烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 tammy2008 的帖子

好多謝您tammy的解答, 今天回去要再測試一下, 桶底內外的温度.希望唔令我朋友失望啦!

大宅

因為我朋友想買麵包機,正好我見網上做團購,話韓國JNC,就以為是韓國機,就同朋友講啦,
點知佢真係買了返來, 要我幫佢試機, 所以自己衰多口,而家好唔意思.故想攪掂著教佢整.
這樣就唔會內疚啦.

大宅

都怪自己唔了解清楚就同人講, 總之都係自己衰啦!

大宅

回覆 LLK 的帖子

我剛剛睇了, 發覺佢用那部機都唔同我地團購部機, 佢那部是英文字的,我地是中文字的,
那已經是唔同這批團購機啦!無理由我地各各都整唔到,佢又整到.

大宅

tammy, 你講得無錯, 不是yeast 與攪拌的問題, 我昨晚試過部機會攪2次, 基本上可以攪到簿膜,
初頭發酵都發得好好, 好啦,到焗時就塌了落去, 所以攪到個麵包,又似鬆糕啦!

大宅

回覆 didicat977 的帖子

我日日都係到試,結果日日都失敗,依家試到無心機啦!

大宅

有時生產時批次唔同,產品都會有差異的, 更何況如果人地俾sample 佢試機,
一定會俾好點的啦! 敢先會同佢地訂貨, 做麵包時有否開泠氣應該都係要知的,
這關乎温度的問題,我頭先唔記得問埋佢tim.

大宅

我打佢手機, 我都想找她, 我地好唔好組織埋一起叫佢來幫我地試機呢?
用我地部機試.

大宅

我昨晚都試了,都係唔掂, 似鬆糕, 所以一定要找佢試機,最好退貨.

大宅

各位, 我依家卒之可以用這麵包機整到比較似樣的麵包啦!全靠 tammy個網介紹了酵母唔同的特性, 這JNC是屬於高温發酵的,我用金馬利酵次次焗出來都係塌的,
所以之前tammy話鮮酵母係可以高温的,所以昨天我買了一舊鮮酵母回來, 試了2次,
2次都係ok的, 食譜都是之前用的那些,只是改了用鮮酵母,然後就成功啦!所以未成功的朋友試下去買鮮酵母返來做下, 應該會ok的.

大宅

tammy, 我的成功真係要歸功於你, 我部機今日已經送到主人家之手啦!
已教佢再做了一機,好成功的, 我是第二次攪時有揭蓋的,其餘時間都是關上的,
都發得好好,焗出來亦沒下陷啦!最衰今天沒影到相俾你地睇, 都幾有成功感的.

tammy2008  唔好客氣啦~ 恭喜妳呀 ~~   發表於 12-9-16 18:32

大宅

回覆 LLK 的帖子

我係風味烘焙買的, 是安琪鮮酵母, 500g $9.9

大宅

回覆 EMILY03 的帖子

風味烘焙鮮酵母比其他的都便宜,唔知點解? 我在荃灣南豐商場9/F買的
鮮酵母是比平常YEAST 多一倍的量來使用的,真係好得嫁整出來的包,
你地都買來試試就知啦!

大宅

回覆 LLK 的帖子

其實話就話一個月到,但聽人地講有時用到二個月都無問題, 好易切的,好鬆的.

大宅

回覆:lowin_1994 的帖子

部機攪拌及發酵都太高温,試下用新鮮酵母,應該效果會好好多。

首頁

尾頁

跳至