樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

代友問.
仲哋1996年摸頂買了一2房單位,直到最近才回到買入價.

想換3房,將來可以做堆退休屋,但賣咗都唔夠錢買大間的,仲要已經45+歲,上會可能都做唔到20年.

賣咗換樓供好,定係唔賣好...

有冇人有好方法? 或分享一下經驗.

想請教各位高手指點.

男爵府

引用:代友問.仲哋1996年摸頂買了一2房單位,直到

原帖由 sopt 於 12-09-07 發表
代友問.
都要睇下佢如果換3房,還款能力如何!如果太吃力,就不變好了!

琥珀宮

代友問.
預做退休屋,2房都夠住啦!

大宅

細屋換大屋,理想是在升巿進行。

大屋換細屋,則在跌市。

現在樓價實在太高了,下行風險實在太大。

如現在換樓,難保第二次摸頂,一定不好受。

禁止訪問

伯爵府

回覆:hy123 的帖子

我會賣!換入一間更優質的長線持有
自住又好,租比人又好
要升嘅話,新買入物業升得快過舊個間

伯爵府

+3金熱血

代友問.
我97年6月摸最頂!!都係第一次置業。

我10年前已經台錢賣了。換了近巿區的物業。趁還有能力換保值些的。但不一定要大

大宅

環保接龍勳章

我都覺得唔一定要大, 最緊要係優質, 如交通﹑配套設施都好緊要, 對間屋日後升值係重要。

大宅

是一般的質數樓,所以才會升這麼多年才回到原價. 對他們來說,想轉區才是換樓的主要原因.

感謝各位的意見.

質數確是十分重要的...也相信現在真不是換樓的好時機...就怕現在再跌,佢哋可換樓的錢就更少了...

定係先賣後租再等跌好呢? 以他們的例子,真係怕行錯一步,到時想再開始都遲.mg:" />

首頁

尾頁

跳至