烹飪搵食

跳至

首頁
34567...49

尾頁

大宅

回覆 lehcar_208 的帖子

就係這問題啦, 發酵可以發到好大, 但一到焗即刻縮, 所以一定是麵包機發酵温度太高, 我昨天度差不多47-50度, 這樣會令麵團過度發酵,酵母菌會死無法撐大麵包筋度,因此麵包一焗會縮, 我昨天即刻拿出來室温發酵,然後再放入焗, 這樣出來的麵包就好很多啦! 不過這樣子的話對貪方便買麵包機的人來說真的得物無所用了.
希望JNC那邊可以解決到這問題就好啦.

子爵府

收到JNC的電郵了, 誰要資料的, 請PM email address 給我, 我會盡快轉寄給大家
因為主必親自從天降臨,有呼叫的聲音、和天使長的聲音,又有 神的號吹響,那在基督裡死了的人必先復活。以後我們這活著還存留的人,必和他們一同被提到雲裡,在空中與主相遇,這樣,我們就要和主永遠同在。

大宅

已 pm, 唔該晒!

複式洋房

回覆 LLK 的帖子

已PM, THANKS^^

複式洋房

回覆 hongking 的帖子

如果真係咁, 真係幾麻煩呀。。。。

水晶宮

投訴加集合退機...

個廣告搵個廣東話都唔正既女人扯7搭8咁講一堆...未用已經反感....點買得落手架其實....

大宅

回覆 tammy2008 的帖子

真係好想退機呀! 買柏翠跟aca都唔會有這問題, 因為有你的教路. 我覺得根本就不是食譜的問題,
因為我不是用跟機的食譜,是我一路用開都沒問題的食譜, 只是部機的温度有問題, 故解決不了這高温的
問題,一定是用咩食譜都唔會有好的結果出來.

複式洋房

回覆 LLK 的帖子

hello, PM already~ thx!

子爵府

hongking
pls check PM
因為主必親自從天降臨,有呼叫的聲音、和天使長的聲音,又有 神的號吹響,那在基督裡死了的人必先復活。以後我們這活著還存留的人,必和他們一同被提到雲裡,在空中與主相遇,這樣,我們就要和主永遠同在。

大宅

回覆 LLK 的帖子

check 了, 等我打電話問下miss wong 先, 因為只係提供食譜我覺得唔掂, 部機是由於太高温的問題,等陣話你知情況.唔該晒!

複式洋房

另外可以叫佢地俾埋D時間表我地嗎?

例如: MODE 1: 攪拌(幾分鐘)->發酵(幾分鐘)->攪拌(幾分鐘)->發酵(幾分鐘)-> 開始焗( 幾分鐘) 等等嗎?
THANKS^^

子爵府

我有問, 我問佢係咪唔比得這些資料, 佢話唔係, 說只是最重要不是 set 好的program, 她繼續教點跟材料, 因為她試過好成功, 跟她的食譜, 於是她自己也買了一部 (註: she is nice)

水--盬--其他液體(如有)--粉(舖至不見水)--牛油--糖--yeast
全程不開蓋, 因為用麵包最大用處係唔麻煩地做到麵包出來, 同無咁得閒看住

你地如有人想直接聯絡她, 請pm 我, 我給你們她的直線, 我也講過你的問題

複式洋房

回覆 didicat977 的帖子

Thanks LLK, received~

是否跟足佢俾既食譜 照做 就 ok ? 跟 JNC 的有分別嗎 ?

係咪可隨時問他, NICE ?

水晶宮

LLK 發表於 12-9-12 13:13

我有問, 我問佢係咪唔比得這些資料, 佢話唔係, 說只是最重要不是 set 好的program, 她繼續教點跟材料, 因為她試過好成功, 跟她的食譜, 於是她自己也買了一部 (註: she is nice)

水--盬--其他液體(如有)--粉(舖至不見水)--牛油--糖--yeast
全程不開蓋, 因為用麵包最大用處係唔麻煩地做到麵包出來, 同無咁得閒看住

你地如有人想直接聯絡她, 請pm 我, 我給你們她的直線, 我也講過你的問題
順便問吓佢, 佢試機嗰時係咪全程開住大冷氣 .....

一般用家係咪次次都要開番個大冷氣先做到佢個結果.....

jutau  其實我係有開冷氣整的,但開好細,只係剛剛好25度左右, 可能真係有影響  發表於 12-9-13 00:44

複式洋房

回覆 LLK 的帖子

好呀... 可否給我 她的 電話號碼?

同埋買邊 D 牌子既 粉 同 酵母 最好...

其實部機想買俾屋企人用, 但一日自己整唔到都唔知點瘁教佢地做... 最慘係跟食譜都做唔到 ><

我朋友用 P 仔, 象印 都唔使試甘多次...

大宅

剛剛同佢傾過來, 佢一路都話跟佢做法就一定得,但我都話佢聽我地敢多人都試了都唔得,而且我用了很多方法都係唔得, 佢依家話會拍段片出來俾我睇點樣做,到時睇了跟足佢方法睇下得唔得.

複式洋房

可否 請她 寫個 詳細程序, 份量, 要注意既地方 給我們 這些 新手? 如 拍埋片 更好!
Thanks a lot !!

因我們真的不懂 要什麼樣的 溫度, 時間...

唔想 再浪費 材料 整...

也可請她來這裡看看~ :D

子爵府

好喎, 若跟她提供的某本書的食譜, 水比粉是68%, 會唔會太多水呢?

複式洋房

LLK, 我見 Ms Wong 有手電... 哈哈~

她 跟 "百變面包機" "JNC" 或是 "百家匯" 食譜

大宅

回覆 tammy2008 的帖子

tammy, 我剛才正正都有問這問題, 佢話佢昨天在公司試四機, 公司應該有開泠氣的,之前在家又有試,我問佢在家有沒有開泠氣,佢無答,只係話你地屋企都可以開泠氣啦!我已叫佢如果拍片俾我地睇,請佢不要在有泠氣的地方試機, 這樣温度會有影響的.

首頁
34567...49

尾頁

跳至