自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

本人第一次租樓住,個熱水爐"神神地",沖沖下涼,冇搞過任何嘢之下,都可以突然由38度水溫變咗做16度,我想知係應該通知業主叫佢搵人嚟整呀??定係搵煤氣公司啲人上嚟睇咗先??屋企人話一搵煤氣公司就要收錢,係未真o架呢
請各位教!!! thx!!

大宅

我覺得應該先通知業主

侯爵府

緊係call 業主啦(我之前都係比業主攪)

禁止訪問

子爵府

2018復活節勳章

我之前租樓都試過, 於是第一時間通知業主.業主call煤氣公司上嚟check,最終可能個爐太舊整仲貴,後來業主換左個新爐.
(你係租客,如果煤氣單係業主個名,你 都唔知可唔可以自己call人上嚟整)

so far, 屋企本來有的電器傢私有咩問題,我都會第一時間通知業主,當係備案!!

子爵府

會搵煤氣檢查先。

侯爵府

第一時間CALL業主先,

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

回覆:第一次租樓住,熱水爐有問題,搵業主先定係搵煤氣公司先?

小心有D麻煩業主拖好耐都唔肯整架。祝好運。

Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

子爵府

回覆 sophiamok1024 的帖子

搵業主 (如果租約寫明包電器維修)

原因
1) 如果重有保養, 資料收據響哂業主處, 你唔搵佢都唔得
2)如果維修要俾錢, 緊係要業主知道先, 因為佢可能考慮唔維修,寧買過新

你唔好埋咁多, CALL業主等佢發落, 你只需要響維修時間有人響屋企

大宅

CALL業主等佢發落啦

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我自己call煤氣公司先, 因為張煤氣單係我個名.
上次檢查修理, 只係少意思百零二百蚊, 我自己俾左算數.
如果多錢的話, 我先會同業主講.
上次壞爐果幾日係全年最凍果幾日, 落會所沖涼煩到我呢...

Birth -- 3.7 kg    1Y -- 11.1 kg   2Y -- 13 kg  3Y -- 16.3 kg   4Y -- 17.6 kg   4.5Y -- 19 kg  5Y -- 20.4 kg  5.5Y -- 20.8 kg   6Y -- 23 kg

大宅

畀面勳章

回覆:bongbongmum 的帖子

張單係我名㗎

大宅

畀面勳章

回覆:第一次租樓住,熱水爐有問題,搵業主先定係搵煤氣公司先

多謝各方意見,咁我諗都係同業主講聲先,睇下佢點覆我先決定。

公爵府

先通知業主

珍珠宮

玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

業主先,跟住業主會搵煤氣公司上來睇

翡翠宮

開心吸收勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:sophiamok1024 的帖子

通知業主

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

回覆:第一次租樓住,熱水爐有問題,搵業主先定係搵煤氣公司先?

緊係找業主

複式洋房

業主, 業主會安排檢查的

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

先CALL業主通知佢

琥珀宮

引用:本人第一次租樓住,個熱水爐\"神神地\",沖沖

原帖由 sophiamok1024 於 12-09-10 發表
本人第一次租樓住,個熱水爐"神神地",沖沖下涼,冇搞過任何嘢之下,都可以突然由38度水溫變咗做16度,我想 ...
每月已比咗維修費,所以煤氣公司檢查唔洗錢,通常只收零件費,可以call 佢黎check完quote價,通知業主再決定整唔整。

首頁

尾頁

跳至