烹飪搵食

跳至

首頁
12345...49

尾頁

子爵府

回覆:hongking 的帖子

我今晚跟咗jutau既食譜,用埋雲呢拿粉,仲有半個鐘出爐,因我用既yeast係dry yeast,所以我用了2 teaspoons,沒有缩,升得好靚,現在只差焗出來的質地如何,焗好影相

因為主必親自從天降臨,有呼叫的聲音、和天使長的聲音,又有 神的號吹響,那在基督裡死了的人必先復活。以後我們這活著還存留的人,必和他們一同被提到雲裡,在空中與主相遇,這樣,我們就要和主永遠同在。

大宅

但就計雲呢拿粉只可以增加香味, 對麵團應該唔會有幫助, 我依家都整緊, 都唔開蓋睇睇會唔會有改善, 等你的相.

子爵府

回覆:LLK 的帖子

因為主必親自從天降臨,有呼叫的聲音、和天使長的聲音,又有 神的號吹響,那在基督裡死了的人必先復活。以後我們這活著還存留的人,必和他們一同被提到雲裡,在空中與主相遇,這樣,我們就要和主永遠同在。

子爵府

回覆:LLK 的帖子

待涼後切片,方包過一晚後好吃些

複式洋房

jutau, 不放 蛋 和 牛油 可以 嗎? 奶粉轉其他芝麻粉, 綠茶粉可以嗎?

你地用 酵母 或是 發酵粉 呢? 前日係 CITY SUPER 買 Dove quick yeast, 好嗎? 還有那些地方 有 酵母 賣?

jutau  在跟機食譜內都係冇用蛋同牛油,只用植物油,用蛋個包會鬆軟D...你是素食者?  發表於 12-9-13 00:28

複式洋房

LLK, u make vv good ah...u r successful~~~ yeah!

可否告知我 用 那個牌子 的 面粉, 油 和 dry yeast ... where did u buy them?

any difference between the receipe of jutau? e.g. ingredients & weight...

i made 3 time still fail >< dim suen...

大宅

算成功啦, 我每次都整唔到敢高的, 剛才發覺發酵時麵包機其實好高温, 這樣會令麵包唔好食, 同時有下陷的可能,我而家就第六機就是這樣子啦, 我剛剛拿出來手動排氣再發酵過看看.

複式洋房

hong king & LLK, 可否告知我 用 那個牌子 的 面粉, 油 和 yeast? where did u buy them?

hong king, similar to u, my bread bake v low....

waiting for your work!

複式洋房

回覆 jutau 的帖子

我都換左部 jnc, 跟食譜試左3次都沒唔得, 外面ok但入面 d 質地唔似面包, 似蛋糕+面包... 而且發得唔高...
我都覺得個食譜係流既...而且簡單到....又有錯漏....

Jutau, 可否告知我 用 那個牌子 的 面粉, 油 和 yeast? where did u buy them?

THX!!

子爵府

回覆:didicat977 的帖子

我用既材料係二x惠買,全跟足jutau既食譜,可是今早食,覺得像鬆糕與麵包既質地,同埋好乾,阿女唔食

大宅

我昨天整的是麵粉270g
全麥粉100g
小麥蛋白 2tsp
水 240g
塩 5g
糖 30g
奶粉 20g
酵母 5g
用第三項全麥包程式, 到最後發酵時,發覺攪拌桶好熱,麵團發得好大,我即刻熄了部機 拿出麵團,用手工排氣後放入桶,放在外面蓋上湿毛巾,讓佢再發酵到差不多滿桶了, 然後開12程式烘焙(深色), 我先開機熱了部機差不多預熱5分鐘後才將攪拌桶放入機烘焗, 這樣子就不會陷了, 而且焗出來都算高, 今天早上切了,都好軟熟,好食, 但這樣子太麻煩啦, 所以佢部機一定是有問題的程式.

子爵府

認同你既說法, 程式, 溫度都唔得, 個麵團係裹面待預熱個爐, 個包一定唔好食, 仲有, 我始終覺得搓唔夠, 起唔到薄膜, that's why 似鬆糕質地

1.5LB 都近頂, 2LB 仲得了既

咁點好呢? 先選8號功能, 用機搓20分鐘, 再用人手補搓, 再選12功能預熱後放個發好既麵團入去焗 !?
自己安慰自己, 起碼部機能幫我搓大部份時間麵團

子爵府

琴日買高粉, 個老闆話日本粉適整甜包,. 台灣粉合適整咸包, 係咪架

大宅

哎, 我朋友總慘,佢完全唔識點整麵包的,以家買了這機都唔知點算

kikako_hk  完全唔識整包, 一定要買 P 仔, 否則煩死...  發表於 14-2-17 17:08

男爵府

做包最好不好用量杯, 用磅準確好多.

份量不準對於新手來講好難做得出好味的包包.

最緊要要留意水份.

只搓20分鐘應該出不到薄膜,

柏翠好夠力都要搓成34分鐘,

我用東O 要搓成40分鐘,

部機都只係搓20分鐘就停, 我就再按多次個製俾佢搓多20分鐘.

複式洋房

LLK: 高粉 是 什麼?

hongking: why use 小麥蛋白? 什麼牌子的 酵母? 是否用 5g 所以 發好高?

點好呢? 是否次次也要自己搓粉? 那麼其他 功能 有 即 = 無 ??

唔知 jutau 是否也要這樣做....

子爵府

回覆 辣椒仔coco 的帖子

搓二十分鐘就停, then off power, 都要等8分鐘個memory 先至消失
應該影響不大吧, 這也是個好方法

子爵府

回覆 didicat977 的帖子

高粉=高筋麵粉, suitable for making bread
低粉=低筋麵粉, suitable for making cake

複式洋房

回覆 辣椒仔coco 的帖子

COCO, 你都用緊 JNC?

複式洋房

回覆 hongking 的帖子

你朋友點好?

教她 自己搓粉...

首頁
12345...49

尾頁

跳至