婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

今日見左 Dr Wong,可能有心理準備,覺得佢態度冇想象中差,不過佢真係唔講多。我即時照 ultrasound, 一路照,一路話我其中一粒纖維瘤好肉酸,好醜樣。提議我先抽細針,有懷疑再抽粗針。到我老公問如果report話良性,係咪唔一定要割?佢即時話咁肉酸、醜樣,都係要割架啦!

佢要我抽 3 針,total $4500,我同老公商量后,決定下星期二見埋周醫生先。

我想問有搵過周醫生幫手既你地,周醫生會否即時幫我抽針?會唔會好痛?幾耐先有 report 架?我要帶幾多錢去呀?會好貴嗎?我今日先做左 ultrasound,有拎走 report ,咁係咪我帶埋去見周醫生到就可以?唔使再照 ultrasound? 我之前問過姑娘,姑娘話如要照 ultrasound,可能要再約,我同老公冇咁多假。

我今年8月中照左 mammorgram, 又有 ultrasound report, 係咪好快周醫生可以比倒 advices 我,要唔要開刀呢?易唔易有床位呢?

我好驚呀,今日睇完 Dr Wong 重驚!而家好多???唔知點咁。

謝謝!

珊瑚宮

如你無咁多假期,或有任何疑難,可直接講比姑娘聽,叫佢盡量安排.
玩具萬歲!

大宅

畀面勳章

回覆:cowkingb 的帖子

聽你咁講黃亭亭啲態度真係麻麻,好似佢講你就要聽個款,你而家嘅情況更係要攞多個医生嘅advice啦!周永昌都好出名,佢收費都吾平,診金$1000~$1200未計其他,有個jm搵佢做過手術,好似要成十萬。你有冇book過張淑儀医生,佢都好top同comments都吾錯!而家你盡量放鬆心情先,雖然係好難,但都吾好諗咁多。快啲睇多個医生,或者情況吾係咁差呢!其實最吾鐘意啲医生就係一啲都吾會安慰病人,好似冷血咁,希望你快啲搵到個好医生。加油!

要忘記傷痛,係時候要重新振作起來,可以嗎?  

大宅

畀面勳章

回覆:黃婷婷醫生 vs 周永昌醫生

我又吾明黃亭亭話你粒野咁肉酸、醜樣都係要割咁即係話無論係良性或惡性都要割啦!呢位医生真係
已佢咁有經驗其實一照同摸都略知一二啦!

大宅

妳抽針的結果幾時出?相信下週初應該有,拿了report 再找e生欏second opinion 吧!周e生和張淑儀都是名e,前者是男人。

大宅

回覆 fitfish 的帖子

知道,謝謝你。

大宅

回覆 jjhwong 的帖子

有試過問 Dr Cheung, 好難約,姑娘比唔倒時間我,要我先 fax mammorgram report 比佢地先,所以我只 book 左周醫生。我知周醫生係男士,我婦科醫生都係男士,所以 ok 既,只要係好醫生就得喇。
要 10 萬?我睇上年有個周醫生既 post, 話 5-6 萬既?我既保險完全唔包,點算?

fitfish  保險点觧唔包?  發表於 12-9-2 11:16

大宅

回覆 jjhwong 的帖子

我問老公張片係咪咁肉酸?佢話粒嘢真係有不平既。我同個朋友講,佢話如果係咁,點解唔直接叫我割?要先細針再粗針但原來都係要割?
我都唔知,當時個腦只係一片空白。

大宅

回覆 小小女子 的帖子

我未做抽針,因我尋日下午先見黃醫生,來緊星期二唔會有 report 拎去見周醫生,唔想捱兩次抽針,所以決定抽都搵周醫生抽。
我尋日好唔開心,不過都去買樽雲芝丸食。我聽 BK 有人話,佢親人電、化療前食,之后真係要做時冇咁辛苦。我有問過藥濟師,佢話雲芝唔可以醫病,只可以控制,就算 check 左冇嘢而食左都 ok 既。

唉!好煩,忍唔住流眼淚,知道咁唔好,但真係忍唔倒。個仔又細,今年又要考小學。最慘係我老公,又要諗我既,又有個仔要照顧,佢公司又忙。神 可否憐憫我們一家?

fitfish  乜諗到咁長遠呀!十劃都未有一 pit !  發表於 12-9-2 11:15

大宅

畀面勳章

會吾會係抽左針先至確實到佢係良性還是惡性?你有冇問埋佢係吾只得個粒係吾靚,其他個啲冇問題呀?你放鬆啲喇,吾好再自己推測咁多,快啲搵個好医生搞番掂就雨過天晴。
至於上次個jm話用左十萬,可能係連埋住院費呢!不過佢地話如果份保險cover吾到,可以同周医生講架!吾好担心咁多,只要医得好,錢都係其次,第日好番可以再搵過。

大宅

畀面勳章

唉,我仲未睇医生,我心情咪又係極低落,日日對住塊鏡,日日摸住粒野,好似個儍婆咁!我仲慘,吾敢同老公講,我因為經常都係疑神疑鬼,到最後check左冇事佢就話鬼我,話我啲錢係要用嚟咁side 至安樂,所以今次我吾諗住同佢講,等自己去照左先,你話我做人幾悲丫,有問題個陣都吾係你最愛嘅人都你分享

大宅

jjhwong 發表於 12-9-2 08:36
會吾會係抽左針先至確實到佢係良性還是惡性?你有冇問埋佢係吾只得個粒係吾靚,其他個啲冇問題呀?你放鬆啲 ...
佢浄係話果粒,不過已足已嚇 c 我。佢有話過抽針 90%準既,不過我粒嘢咁肉酸,都係要割架啦!
我知我而家驚同喊都冇用,但眼淚不自覺流。

大宅

jjhwong 發表於 12-9-2 08:51
唉,我仲未睇医生,我心情咪又係極低落,日日對住塊鏡,日日摸住粒野,好似個儍婆咁!我仲慘,吾敢同老公講 ...
唔好咁啦,叫你老公陪你啦,個人真係會定好多。你幾時見黃婷婷?

大宅

畀面勳章

星期四見佢!我怕話俾我老公知佢又會話我多魚,唉,你吾明架喇!到真係有事至驚動佢啦,有時真係覺得自己好可憐,講到呢到我啲眼淚又係咁流水嚟,覺得我老公好衰,只可以共富貴,如果有事都吾知點好?

大宅

jjhwong 發表於 12-9-2 09:22
星期四見佢!我怕話俾我老公知佢又會話我多魚,唉,你吾明架喇!到真係有事至驚動佢啦,有時真係覺得自己好 ...
我會為你祈禱。你未見醫生,亦未照,會否熱氣咋?你幾時摸倒有,中間有冇大?同唔倒老公講,同朋友傾下,唔好屈響個心到。加油!

珊瑚宮

有瑪麗病友話,周永昌當年在瑪麗很權威的,如佢話你無事,就一定無事的.

其實如你經濟有困難,可叫E生寫紙你去政府做呀!
玩具萬歲!

珊瑚宮

你兩個唔駛咁驚,睇完E生再講.咪自已嚇自己.好易嚇死.
玩具萬歲!

大宅

fitfish 發表於 12-9-2 10:27
有瑪麗病友話,周永昌當年在瑪麗很權威的,如佢話你無事,就一定無事的.

其實如你經濟有困難,可叫E生寫紙你去 ...
10 萬都可以既,不過真係唔多 savings, 又唔知之后要用幾多錢,所以想有個預算先。我始終想搵周醫生幫手,佢係專業好醫生。個個都話好,一定有原因!

珊瑚宮

我夠膽講,如周永昌係女人,肯定病人排晒隊.

當年佢在瑪麗,好多達官貴人及富人,都去瑪麗揾佢睇私家症.
玩具萬歲!

男爵府

我不嬲都搵黃亭亭做檢查,都有6年,我覺得佢好nice喎。
3年前,我啱啱生完仔,又係摸到粒野,佢即刻幫我照ultrasound, 佢發現粒野周邊不平滑,亦唔係積咗D人奶係度,所以即刻做埋抽針,好彩我只係乳腺發炎,過咗個幾月粒野已經消失,但摸落去仲係硬硬地,我去覆診,同黃醫生講我好驚,不如割咗果忽出來,佢就話我儍,可以再monitor住先,割左佢仲有條疤。再過個幾月,就真係咩硬野咩陰影都冇唒喇。
我睇左黃醫生咁多年,以佢經驗,好多時一望都估到咩事,但佢始終不是神仙,佢都要靠抽針化驗去confirm, 如果佢叫得你割就割啦,無謂自己成日疑神疑鬼。

首頁

尾頁

跳至