網購天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

想淘咖啡機,any good idea?

複式洋房

我買咗呢個煮茶器,因為我貪佢煮(奶)茶又得,用嚟蒸餾咖啡又得,而且煮咖啡時連過濾filter都可以慳番(因為內有濾網)!

男爵府

畀面勳章 大廚勳章

引用:我買咗呢個煮茶器,因為我貪佢煮(奶)茶又

原帖由 wcw119 於 12-09-11 發表
我買咗呢個煮茶器,因為我貪佢煮(奶)茶又得,用嚟蒸餾咖啡又得,而且煮咖啡時連過濾filter都可以慳番(因 ...
請問大約幾多錢呀?

複式洋房

crystal2442 發表於 12-9-11 13:26
請問大約幾多錢呀?

http://item.taobao.com/item.htm?spm=2013.1.13.2.a579a2&id=8100230606

經驗所見,用來蒸煮紅(奶)茶,真的沒有用泡浸方法沖泡出來的苦澀味的啊!

【工作原理】

发热盘孔内水煮沸,蒸汽上行经过蒸汽管喷出蒸汽水流到滤网里的茶叶或咖啡上,通过过滤网过滤到玻璃杯内,当煮茶器杯内水温达到沸点后,温控器将自动断电,指示灯熄灭!

可泡各种茶叶,特别适合泡普洱茶,因为普通的普洱茶、红茶用传统方法冲泡饮用时口感涩干。此款煮茶器采取蒸汽泡茶方式,避免普洱茶浸在水里,此为市场非常流行的普洱茶器具,令普洱茶、红茶浓郁香醇,达到最佳的饮用效果

子爵府

好似好得喎!

象牙宮

JoeyNip 發表於 12-9-6 10:37
想淘咖啡機,any good idea?
咖啡迷? 一日喝几杯?

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

複式洋房

333s 發表於 12-10-1 12:15
咖啡迷? 一日喝几杯?
我朝早飲450ml,過咗中午就唔會再飲!

侯爵府

333s 發表於 12-10-1 12:15
咖啡迷? 一日喝几杯?

咖啡迷 -- 我係呀, 不過唔可以飲太多, 咪就夜晚訓唔到lor......

象牙宮

wcw119 發表於 12-10-1 16:09
我朝早飲450ml,過咗中午就唔會再飲!
你喝的不多呀.
喜喝什么?

我一天有7杯吧. 要戒 真的要戒!

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

Obe2009 發表於 12-10-1 16:29
咖啡迷 -- 我係呀, 不過唔可以飲太多, 咪就夜晚訓唔到lor......
obe
mud.. 咖啡迷 & 按摩迷... 你都是. 大家都係 TB 迷.
几何一起上 SZ ?

理性討論交流者。

大宅

畀面勳章

http://detail.tmall.com/item.htm ... &id=13370484605

this one seem good wor
anyone used this before??

努力幫d仔溫書中

複式洋房

333s 發表於 12-10-1 18:01
你喝的不多呀.
喜喝什么?
我飲咖啡是追求質而不是重量的,好像有些人喜歡espresso,不過都是細細杯的而已嗎?不過飲咖啡真係番唔到轉頭的啊,好似以前我飲即溶、三合一咖啡我都可以接受的,但係宜家飲慣即磨蒸餾咖啡後,甚麼即溶、甚麼三合一咖啡,完全不屑一顧啊,我諗遲D連電磨咖啡都滿足唔到我,要手動搖磨至夠頂癮的啊!

複式洋房

benckc611 發表於 12-10-1 20:05
http://detail.tmall.com/item.htm?spm=a1z0d.1.1000638.4.a9341c&id=13370484605

this one seem good wor ...
這部很專業咁播,不過一次只可以沖得一杯而已,也許這是意式咖啡的特色吧,比著我就一定唔夠喉囉,我要可以沖成壺的!

複式洋房

333s 發表於 12-10-1 18:01

我一天有7杯吧. 要戒 真的要戒!
一日七杯?唔怕肥嗎?就當一杯落兩羮糖好了,七杯就是十四羮糖個咯喎,仲有奶呢?如果係落脫脂奶都好D呀,但如果係落花奶或cream嘅話就死得喇!

象牙宮

wcw119 發表於 12-10-1 21:11
我飲咖啡是追求質而不是重量的,好像有些人喜歡espresso,不過都是細細杯的而已嗎?不過飲咖啡真係番唔到轉 ...
沒關係, 也是好事... 專研成精. 生活品美.
espresso,細細杯. 在國外我會盡量喝.
latee 也是. 我喝過的好多國家的 coffee, 各有不同.
香港
喝不到 那種味. 在家喝 6-7杯. 是在喝水. 而非 coffee

吉一島, 有咖啡機, 有冇去看過? 是否你心目中想要的?

理性討論交流者。

象牙宮

wcw119 發表於 12-10-2 02:33
一日七杯?唔怕肥嗎?就當一杯落兩羮糖好了,七杯就是十四羮糖個咯喎,仲有奶呢?如果係落脫脂奶都好D呀, ...
我血糖指數 l 4.6 (中位數 6)
我有運動習慣 & 現加多行路 (故意去行)

沖一杯 500cc (含 coffee, 奶, 糖 ) 40g 是要戒的. 分量過多. 1-2杯是好.

理性討論交流者。

複式洋房

333s 發表於 12-10-2 09:37
吉一島, 有咖啡機, 有冇去看過? 是否你心目中想要的?

我己買了#2那部,所以唔會再多心了!

侯爵府

我每朝起身一定要飲一杯咖啡, 咪就好似成日未訓醒咁.........淨係落奶唔落糖, 慢慢嗒, 鍾意果重苦澀味.

有時下午high tea飲多杯, 夜晚會好難訓到, 無計!

侯爵府

之前有JM post過條link係磨豆ge咖啡機, 有無人知, 搵唔番ge?

複式洋房

Obe2009 發表於 12-10-2 17:34
之前有JM post過條link係磨豆ge咖啡機, 有無人知, 搵唔番ge?
乜有埋自動磨豆的咖啡壺嘅咩?我都有興趣喎!

首頁

尾頁

跳至