yauman76 發表於 12-8-31 12:19
其實要視乎政府有冇決心去做啫, 依家主要單靠增加土地買俾私人發展商, 佢地可以囤地及控制供應量, 所以價錢 ...

但我估大幅回落唔係政府想見到既!有深啲既調整就可能對整個市況都會健康啲!

我覺得政府都係有諗過先推這十招,唔可以話完全無料到!短期未必會見到太大成效,但萬一外圍經濟大幅轉差,咁就見到真章!

박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

禁止訪問

回覆:梁振英宣布10項短期及中長期措施

男爵府

回覆:ume 的帖子

事先聲明不是幫住cy,但政府做乜都好都會比人閙,因為有不同的利益者,立場唔會一致!其實現在外圍環境好差,真的冇理由要自己政府咁儍,未爆先自爆,自己整頓樓巿,調整可以,盡量令其軟著陸,但不是要打壓來就啲人上車。回顧當年八萬五,香港人只懂歸咎政府推八萬五,打擊樓巿,但有幾多人明暸當年的真正元兇係亞洲金融風暴,它帶來的惡果。八萬五只係個時間配合不得宜的政策吧了。

ekhc  agree   發表於 12-9-1 00:24
**************************************** 芍妤bb 10/11/2004 在聖保祿醫院出世,體重 2.6Kg。 ****************************************

男爵府

回覆:妤妤 的帖子

回顧樓巿的起跌大升小回,都可以幾肯定現在只懂不停埋怨、要求政府的人,若樓巿真的如其所願下跌時,都不會出手買樓。如果急跌㡬成,應該是外圍影響了,咁連份工都唔知有冇時,仲敢唔敢買!預其埋怨,不如好好裝備,包括自我增值,經濟差時仲可保住份工,另一方面儲錢作隨時出撃,多了解目標樓宇以作準備。

**************************************** 芍妤bb 10/11/2004 在聖保祿醫院出世,體重 2.6Kg。 ****************************************

大宅

回覆:妤妤 的帖子

我好贊成,忍多幾年捱多幾年,儲多d先買,忍忍忍

公爵府

妤妤 發表於 12-8-31 15:01
回顧樓巿的起跌大升小回,都可以幾肯定現在只懂不停埋怨、要求政府的人,若樓巿真的如其所願下跌時,都不會 ...

絶對認同!
其實即使再一次大跌市,影響的未必係而家上咗車既人!反而係一些自己又未準備好,但又成日嘈話啲樓貴既人!

大家都要記住,機會只會留比有準備既人!

伯爵府

crystalpui 發表於 12-8-31 09:58
如果一下只跌得太快, 銀行估唔到價
要上會都唔易
我就係果批H+0.7% 都係1%左右息
所以而家都唔捨得放
一黎放左驚買唔番 二黎就要用至少2.1厘去供新樓(即使2.1都供得多)
再加上而家供平過租呀 供都只係佔我倆入息20%左右
不過而家都有留意D樓 想由細換大

大宅

期實依家D樓咁貴,又話無盤,但我AGNET知我租約滿就係咁打比我問我入唔入市,我話個市咁好你地仲有盤咩?佢又話無乜架,我唸大佬無你又係咁打比我,仲有港島藍灣X島開始有銀主盤啦.又話市好點解有銀主盤架?

別墅

回覆:iphone8 的帖子

叫佢返屋企唱歌啦,成日得個講字,會吾會成事都係一個謎

首頁

尾頁

跳至