跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 想問6月既bb唔知介左日間個條片片未呢?

wilfredchan 寫道:
helen

你都好呀, 起碼晴晴都肯坐落 potty 度, 我個衰豬係c都吾肯坐... 真係煩c我啦.... 重要一除左佢條片片, 佢就係甘扯個 'birdbird'.... 就吾知典教佢好... 真係無從入手呀 :-| :-|

Zeco, Adrian ge situation 同 Wilfred 一樣

男爵府

Wendy

我最頭痛就係有時佢都肯坐 (要開住vcd比佢睇), 最多都係坐十零分鐘, 不過, 佢坐個時係成日扯自己 'birdbird' 有時重鬼c甘大力, 同佢講左吾好, 佢好似吾係好明重係繼續o甘... 所以你話煩吾煩呀 :-| :-|

別墅

好開心 !! 唔計出街, Rachel 係屋企已戒到日夜 片la(touch wood) :-P

伯爵府

好媽媽勳章

就住呢個問題, 好似聽人講有d可摺既bb廁所板可出街用, 你地有冇見過?
只係想多樣野, 我都唔會買, 因為要羅埋出街, 真太痳煩.

heihei629 寫道:
不過佢一定坐係度去廁所,我試過有幾次係街同佢去廁所,佢一定要坐,我抱住佢逗佢去,佢唔肯,我試過有幾次佢死都唔肯我抱住佢,係都要坐,我又唔想佢忍,所以我要幫人洗廁所,洗乾淨先敢比佢去。真係比佢激死。

伯爵府

好媽媽勳章

未算成功戒到, but日頭冇用片, 間中會賴左先講.

大宅

wilfredchan 寫道:
Wendy

我最頭痛就係有時佢都肯坐 (要開住vcd比佢睇), 最多都係坐十零分鐘, 不過, 佢坐個時係成日扯自己 'birdbird' 有時重鬼c甘大力, 同佢講左吾好, 佢好似吾係好明重係繼續o甘... 所以你話煩吾煩呀 :-| :-|

完全感受到...Adrian都係甘

子爵府

zeco,
我阿囡坐potty時都會用手攪下面ga, 話佢佢會即刻縮手, 對手放番大脾上面...
我同育嬰院d姐姐講, 佢話阿囡響育嬰院都係咁, 可能因為著住條底褲仔或且包住片, 阿囡覺得"醃"住好痕, 所以有咁ge動作.....要經提點佢先得~

男爵府

heihei629,
Your daughter is so smart wor that can get rid of diaper when she was 1.
How you train her?

複式洋房

已經成功戒片了..出街都唔需要用啦.................好開心
我們在天上的父,願人都尊你的名為聖.願你的國降臨.願你的旨意行在地上,如同行在天上.我們日用的飲食,今日賜給我們.免我們的債,如同我們免了人的債.不叫我們遇見試探.救我們脫離兇惡.(太6:9-13)

大宅

各位我好開心呀! 我個女終於都可以唔洗用bb toilet既板去尿尿,所以去親d親戚到妹妹都要著片片,不過臭臭就未試過,有時落街唔係太耐既話妹好都可以既,希望唔好今次講完之後又打會完形啦!

大宅

我個囡都介o左日夜片啦!!! o個時linlin介紹我買妮飄學習褲,宜家仲有一包有多都未用完佢已經成功介掉片片啦!!

伯爵府

熱血金章 BK Milk勳章

勞c9,
亞囡真係醒, 咁快就連夜片都介埋! 叻叻!!

我個 zoe 亦都漸入佳景, 宜家嘗試緊同佢落街唔著片 :mrgreen:

男爵府

嘩, 你地個個都甘叻, 真係羨慕c我啦...

男爵府

wa...! 你地 bb 都咁叻...!

想問你地點開始同佢地戒夜片?

別墅

elainehopl,

我冇見過呀,不過就算有我都唔會帶出街用囉,因為覺得會好麻煩又要帶多樣出街,難得介左尿,又介埋奶奶(除左早上起身同晚上睡前個支)可以唔駛揹咁大個袋出街。
不過聽朋友講話依家好似有墊廁板用ge紙買,咁我寧願買呢種紙,起碼會方便帶出街。
elainehopl 寫道:
就住呢個問題, 好似聽人講有d可摺既bb廁所板可出街用, 你地有冇見過?
只係想多樣野, 我都唔會買, 因為要羅埋出街, 真太痳煩.

[quote]
heihei629 寫道:
不過佢一定坐係度去廁所,我試過有幾次係街同佢去廁所,佢一定要坐,我抱住佢逗佢去,佢唔肯,我試過有幾次佢死都唔肯我抱住佢,係都要坐,我又唔想佢忍,所以我要幫人洗廁所,洗乾淨先敢比佢去。真係比佢激死。
[/quote]

侯爵府

我BB 約歲半已識表示要ng ng,加上多數早上食完奶便会去ngng,下午有時会去多一次,好少賴ngng。

shushu 就 "神經刀",即時得時唔得;
好時幾日(day time at home only)都唔賴,有時係自巳表示要shushu,有時係大人主动

子爵府

阿囡日頭都仲係要人提佢去shu shu...如果定時提佢, 佢可以全日都唔瀨...若遲左提佢, 佢就會賴左後講"賴尿"...
有乜辦法改善 佢仲未識主動話要shu shu......

洋房

我就
皓皓

公爵府

您地囝囝囡囡好乖, 我個2個尿/屎完都唔覺唔舒服, 我都想佢地會抓住咕咕

大宅

我阿仔日間終於都介左片片了,佢識說你知要"shu shu"係屋企佢都識自己扲"啖罐"呵,不過唔識自己除褲,要幫佢手,如果唔係又濕左條褲了.出街都唔同佢著片,隔一段時間就問佢有無"shu shu"佢會說你知有定無,有又係會捉住"咕咕",我多數會帶膠袋去,唔使找厠所.臭臭就幾日先有,我係屋企時就捉佢去厠所,開頭都唔多願意,軟硬兼施先搞的佢坐厠板上,都係試左一兩次.

首頁

尾頁

跳至