時政擂台

跳至

首頁
12345...14

尾頁

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原本我唔反對佢地呢個行動,但當我係新聞見到有個男仔喊住話用"生命危險"去反對,我即時有D反感,你係咪要對年青人講,為求目的,就可以要生要死,這樣比洗腦更恐怖。

naviegirl  strongly agree!  發表於 12-9-4 11:53
foxwolf  另一次六四嘅翻版  發表於 12-9-4 11:02
heiphy  係!根本係另一種洗腦!將凡事識要脅就得!  發表於 12-9-4 00:42

男爵府

好媽媽勳章

一個星期得一堂, 洗唔洗咁大反應AR? 咁易入腦就無人考第尾啦~~ 我覺得大家坐低慢慢傾點教, 而唔係得個嘈字~~~:;pppp:

foxwolf  agree  發表於 12-9-4 11:02

大宅

畀面勳章

回覆:其實有冇bk mama係反對學民思潮嘅絕食行動?

我好支持佢地渦,97前香港小有哩d,但而家香港人真被迫埋牆角了,越黎越多人爆發了,政府再咁攪法遲早出事,之前話50年不變而家???唉

heiphy  咁五十年不變, 總不能繼續用英國國旗啦...咁本為中國人, 唔通愛英國?  發表於 12-9-4 00:44

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

shadowlam214 發表於 12-9-4 00:21
支持喎,有成六七成人反對國民教育,政府都擺明完全唔理香港人點諗一意孤行硬推,絕食起碼可以喚起多啲人對 ...

我想請問 "有成六七成人反對國民教育" 呢個數字係點得出黎架呢?thanks!

foxwolf  係囉,我都想問!  發表於 12-9-4 11:05

大宅

一日半日絶食就冇所謂.
現在的場面就過激, 不支持!

子爵府

引用:支持喎,有成六七成人反對國民教育,政府都

原帖由 shadowlam214 於 12-09-04 發表
支持喎,有成六七成人反對國民教育,政府都擺明完全唔理香港人點諗一意孤行硬推,絕食起碼可以喚起多啲人對 ...
咪係囉
都要睇下反對既數字

一個人有唔滿意去絕食就話無賴
而家60%喎

ok你話都有人贊成
咁當贊成個批人係40%

少數服從多數又有咩問題?!

水晶宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

toyocat 發表於 12-9-4 00:32
原本我唔反對佢地呢個行動,但當我係新聞見到有個男仔喊住話用"生命危險"去反對,我即時有D反感,你係咪要對年 ...
exactly, 就係因為佢咁講我開始反感

男爵府

引用:一個星期得一堂,+洗唔洗咁大反應AR?+咁易入

原帖由 713050 於 12-09-04 發表
一個星期得一堂, 洗唔洗咁大反應AR? 咁易入腦就無人考第尾啦~~ 我覺得大家坐低慢慢傾點教, 而唔係得個嘈字~ ...
贊成,贊成。好多時,好多嘢主要係靠父母去分析,解釋俾小朋友聽,父母的指引重要過學校好多。

伯爵府

我覺得絕食幾好喎,又唔影響到人,好過掟banana阻街啦 ~而且佢地係有要求對話同開會,無人理佢地,佢地先進一步。

大宅

究竟係由幾時開始,香港人變得咁自我中心?一有野唔合佢心意,就要用極端手法去對抗。

睇新聞見到個情況覺得好奇怪,部份人士對國教科有不滿意見,要求政府立即撤回政策,政府說願意跟反對人士談話,雖然不知政府是否只是放出拖延戰術,但反人士開出要撤銷國教科才會與政府對話的條件,這根本就是沒有談判的誠意,若果政府答應的話,反對者已經得到他們的終極目標,那還需要談什麼話,叫政府聽聽話話不就成了嗎? 這樣香港未來只會成為一個民粹社會。

忽發奇想,若果明天有十幾個人絕食,要求政府每人派一百萬,咁政府係咪又要派左錢先可以繼續執行政策呢?

AJW2010  我嘅奇想係, 幾百個單非雙非家庭去絕食, 係唔係又可以呢?  發表於 12-9-4 12:12
heiphy  你既奇想好搞笑呀!但又真噃!  發表於 12-9-4 00:46
差~

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

54heima 發表於 12-9-4 00:14
反對絕食行動,看似訴求,實則要脅...不過我覺得佢地會贏...從此以後,類似事件只會源源不絕,沒有最激,只 ...

中晒! 呢個就係香港既將來! 所以更加唔明點解仲有人支持絕食!

Michelmcy  無錯, 仲要係"家長"   發表於 12-9-4 01:10

大宅

我喺反對嘅,攪壞身體無人可憐我喺度諗,既然喺咁,要撤國教,不如就由全港嘅校長老師所有教育界人仕舉行2天有期限嘅遊行,如政府都喺唔肯撤教嘅話,呢班教育界人仕就集體辭職以示呢班教育界人仕喺幾咁為我地嘅後代,寧願放棄教席都要去維護下一代免被洗腦,總好過衣家絶食呀。以上純粹喺個人諗法,不喜勿插

男爵府

引用:反對絕食行動,看似訴求,實則要脅...不過

原帖由 54heima 於 12-09-04 發表
反對絕食行動,看似訴求,實則要脅...不過我覺得佢地會贏...從此以後,類似事件只會源源不絕,沒有最激,只 ...
同意!遲d可能演變到呀仔唔夠錢洗,用絕食迫呀媽加零用錢!

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:超反對啦....佢地成日話俾個限期政府,+限佢

原帖由 heiphy 於 12-09-04 發表
超反對啦....佢地成日話俾個限期政府, 限佢幾點要回覆, 要撤回呢科. 我個人首先覺得人民應有愛國心, 若有洗 ...
係呀!絕對認同!

所以我今日無任何黑色衫褲在身上!

似要脅多過解決事!

heiphy  多謝你呀!終於有人認同喇!  發表於 12-9-4 00:47
今天種下何種因, 它日必收何種果!!  每天努力為亞仔同我的生活打拼!!

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

未有準備下草草就要推行一個新學科
實在不能接受
無教材,連培訓老師既資源都沒有
有信心可以教得好嗎???

heiphy  其實好多野都係循序漸進既..買樓都係, 唔通儲夠錢先買?都係分期啦  發表於 12-9-4 00:49

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我喺反對嘅,攪壞身體無人可憐我喺度諗,既

原帖由 SHEILAMING 於 12-09-04 發表
我喺反對嘅,攪壞身體無人可憐我喺度諗,既然喺咁,要撤國教,不如就由全港嘅校長老師所有教育界 ...
人自私的!梗係唔會啦,自己唔食屋企人食啦!

今天種下何種因, 它日必收何種果!!  每天努力為亞仔同我的生活打拼!!

珍珠宮

minikin 發表於 12-9-4 00:38
我覺得絕食幾好喎,又唔影響到人,好過掟banana阻街啦 ~而且佢地係有要求對話同開會,無人理佢地,佢地先進 ...

如果絕食果個係自己的子女,我相信你未必會咁講!

珍珠宮

ReadOnly 發表於 12-9-4 00:38
忽發奇想,若果明天有十幾個人絕食,要求政府每人派一百萬,咁政府係咪又要派左錢先可以繼續執行政策呢?

如果呢招work,我唔介意去絕食... 反正我荷包缺糧又想減肥!

公爵府

樓主有無同國內啲學生傾過計?傾過的話就明白咩嘢叫做洗腦!
可能我地既下一代都未係咁易被洗腦!但再下一代呢?再再再下一代呢?!
你睇下北韓,佢地洗腦洗到出神入化!全世界當佢地係笑話,但佢地一啲都唔覺得自己有問題!

heidileung2000    發表於 12-9-4 13:34
mywong    發表於 12-9-4 04:21
박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

男爵府

熱血勳章

近期在電視上,電腦上看過有關的報道,想到以前對社會,對政治冷感的我開始面對,正視問題了,我個人對暴力行為反感!表達意見是無問題的,但是到了掟蕉,什麼霸佔地方紮

首頁
12345...14

尾頁

跳至