烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

基本上夏天用機搓麵團, 最好都係要打開麵包機蓋 ~
否則麵團溫度過高, 一定影響成果 ~

麵包機搓揉不足, 可以自行加減搓揉時間 ( run a dough program before )

這機的發酵時間有點長, 小心酵母份量及處理溫度 ( 即上所說, 搓揉時一定要開機蓋, 最好剛搓好, 步入發酵的頭 3-5分鐘也仍然開著蓋 )

樓主自己是否也有點焗麵包經驗...看樓主的頭像也是個包.....有經驗便容易交流很多....機是死的, 見到佢先天有什麼不足, 給它補一下好了 ~

這世上沒有最好的麵包機, 只有最好的用家 ~~

水晶宮

hongking 發表於 12-9-11 11:42
回覆 tammy2008 的帖子

tammy, 好係你fans,幾乎每天都睇你個blog,
嘩......fans 呀...竟然有 fans 耶...今晚去慶祝一下先....

排氣一次 ----- 大部份大陸機都係咁架 ( 大陸機只有 aca 既"高級麵包" program 會排2次 )...
我地手作包包都話, 都係排氣一次, 發酵2次....呢個問題唔大 ...

發酵溫度太高 ----- 其實..真係最好用溫度計 check 吓... 同埋妳記唔記得, 佢排氣前 ( 即係搓揉好後30分鐘左右 ) 係咪都會不停加熱 ??

最後發酵好熱 ----- 一般麵包機, 最後發酵都會比第一次發酵熱....係正常架...

問題係...到底熱成點 ? 手既觸感唔太準..一定要用溫度計睇吓..( 最好用紅外線嗰款 )

酵母問題...唔一定用金安琪....鮮酵母都耐到高溫架 ~~不過鮮酵母唔耐放....
淘寶買粉類, 要用集運架....集運先收, 再轉寄香港, 買開野才買罷....

andyman  我都係你fans 因為你先決定買拍碎麵包雞咋  發表於 12-9-11 14:32

水晶宮

hongking 發表於 12-9-11 13:42

tammy, 唔該晒你的解答, 我今天回去就用温度計測試下温度先, 然後再買回鮮酵母試一 ...

水晶宮

jnc大陸叫 伊萊克斯 EBM1331 ( program 可能有點不一樣, program 這東西只是浮雲, 技術員手指動一動便能微調一下 )

上淘寶搜一下便有, 買的人很少....

可能價位比較高, 功能卻一般罷 ( 不是不好, 只是同一價位可以買到更好 )

試用 report 有2份 : http://try.taobao.com/item.htm?s ... e=1#pagaition-point

麵包機先放水, 再放糖鹽奶粉, 再放麵粉, 上面放入酵母, 那便不怕酵母接觸到什麼了 ~

水晶宮

投訴加集合退機...

個廣告搵個廣東話都唔正既女人扯7搭8咁講一堆...未用已經反感....點買得落手架其實....

水晶宮

LLK 發表於 12-9-12 13:13
回覆 lehcar_208 的帖子

我有問, 我問佢係咪唔比得這些資料, 佢話唔係, 說只是最重要不是 set 好的program, 她繼續教點跟材料, 因為她試過好成功, 跟她的食譜, 於是她自己也買了一部 (註: she is nice)

水--盬--其他液體(如有)--粉(舖至不見水)--牛油--糖--yeast
全程不開蓋, 因為用麵包最大用處係唔麻煩地做到麵包出來, 同無咁得閒看住

你地如有人想直接聯絡她, 請pm 我, 我給你們她的直線, 我也講過你的問題
順便問吓佢, 佢試機嗰時係咪全程開住大冷氣 .....

一般用家係咪次次都要開番個大冷氣先做到佢個結果.....

jutau  其實我係有開冷氣整的,但開好細,只係剛剛好25度左右, 可能真係有影響  發表於 12-9-13 00:44

水晶宮

didicat977 發表於 12-9-12 14:11
對呀... 如在沒冷氣地方 應怎樣做? 用冰水?
如果佢發酵溫度定咗成 45-50度咁高...開頭用冰水都無咩用....
用冰水只係防止搓粉時磨打過熱....
去到最2發酵時段 (搓好成個鐘 ) , 磨打都一早凍番晒....

7日內可唔可以換呀.....不如換番其他同等價錢既野.....

否則就要鑊鑊去到發酵都關機....用餘溫發酵...見到佢發好後自己按 "烤焗" 去焗...
一次半次咁攪就ok 啫....鑊鑊都係咁就真係鑊鑊金....

嗰個人口講話正過街賣啫...佢話囉....無圖無真相.....

3思呀各位...大家買咗部新機, 其實我唔應該咁講, 好 hurt 人又幫唔到忙....

check 發酵溫度要用紅外線槍射吓個麵團 ( 近桶底位置 ) 同埋內桶內側 ~ 唔係射發熱線喎...講明先...

水晶宮

hongking 發表於 12-9-12 15:02
依家唯有等佢拍了片再試試看啦, 我剛才聽佢語氣應該是想幫我地解決問題的,如果真係唔得的話,我地再諗應該點 ...
妳話 check 到有成 47-50度...係咪 check 個 麵團 / 內桶..

定係check咗機內 air 既溫度呢.....

如果麵團真係有成 50度....真係...too bad

水晶宮

hongking 發表於 12-9-12 15:22
我係check機內的温度50度, 麵團有45度
如果焗前15分鐘升到 45度都ok...

如果一開始發酵就咁高....咁就真係唔掂....

水晶宮

hongking 發表於 12-9-12 16:15

好多謝您tammy的解答, 今天回去要再測試一下, 桶底內外的温度.希望唔令我朋友失望 ...
咁妳咪又要整舊包出來 .... ?

送俾朋友..定幫朋友買架....why 要妳負責攪掂晒先送俾佢....

水晶宮

hongking 發表於 12-9-12 16:29

因為我朋友想買麵包機,正好我見網上做團購,話韓國JNC,就以為是韓國機,就同朋友講啦 ...
慘呀~~~

打去嗰時順便講埋....明明係大陸做...咩韓國機呀 ~~ 而家我俾你地誤導晒呀, 點計數呀...

水晶宮

didicat977 發表於 12-9-12 18:03

Tammy, 那隻牌 既 高粉 同 酵母 (Hovis ok or not? I bought “Dove” quick yeast ...

水晶宮

lehcar_208 發表於 12-9-13 09:12
各位,我用咗昨天PDF方法的白麵包,基本mode 1!用少咗水(240ml),但麵包好似仲未好得呢1.5lb淺 ...
最後時間1:15先蓋上蓋
..最後時間1:15先蓋上蓋...

開蓋時間太長啦....影響發酵了 ~~

水晶宮

didicat977 發表於 12-9-13 15:40

Tammy, 想請教你

水晶宮

didicat977 發表於 12-9-13 16:29

我上星期玩左3機都係鬆糕/餅質地, 發唔高... > < "馬利酵母" 200g 好大包 有排用, ...

水晶宮

acdpc 發表於 12-9-13 16:39
回覆 LLK 的帖子

這些yeast是否都要放雪櫃?
除非一星期用晒, 否則全部都要放雪櫃 ~

水晶宮

hongking 發表於 12-9-13 16:42

tammy, 你講得無錯, 不是yeast 與攪拌的問題, 我昨晚試過部機會攪2次, 基本上可以 ...
聽落去似係過度發酵問題....

可否講吓用咗咩材料 ( 食譜 )

同埋有冇睇吓佢發酵程度呢 ?? 麵包機同手做包包過程差不多, 第一次發酵要2倍大 ( 唔可以發唔夠 或者 發過龍 ) 最後發酵不可以超過2-2.5倍..

水晶宮

hongking 發表於 12-9-16 15:50
各位, 我依家卒之可以用這麵包機整到比較似樣的麵包啦!全靠 tammy個網介紹了酵母唔同的特性, 這JNC是屬於高 ...
嘩 ~ 恭喜妳呀 !!!

妳成功咗....代表可以脫離呢部機 ~~ beer beer 佢啦 ~~~

有冇開蓋搓粉呀 ? 開咗會更加好 ~~ 好多人以為有部麵包機真係就咁掉晒野落去就得....傻瓜機始終係傻瓜機....要用既人配合唔同天氣, 唔同麵粉吸水性去調配先會滿意架 ~

3-4千蚊機都跑不掉...一樣要因應唔同天氣而去做微調.....

祝大家步向成功, 就此飄過啦 ~~

水晶宮

LLK 發表於 12-9-24 12:59
各位, 昨天我也起了一機
想話搓完10 mins 後off power 等20分鐘再開機, 再set program
我18mins 再on power ...
妳唔好 off powder...妳長按關機, 咁就唔會有 memory ~

首頁

尾頁

跳至