烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

多謝LLK,你跟佢是否已成功

大宅

再想問下,在百佳買--理想牌yeast,有冇問題?

子爵府

回覆 didicat977 的帖子

對, 係雪糕格冬眠
因為主必親自從天降臨,有呼叫的聲音、和天使長的聲音,又有 神的號吹響,那在基督裡死了的人必先復活。以後我們這活著還存留的人,必和他們一同被提到雲裡,在空中與主相遇,這樣,我們就要和主永遠同在。

子爵府

回覆 acdpc 的帖子

你係指跟jutau's 定 Miss Wong's ?
Miss Wong's 今晚試
jutau's 個包食哂, 加工成為多士當堂唔同哂, 好好食, 未加工前好乾, 未知邊度出了問題, 可能凡落yeast 過多

超市既yeast 都可以

因為主必親自從天降臨,有呼叫的聲音、和天使長的聲音,又有 神的號吹響,那在基督裡死了的人必先復活。以後我們這活著還存留的人,必和他們一同被提到雲裡,在空中與主相遇,這樣,我們就要和主永遠同在。

複式洋房

oh... 我將 酵母粉 放係 普通 雪格, 唔知有無問題....

複式洋房

回覆 tammy2008 的帖子

Tammy, 想請教你
我地呢d新手應該用那種
酵母
最方便

容易處理?
市面
有不同的
酵母

之前

酵母, 是否有少少氣泡也可
程序去到怎樣才可用?

Thanks!!

子爵府

你仲未開齋 by JNC bread maker?

可能有機會未死掛, 如果出小小bubble (CO2) 都當死了

複式洋房

回覆 LLK 的帖子

我上星期玩左3機都係鬆糕, 發唔高... ><

即係要勁多泡, 咋一聲, 哈哈...

複式洋房

回覆 LLK 的帖子

jnc 呢2日搵過我, 不過沒時間覆 ...

頭先 1230 pm 打去但沒人聽 ~

希望佢會拍片給我們看看...

子爵府

頭先Miss Wong call 我, email 了一小段片給我看, 幾秒, 但係只是錄於餘21mins 個時既包樣子, 佢話條片長, 要時間放上電腦, 佢用電話錄的, wait for her

子爵府

勁起泡, 發到每次爆都好興奮, 我個囡

水晶宮

didicat977 發表於 12-9-13 15:40

Tammy, 想請教你

複式洋房

我上星期玩左3機都係鬆糕/餅質地, 發唔高... > <

"馬利酵母" 200g 好大包 有排用, 怎保存?

妳用Dove quick yeast, city super, 橙色包裝

我都唔知是否發酵效果唔好或是其他問題懊惱

我見百佳有 Hovis instant yeast, 細包獨立包裝, 好嗎?

Is Quick yeast = Instant yeast?

Thx!!

複式洋房

回覆 LLK 的帖子

唔知 Miss Wong 可否放在 you tube 分享 呢?

水晶宮

didicat977 發表於 12-9-13 16:29

我上星期玩左3機都係鬆糕/餅質地, 發唔高... > < "馬利酵母" 200g 好大包 有排用, ...

大宅

回覆 LLK 的帖子

我剛剛睇了, 發覺佢用那部機都唔同我地團購部機, 佢那部是英文字的,我地是中文字的,
那已經是唔同這批團購機啦!無理由我地各各都整唔到,佢又整到.

大宅

回覆 LLK 的帖子

這些yeast是否都要放雪櫃?

水晶宮

acdpc 發表於 12-9-13 16:39
回覆 LLK 的帖子

這些yeast是否都要放雪櫃?
除非一星期用晒, 否則全部都要放雪櫃 ~

大宅

tammy, 你講得無錯, 不是yeast 與攪拌的問題, 我昨晚試過部機會攪2次, 基本上可以攪到簿膜,
初頭發酵都發得好好, 好啦,到焗時就塌了落去, 所以攪到個麵包,又似鬆糕啦!

複式洋房

Hongking, LLK & Emily, 期待你地既作品, 祝成功!

我要過2日先試到...

首頁

尾頁

跳至