跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 在職媽咪很辛苦...

babykiu
我本來都唸住返工就轉餵奶粉

大宅

ET Home,
唔一定要餵人奶先係好媽媽. 如何時間唔許可的話, 我都情願留返多d時間陪bb玩. bb都會'chi'你多d. 我相信我地個個都係好媽媽... add oil.

-----------------
灰熊寶寶 & feibear

你地好偉大呀! 可以堅持餵人奶! 我份工超級辛苦, 點止over 7:30pm放工, 放工仲要帶埋d野返屋企做, 之前d奶越來越少, pump 埋奶2 點幾 (我老公仲巳help to feed the last milk before sleep). 上星期日便放棄了, 真覺得自己好冇用, 不是一個好媽媽... I feel very upset....

大宅

feibear

Thanks for your encouragement, but my bb "chi" my maid more than me. bb 會否認錯賓賓 to be her mom 架?? 好擔心, 亦好傷心 ... 返工真的要sacrify 好多咁, 係咪好無奈呢? :cry:

大宅

MOTHER30,

我番工要拎仔仔比親戚湊,然後放工又去番湊。有時我都想放棄餵人奶架!!!不過我成日都諗最辛苦個個月都挨了,無理由現在先放棄。

大宅

feibear,ET Home
我認同feibear的講法"唔一定要餵人奶先係好媽媽"
唔好覺得內咎!

灰熊寶寶 ,

我記得你係全PUMP的,我都係.不過真係好辛苦,夜晚3點
幾彈起身,返工時又要趕頭趕命PUMP.放工死返屋企同呀
女沖涼.餵奶.一個禮拜仲要返兩晚學.
好彩奶量無少到,我希望餵到6個月呀.

mother30
same as U, I bring a big bag everydaywith pump set ,frige-to-go ,and pump machine,milk bag......
該用戶已被刪除

別墅

南瓜,

Must say thanks to you cos I bought the Ameda pump cheaper because of your info.

"夜晚3點幾彈起身" -- well, I tried before but found that milk supply is same as sleeping through the whole night :cry: therefore, give up lu. I now just have enough pump milk for my B during my work time.

大宅

ET Home,
我都好明白你嘅感受, 因為我都係咁. 有時見到呀b見到工人即刻對住佢笑, 都好jerlous ga. 有時仲好予盾. 見呀b見倒印印咁開心, 即係工人揍得佢ok, 我可以放心, 但係又擔心佢揍得太好, 呀b跟佢唔跟我. 所以真係冇兩全其美, 唯有除左返工, 其它時間陪呀b多d law. 呀b大d就知邊個係最錫佢嘅爸爸媽媽 ga 喇. 比心機,

大宅

南瓜,
你好犀利呀. 又返工, 又返學, 仲全人奶. 我都'鄧'你辛苦,你真係好偉大, 小心身體, 比心機呀.

男爵府

係呀, 我都病左, 琴日下午係office嘔完, 返到屋企發燒, 醫生話感冒菌入腸胃, 仲會空氣傳染, 今日唔敢接近豬豬. 只係pump出黎比婆婆餵. :-( :-(

大宅

na&lin

My bb is only 11 lbs 重咋. :-( :-( :-(

民房

ETHome,

My baby is 9 months old.... but she weighs ONLY 15 pounds!

:-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-(

複式洋房

HELLO all 返工 mums,
have your babies cut their night feedings? what are their schedules now? Sleeping fr when to when?

大宅

ALL,
我返左3個星期工,終於病左,好彩只係少少唔舒服,作感冒.為左唔想食西藥,我係咁飲水.第一日返工放工,8點鐘就ZZZ.

ETHome,feibear

我呀B成15磅!我唔知點同呀B減肥~人地話餵人奶唔易肥
但係豆豆就......
好辛苦~我都覺得,不過有得餵就餵,我好多朋友都是餵人奶,她們的BB真係健康D同醒D.我尋日先丟左10包冰奶
好赤~因為我放假時狂PUMP,成個冰格爆曬,黎緊仲要丟.
我咁做就係為左KEEP主D奶量.唔知我頂唔頂到豆豆6個月.

大宅

南瓜
我都聽人講飲人奶

大宅

bb012506
呀豆豆出世7.4磅,尋日三個月啦,15磅幾,抱到手痛!
個幾月個陣,BB自己戒左夜奶,因為呀豆寧願ZZ唔食,但一肚餓,就搏命.前晚同豆豆戒埋12點個餐,掂左.早上6點要叫醒先吃!

豆豆戒夜奶過程
臨訓谷呀B飲,半夜個餐慢慢延遲/如果BB唔醒,就唔食~

大宅

南瓜
我夜晚都無叫我個仔起身食

該用戶已被刪除

大宅

na&lin
又唔係喎!我仲差10 lbs至去返未有bb時

大宅

na&lin ,bb012506
我都係差10磅~
不過我呀媽,呀姨,同事話我依家剛好,唔好咁瘦WOR.
我個身肥曬,要著中碼,樣就真係殘~
我覺得餵母乳瘦得快,D肥肉慢慢咁少.其實可能係太倦,吃少了,Z少了所致.
到豆豆半歲,我就收工!

首頁

尾頁

跳至