婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題,謝謝!

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

如果癌細胞係多發性就有需要, 即係胸部多處地方都有癌, 如果局部有即係單發性就只需要部份切除手術
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

大宅

回覆:什麼情況下需割全乳?

或發病位置近乳头,都会全割。你昨天看完点講呀?

大宅

小小女子 發表於 12-9-5 17:35
或發病位置近乳头,都会全割。你昨天看完点講呀?
點計叫近乳頭呀?
昨天,一言難盡!最后左邊抽2粒,右邊抽5粒. Dr Chow 話佢擔心我左邊有一粒,個樣唔靚。后期做 ultrasound, 見到右邊有 d 粒粒裡面有鈣化點。ultrasound 既醫生於是提議我,做晒所有有懷疑既粒粒。

我好驚,好驚係 cancer. 我重好唔明,點解我 check 得咁密,都可以咁大件事。我已經每日沖涼都留意住😭。

Dr Chow 話,我最大果粒只有1.2cm, 所以有事都應該係初期。重話就算係良性,都有機會轉惡,所以可能都要做手術。佢亦有提過,如果有需要,都要全乳割。我真係喊到收唔倒聲。

而家乜嘢都諗唔倒,只求一切 normal, 就算要做手術攞 d 粒粒,都希望唔係 cancer. 我好 down...

大宅

朋友剛發現乳癌,已到了骨,

伯爵府

引用:Quote:小小女子+發表於+12-9-5+17:35+或發

原帖由 cowkingb 於 12-09-05 發表
點計叫近乳頭呀?
昨天,一言難盡!最后左邊抽2粒,右邊抽5粒. Dr Chow 話佢擔心我左邊有一粒,個樣唔靚。 ...
唔好喊住啦你睇嗰個是否專料醫生?唔好自己嚇自己住,萬大事都有解決辦法,喊解決唔到問題,知嘛!

大宅

回覆:cowkingb 的帖子

我估近乳頭是指近乳房的中心位置。不過以妳的情況,我估是推測病發點分佈得散,安全計就全部割掉,慎防有一些病發點(極微細)細到現在仍未測量到,倘只割掉現在的幾點,遲些那些(極微細)的長大了,又要再處理。你問周e生吧!report 應該一至兩日就知道。不管怎樣,1.2cm萬一是cancer「希望唔係」,亦是很早很早期的,治療都十分十分有希望,當然亦要看看腋下淋巴有冇感染。乳房只是兩片厚脂肪,我有朋友全部割掉,也不是太痛,完全沒有牽涉內部器官,事後也有很多內衣bra 配合,可穿回手術前大部分衣服,對女人來說,要跨過心理這關就盡量看開!不管會做什麼手術,亦會幾天之後的事,好好安排家中的事吧!you will be in my prayer. 希望是好消息!

子爵府

回覆:什麼情況下需割全乳?

我都好驚,呢兩日一樣喊唔停,尋日睇左醫生,照左ultrasound,醫生話唔系水瘤,睇落去情況唔樂觀,要盡快入院取組織。以前試過抽組織,只系抽針,今次醫生話要局部麻醉攞多小小去check.

我問左兩次醫生,醫生都話唔太樂觀。而家排左10/9 入院,11/9 抽。我 12/9 仲要出 trip ,21/9 先返,真系憂心到月尾。

大宅

回覆:garon 的帖子

照理抽針通常在診所做,不用入院?你還有什麼檢查?

子爵府

引用:照理抽針通常在診所做,不用入院?你還有什

原帖由 小小女子 於 12-09-05 發表
照理抽針通常在診所做,不用入院?你還有什麼檢查?
其實系唔洗入院,但我要 claim 保險

大宅

濛查查 發表於 12-9-5 20:32
唔好喊住啦你睇嗰個是否專料醫生?唔好自己嚇自己住,萬大事都有解決辦法,喊解決唔到問題,知嘛 ...
我係睇周永昌醫生,抽針照 ultrasound 由另外一位醫生做,果位女醫生都好好。
好難忍唔喊,ultrasound 個女醫生叫我諗住囝囝,我就跟住做。重有幾個鐘就知,好驚呀!

大宅

小小女子 發表於 12-9-5 20:46
我估近乳頭是指近乳房的中心位置。不過以妳的情況,我估是推測病發點分佈得散,安全計就全部割掉,慎防有一 ...
我都係詁因為 d 粒粒分佈唔同既位置,但因為咁要全乳割,我真係好唔想。 Dr Chow 冇提過淋巴,係點先知淋巴有冇感染架?我老公話,淋巴有事,會發焼,我好少發燒。我唔知點可以知道淋巴有冇事呀。我腋下又摸唔倒粒粒。。。

大宅

倘若真的是cancer,手術(部分切除乳房或全切除)都会在腋下割下淋巴,至於割几多粒就全靠e生経驗,跟着就往化驗室。如癌細胞有擴散跡象,它會經過血或淋巴系統的,就可得到一些端倪,往後的治療可能就要徹底一些了。

大宅

唔知係咪心理作用,尋日做完抽針,今日覚得 d 粒粒大左,重有 d 刺痛 tim。

大宅

淋巴有事的話不一定會發燒,可能會腫一點,手術中e生會找到一些可疑的淋巴核化驗。

大宅

引用:唔知係咪心理作用,尋日做完抽針,今日覚得

原帖由 cowkingb 於 12-09-05 發表
唔知係咪心理作用,尋日做完抽針,今日覚得 d 粒粒大左,重有 d 刺痛 tim。
正常,不要擔心!淋巴是我們身體的防御機制,好像兵士一樣。如割傷,喉嚨痛或病毒,癌症等入侵,都會大左。

大宅

cowkingb 發表於 12-9-5 23:05
個胸啲粒粒?可能有小小出血, 裏面瘀咗,手腳撞瘀都有啲痛,唔好猛摔。今晚快啲瞓,睇報告先再決定啦。Best of luck.

大宅

小小女子 發表於 12-9-5 23:11
正常,不要擔心!淋巴是我們身體的防御機制,好像兵士一樣。如割傷,喉嚨痛或病毒,癌症等入侵,都會大左。 ...咁我胸口果7粒都係淋巴?

大宅

小小女子 發表於 12-9-5 23:07
淋巴有事的話不一定會發燒,可能會腫一點,手術中e生會找到一些可疑的淋巴核化驗。

...
請問淋巴自己可否摸倒?謝謝!

大宅

fefemom 發表於 12-9-5 23:19
個胸啲粒粒?可能有小小出血, 裏面瘀咗,手腳撞瘀都有啲痛,唔好猛摔。今晚快啲瞓,睇報告先再決定啦。Best ...
Ultrasound 果位醫生話,我有幾粒有血管到,所以會流血。尋晚老公已經幫我 meet 左膠布,相信話唔靚果粒係用粗針。
希望唔會 inadequate, 因為真係好痛,同要再等報告。呢2日已經好難捱。

首頁

尾頁

跳至