美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

大宅

成日生唇瘡,點算好?

我最憎生的唇瘡琴日又黎痴住我啦,好燜憎丫...又要核突幾日。唔知有咩辦法可以避免,或者快d好番呢?

大宅

Re: 成日生唇瘡,點算好?

你會唔會就快period呀,通常低抗力弱就會出,你試

民房

一定要用熟水刷牙, 洗面洗澡時盡量避開, 用曼秀雷敦or寶冶靈都几好, seafood, 牛, egg.....都小食

男爵府

你可以食咸蛋黃同埋維他命 B2 (你去藥房問下, 黃色細細粒, 好平, 一樽有幾百粒架), 另外要睇皮膚醫生攞定 d 藥膏, 一開始有 dd 起就搽 (即係痕痕地同少少紅紅地), 直到好晒為止, 我都係成日出, 但依足指示, 係會快 d 好. 另外醫生話係跟你一世架, 一年總會有 3-4 次, 係過濾性病毒, 一定要搽藥膏, 無藥食架. 若果你於開頭搽, 夠快止住的話, 第 2 天已經好好多同埋唔會發大. 你試下呀! 你如果想要醫生資料, 你可以 pm 我.

大宅

多謝你地丫!
我會照你地既方法試下架啦!

複式洋房

u should change ur lip products

drink more warm water and use HABA SQ every day and nite

will get well soon

^__^

男爵府

我之前一period前就生, 後來醫生叫我食vit. C & B雜增強抵抗力, 食左一排生少左, 醫生介紹買惠氐, o係藥房買$1XX,可以食幾個月!!
全因為你,令我一生都佳美,你令我生命從空虛,化做傳奇,唯獨你是我拯救,我總不至死,直到永遠,從心底讚美!

民房

妳可以試下買支適患療
細細支
好好用, 我一發即茶, 2,3日好返

別墅

I have this problem since 10 yrs ago. I usually have it around 1-2 times a year....what makes me angry is they usually appear during holidays, such as X'mas or new year.

I read lots of information. It's a kind of 過瀘性病毒 (由疱疹I形病毒引起的), and it's 潛伏在身體神經細胞核內, therefore it's very hard (almost impossible) to find a medicine to cure it totally. When the body's immune system is low, very stressful, lack of certain vitamin...they will appear.

別墅

can take some vitamin supplements, and use 適患療 once it appear.

洋房

我都有此情況很久,有時生唇瘡、有時生暗瘡,總之生係唇與鼻之間個位置。

及後看過此網發現亦有相同topic的討論,這裡教吃月見草來調理荷爾蒙便有改善,所以我最近買了一樽月見油來吃,早午晚各吃一粒,我希望今後唔會再生啦,最慘生完瘡之後D印好難消除,常要塗遮暇膏,傷風起上o黎,一抹就抹掉了,根本遮都遮唔住。 :cry:

大宅

我一年總有一兩次會生唇瘡,岩岩仲係隻右眼有呢d過瀘性病毒,痛到開唔眼兩日,去左急症睇,醫生話係同生唇瘡d病毒一樣,佢話冇得斷尾?亦唔知幾時會冇? :-(

男爵府

你要勤d搽潤唇膏,我以前都試過,醫生俾我QV潤唇油,我成日搽,尤其係食o野時,當作保護,唔好俾D汁掂到。我到而家都有keep住搽,ok架!

民房

妳可以試下適患療, 以前醫生開過比我, 我宜家自己去藥房買, 個唇會好快謝, 不過都好煩, 要有藥劑師既地方先有

唇瘡係由病毒引起, 要預防~ 最好係增強抵抗力.

複式洋房

GLORYMUM

您好 ! 您所講的月見草油 可以係邊到買到啊 ? 因為上年都生了兩次唇瘡, 每次要成兩個星期先好番, 所以我想看一看是否有幫助. 您可以 PM 比我, 唔該晒.

glorymum 寫道:
我都有此情況很久,有時生唇瘡、有時生暗瘡,總之生係唇與鼻之間個位置。

及後看過此網發現亦有相同topic的討論,這裡教吃月見草來調理荷爾蒙便有改善,所以我最近買了一樽月見油來吃,早午晚各吃一粒,我希望今後唔會再生啦,最慘生完瘡之後D印好難消除,常要塗遮暇膏,傷風起上o黎,一抹就抹掉了,根本遮都遮唔住。 :cry:

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

ebwinwin 寫道:
妳可以試下買支適患療
細細支

我都係用呢隻牌子,幾好用,好快謝,生唇瘡真係好煩,我又係成日都生.搽藥膏之餘仲要唔好成日攪佢,唔係就會愈來愈大架粒唇瘡. :cry:

民房

kit2004 寫道:
[quote]
ebwinwin 寫道:
妳可以試下買支適患療
細細支

我都係用呢隻牌子,幾好用,好快謝,生唇瘡真係好煩,我又係成日都生.搽藥膏之餘仲要唔好成日攪佢,唔係就會愈來愈大架粒唇瘡. :cry: [/quote]

呢支野係我好耐之前, 醫生開過比我, 佢話係最好, 最快,
比其他快好多好返...
不過真係好煩...要去有藥劑師既地方先有, 但勁好用,

妳通常幾耐生一次架?

民房

BoeyC 寫道:
我一年總有一兩次會生唇瘡,岩岩仲係隻右眼有呢d過瀘性病毒,痛到開唔眼兩日,去左急症睇,醫生話係同生唇瘡d病毒一樣,佢話冇得斷尾?亦唔知幾時會冇? :-(

冇得斷尾架
一有就成世......
不過妳要小心呀..
會野到人架..
生唇瘡果時, 最好用公快

珍珠宮

我都有狂塗潤唇膏, 不過我
好好過每一天......

水晶宮

最好用有防曬既潤唇膏