跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

Re: 想問6月既bb唔知介左日間個條片片未呢?

曉琳就介下停下, 佢成日貪得意, 話要 ngng, shushu, 但去到坐一下就要羅紙巾,拉水,洗手,總之,我一坐低,訓覺,佢就叫我同佢去廁所,有時真,有時假.

大宅

pauline,唔係講笑,我都覺得zoe好叻呀!佢又肯主動講shushu,講其他野應該都有進步啦?唉...傑傑講嘅野同幾個月前識嘅都係差唔多乍.脾氣又衰,坐係度如果佢要起身你夾硬禁低佢呀,佢喊同癲到反轉個potty都似.

伯爵府

熱血金章 BK Milk勳章

elaine,
zoe 之前都有類似ge情況, 起初為左引佢坐響 potty 度, 佢話要咩我地都俾 (例如一d我地平時唔俾佢玩ge玩具, or 佢至愛ge零食 - 提子干), 所以佢郁d又話要坐 potty, 但其實唔係想痾, 而係想要其他野

所以, 當我地知道佢ge衰野之後, 就開始唔俾佢, 但又一定要佢乖乖地坐響 potty 度坐到痾得出為止! 所以, lee 個介片片行動真係嘔心瀝血呢...

伯爵府

cathy,
反轉個 potty??? 好誇張喎...我諗傑傑咁惡c, 多多少少都係無人會[size=large]真正打/鬧佢有關...(唔好介意我咁講)

查實傑傑有冇話怕邊個人咁架? 我亞娘話小朋友一定要怕一個人, 如果唔係就會無皇管喎...

就好似我咁, 以前餵 zoe 食餐粥, 真係餵到想死, 因為佢第一啖開始已經唔願食, 成日扭要玩具, 最抵死 ge 係俾咩佢都唔合心水, 又扭要睇電視, 幾千百萬樣野, 好煩, 後來我真係扯火, 鬧到佢飛起, 佢當然喊到抽筋啦, 我無理佢, 繼續塞d粥仔俾佢食 (即係喊住黎食), 自此之後, 佢唔敢再扭三扭四, 乖乖地坐定定俾我餵佢食粥!

仲有, 我地唔俾佢入廚房/廁所等聖地, 佢好細個時有一次唔聽話入左廚房, 佢爸爸見到, 打到佢飛起, 打到佢隻手仔呈現騰條印 (其實係用兩隻手指fit落去), 自此之後, 佢唔敢再入去廚房!

宜家諗番起都覺得好變態...但係如果唔惡d, 佢就唔會驚我地, 佢就會變左一屋之鼠, 我地兩公婆係唔會俾 lee 個情況出現架!!

至於講野, zoe 宜家起碼肯跟我地口水尾 (心情好果陣時), 不過仍然串唔埋一小句句子...例如:爸爸拜拜

大宅

就係公公婆婆會縱佢,我同老公鬧同打佢(我真係無咩打佢,老公就幾重手架),佢仲大聲過我地去報串.我鬧仔好多時我阿媽會鬧反我轉頭!佢番黎我度會乖啲,無咁野蠻嘅,但若有得揀佢就唔會跟我同老公囉.所以點解我諗住帶佢番葵涌讀幼稚園呢,就係繼續咁樣佢會好難教,辛苦啲我都想自己試下教番.

大宅

Zachary 都係無進展.

每朝after his morning milk, 佢會坐potty for 大大. 但係for shushu 袖攪唔掂 - 無肯坐/stand next to the potty. 我日日比介條"full"佢wear, 但係佢refuse to say another thing, even if the pants is very wet and uncomfortable - he will just walk around funny with his legs wide apart

男爵府

Zoe 好叻...! 識得講 shu shu...!
婷婷剩係識講 'vv 左 la' 佢到而家都唔肯坐 potty chair, 要我地加個 adapter 落個大人廁所度, 佢就坐, 上次去旅行都要帶埋佢塊私家廁所板...!

伯爵府

伯爵府

伯爵府

Irene,
zach 肯坐響 potty 去大大, 照計開細應該都好易教咋喎...? 有冇叫爸爸示範一下??

Doris,
要帶埋塊私家廁板出街?? 唔係呀化......好搞笑 :mrgreen: 我宜家都諗緊遲下點樣同佢出街 without 尿片... ?-(

大宅

doris,用廁板仲好啦,唔駛清潔嘛!我都有一塊,但佢都未肯坐.

大宅

有, 但係之不過佢兩仔爺多數一齊系toilet gar 時間都係一齊做大事:mrgreen:

pcsiauw 寫道:
Irene,
zach 肯坐響 potty 去大大, 照計開細應該都好易教咋喎...? 有冇叫爸爸示範一下??

伯爵府

Irene,
咁有冇試過好似小虎媽咁, 用隻杯叫亞仔企響樹痾?

大宅

有, but Zachary doesn't like it, he will grab the cup and throw it away.

pcsiauw 寫道:
Irene,
咁有冇試過好似小虎媽咁, 用隻杯叫亞仔企響樹痾?

男爵府

Zach no progress at all and even getting worse that he was able to shu shu on pottery at day-care centre before. But starting last week, no more shu shu.

By the way, I was teaching him brushing the teeth and he starts brush his teeth by himself yesterday. As I only want to teach one thing at a time, I will start reinforce the 'shu shu' training next week.

民房

:lalala: :-D

複式洋房

Ian informs me when he wants "poo poo" since he can talk....recently I am training him "wee wee" but he only inform me when he's finished, I am glad that at least he sense the wet.

By the way, he doesn't want to stand up for "wee wee" but I didn't push him. I've read a book regarding this topic, all mummy must be patient on toilet training, otherwise it makes bad experience for the children and they would refuse in cooperation with this issue.

Rebecca:-D Ian's Album

別墅

我個囡囡一歲度巳識叫尿尿,係歲半巳經完全介片lu。只係我怕佢夜晚會瀨尿尿,所以都繼續幫佢用片,不過用多左一個月度,佢都冇瀨過,所以都巳經完全介哂片,連出街都冇用片。
同埋佢識等到有廁所先去,因為試過幾次係街佢話尿尿,我叫佢等陣,等搵到廁所先,佢都可以控制到冇瀨,搵到廁所先去。
不過佢一定坐係度去廁所,我試過有幾次係街同佢去廁所,佢一定要坐,我抱住佢逗佢去,佢唔肯,我試過有幾次佢死都唔肯我抱住佢,係都要坐,我又唔想佢忍,所以我要幫人洗廁所,洗乾淨先敢比佢去。真係比佢激死。

子爵府

講開戒片進度...我阿囡都仲未得...佢日頭已無包片了(如果無出街), 但要定時叫佢去廁所, 佢可以痾落potty度, 有時響屋企, 加塊bb廁板佢都可以痾響大人廁所度.....
問題係...佢未識主動話我地知佢要去廁所......有時遲左唔記得提佢, 佢就會賴, 痾左先講我地知...
都唔知佢幾時先ready......

男爵府

helen

你都好呀, 起碼晴晴都肯坐落 potty 度, 我個衰豬係c都吾肯坐... 真係煩c我啦.... 重要一除左佢條片片, 佢就係甘扯個 'birdbird'.... 就吾知典教佢好... 真係無從入手呀 :-| :-|

首頁
12345...6

尾頁

跳至