跳至

首頁

尾頁

洋房

Re: 想問6月既bb唔知介左日間個條片片未呢?

我個仔夜晚都要入片,因為5次只有2次是乾...出去街街每一次提佢上廁所都好開心,入到廁所會不停攪d廁紙,不停玩水製,唉.....

男爵府

你地個個都有成果, 阿仔呢方面真係反應遲頓, 不識講, 又無耐性, 叫多佢幾次去就發皮四, 情願賴都唔去, 賴濕左就周圍踩

我都立下決心, 等佢返學後睇下有無改善!

大宅

我個女都未肯去廁所呀~
見到佢開大時塊面十足十關公上身咁, 好出力"谷", 我話"係咪臭臭呀?"佢就係咁嗌"唔愛!唔愛! 激C人!!

別墅

我BB日片大致上介到,唔會賴,不過唔肯叫去呵"Shu Shu",要人提。

最慘係佢認toilet,成功同佢係出面街toilet 呵到只有兩、三次,仲要係吟橋佢已經差不多忍無可忍先至得。而家就算著片,佢都會忍到見到屋企個toilet 或佢個私家potty先至呵。搞到我倆公婆同佢出街好大壓力,限住時間,怕忍壞佢。

佢現在日頭已經連學習褲都唔肯著,結果有次試過係西鐵度賴(之前"luck" 佢呵幾次都唔得),老公同我又要顧佢,又要搵紙巾印乾個地下,又要俾人眼望望,尷尬到C!!

有乜計? 唔通真係要帶個potty 出街?!

洋房

可能俾卷

伯爵府

熱血金章 BK Milk勳章

唐c9,
睇黎"認廁所"係每個小朋友ge指定動作...不如你試下下次同佢響屋企個廁所痾ge時候, 同佢講多d "街街果d廁所同lee個都係一樣之嘛, 唔需要驚驚架", 希望講多幾次佢地會明啦...

大家繼續努力!!

大宅

亞女成日响屋企都叫我好似响街咁'抱'住佢疴 ?-(

珍珠宮

我阿女日頭都okay,可自己叫話急,平常都隔一陣就問她去唔去, 而夜晚就要用片,但近排唔知點解,試過幾次半夜自己落床 (佢自己一間房),走去工人姐姐間房,係門口細細聲叫急尿,好彩工人聽到,跟住帶她去廁所,之後入房要訓番, 再問工人條片好多時係乾的,咁係咪差不多無須用片.

別墅

你囡囡好叻呀!

希望好快大家

大宅

我個仔仔好細時, 約一歲多d就已經訓練佢唔著片, 每隔30分鐘至1小時叫佢去小便, 初初會成日整濕好多條褲(8-9條), 但約兩個星期, 佢已經習慣左唔著片去小便.

到左歲半, 佢亦都唔會夜晚頼濕片, 會叫我同佢去

大宅

介在好內啦,初時介就15分鐘1次,約1個礼拜就介咗片,但有時都會失手,習慣咗後bb就知道要去廁所vv,連去大都會ok

大宅

好開心呀!我個女連落街條片片都介左喇!有陣時去街佢著左條片都唔會尿尿到條片到,訓晏覺時都唔洗用,所以佢一日只係用一條片,剩係夜晚訓覺時用. 年中真係慳唔小.

大宅

我個仔介了日夜片了!夜晚要起身"susu",雖然辛苦,但很值得!
6月19日 - QE - 男仔 - 第一胎!!出世: 3.34kg , 5個多月出牙仔, 6個月坐定定, 7個月扶床起身, 8個月......依家已經6 years 咯!!! o係 我心目中已是第一位.  

男爵府

Most of the babies here have almost get rid of the diaper. My son still has a long way to go..but at least he shown great improvement that he can 'shu shu' at the 啖罐.

I failed to train him so I insisted my hubby to train him to sit on 啖罐 last Sat. He succesfully 'shu shu'. With our compliment, he start loving to 'shu shu' at 啖罐 and the succesful rate is 100% during day time.

I am so happy of the progress.

子爵府

我阿囡ge進度有d特別, 佢日頭如果唔著片褲, 係會主動話我地知佢要shu shu的, 但著住片褲就一時時, 玩緊時佢唔會出聲。所以日頭唔著片, 佢係100%唔會癩尿。

但問題來了...阿囡唔肯響廁所或potty度ng ng!!!! 佢想ng ng係會出聲的, 同佢除左條褲, 佢一坐potty/廁板, 就會即起身, 然後話無。同佢著番條褲後, 佢又會話要ng ng, 又話好痛... 如是者, 又著又除3、4次褲佢都唔肯開大...直至我同佢著番條片褲, 佢馬上著片褲上開大 !!我都唔明點解, 無晒佢符........大家有乜意見可以俾到我

複式洋房

Ian is able to indicate that he needs poo poo since 3 months. For wee wee, he can do quite good recently. I tried this weekend for not wearing diaper, he did ask for wee wee at the restaurant on saturday but refuse to stand on the 馬桶 coz it's suppose to stand on the step at home. I took him down on the floor then he did wee wee but of course had to change the pants and socks. However, he did a success on sunday at another restaurant. I could see that this is a good progress for this training but need some more times.

Helen, I think Nika is also afraid of the "feeling" that poo poo without the diaper. A potty training book suggest to cut a hole on the diaper for her to seat and poo poo, it may works.
Rebecca:-D Ian's Album

伯爵府

熱血金章 BK Milk勳章

海倫,
zoe 同晴晴 ge 情況一樣, 唔肯坐響度 poo poo, 好煩...

大宅

Zachary is still refusing to say 'shu shu' and 'shu shu' in the 啖罐 I am hoping that once he starts school, he will realise that other kids can go to 'shu shu' by themselves.

等待驗證會員

irene,
亞仔同亞zach ge 情況一樣..... 我都係旨意先生幫手.......

男爵府

ardnas65 寫道:
irene,
亞仔同亞zach ge 情況一樣..... 我都係旨意先生幫手.......

Sandra,
Yes, I think it is better to have our hubby to teach the boy for 'shu shu' which works in my case. Zach just ignore me...........

首頁

尾頁

跳至