烹飪搵食

跳至

首頁
56789...49

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

再補充下我之前的村料比例吧...

用附送的量杯及量匙,
先放水約一杯 (220ml-240ml)在盤, 記住個鐵撥已放回麵包桶內 [應該再少10-20ML水也可以]
再放3湯匙糖 (少D都得)在其中一角落,
放一隻蛋在另一角,
無鹽牛油一大片放桶邊浮水 (約2-3mm厚, 用磚頭狀),
在另一角放1茶匙鹽, [或放到最後一個步驟, 放在桶的角落, 不要掂到酵母]
最後一角放3湯匙奶粉 (我在惠康買了一罐anchor全脂奶粉),
3大杯高筋麵粉 (bread flour), 越高蛋白質越好, 我用香港麵粉廠金像系列 [百佳惠康都有]或者意大利某隻 做'pain' [在JUSCO超巿買] 的都得, 堆到d粉變做一個山,
在山內開一個孔, 放1.5茶匙酵母在孔內 (我用hovis牌fast action bread yeast) [在大百佳或TASTE買, 黃啡色橫紙盒內有數包錫紙包裝, 好過用中文牌一樽樽O個的], 再用麵粉埋好,
我有時仲會加雲呢拿糖 [在九龍糖TATSE買, 是真的有雲呢拿籽, 不是用香精油那些]少少,個麵包會香d
插電制後按開關掣, 按1號掣, 1.5磅, 淺色, 如7個鐘後先想個麵包出爐, 可按加減制較7個鐘

侯爵府

好媽媽勳章

其實各位團購買部機定係點?

我自己係在HOMEBUY WALK-IN買, 買貴左2舊水的, 上網睇到只賣688, 我即刻DUM心口

我有D懷疑團購買是否次貨?

複式洋房

回覆:買了JNC 麵包機, 第一次失 ...

各位,我用咗昨天PDF方法的白麵包,基本mode 1!用少咗水(240ml),但麵包好似仲未好得呢1.5lb淺色最後時間1:15先蓋上蓋(之前一早開蓋等盤內溫度低d)究竟咩問題呢?

複式洋房

回覆:lehcar_208 的帖子

完成品

子爵府

回覆 lehcar_208 的帖子

pls check PM, l leave the contact of JNC for you.
因為主必親自從天降臨,有呼叫的聲音、和天使長的聲音,又有 神的號吹響,那在基督裡死了的人必先復活。以後我們這活著還存留的人,必和他們一同被提到雲裡,在空中與主相遇,這樣,我們就要和主永遠同在。

複式洋房

回覆:LLK 的帖子

Thx LLK

子爵府

jutau
pls check PM

星期天就是跟了你的食譜做, 總算 okay, 只是覺得搓不夠, 有點近似鬆糕質地, 今晚試用Miss Wong 跟百變麵包機的食譜, 看看如何

因為主必親自從天降臨,有呼叫的聲音、和天使長的聲音,又有 神的號吹響,那在基督裡死了的人必先復活。以後我們這活著還存留的人,必和他們一同被提到雲裡,在空中與主相遇,這樣,我們就要和主永遠同在。

水晶宮

lehcar_208 發表於 12-9-13 09:12
各位,我用咗昨天PDF方法的白麵包,基本mode 1!用少咗水(240ml),但麵包好似仲未好得呢1.5lb淺 ...
最後時間1:15先蓋上蓋
..最後時間1:15先蓋上蓋...

開蓋時間太長啦....影響發酵了 ~~

複式洋房

回覆 lehcar_208 的帖子

Hi Emily, 個包包外形都 ok, 質地怎樣? 除左開蓋和少水之外, 其他跟食譜一樣?

伯爵府

死啦, 睇埋睇埋我都未敢玩 , 好似好複雜, 唉! 都唔知點算

子爵府

我記得我第一次整, 都係用 program 1, 選中色, 結果皮厚+硬, 第四次整, 都係用program 1, 選淺色, 個皮結果滿意了

星期天整既包食了4餐, 多多少少共9人份
我包mauri yeast 買了幾年, 開口後一路放係冰格幾年, 到買這部機時試吓d yeast 死咗未, 哇, 佢地仲有生命, 好活潑, 我就好開心, 因為包yeast 好大包, 掉了就浪費

子爵府

回覆 EMILY03 的帖子

唔試唔知, 點都要勇敢d, 我今晚就做勇師奶

伯爵府

回覆 LLK 的帖子

好啦! 今個禮拜六我都做個勇師奶, 睇吓得唔得.

複式洋房

回覆 LLK 的帖子

似鬆糕質地係因為搓不夠時間? 怎樣 知道 搓夠時間?

複式洋房

回覆 LLK 的帖子

HOW TO 試 吓 d yeast 死咗未?

ACTUALLY THE YEST SHOULD 放係冰格 (放雪糕個格) OR 冰箱?

THX!

子爵府

回覆 didicat977 的帖子

I used program 8 when having 2nd trial.

我見部機搓20分鐘, 便停, 等了又等, 等再搓啦, 等唔到喇, 覺得太耐, 咪取出來自己搓,
最出個麵團唔光滑, 又拉唔到薄膜
我少經驗, 但起碼知道要搓到有薄膜
對麻? 有經驗的mami

子爵府

回覆 didicat977 的帖子

放雪糕嗰格

先預備溫水, 微溫, 再放一茶匙yeast, 輕輕拌勻, 待5-10分鐘後, d yeast 產生既CO2好似火山爆發咁爆上面就即係未死

大宅

LLK 因未可PM,但我想要JNC資料,可否比我
[email protected]

子爵府

回覆 acdpc 的帖子

sent to you, please check email.

複式洋房

回覆 LLK 的帖子

THANKS LLK!

是否 侮次用完也要放在 雪糕嗰格?

首頁
56789...49

尾頁

跳至