少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

小女返左兩個星期K1,突然對於換衫很抗拒,無論是上午換衫返學,放學回家換便服,出街換衫,洗澡及晚上換睡衣都會哭得很厲害,不停扯著件衫不讓我們脫下。以前有返PN也沒有此行為,她很喜歡上學,問過老師也說女兒非常適應K1 的學校生活。完全想不通有甚麼原因,這會是適應期的行為嗎?有經驗的媽媽請賜教!

禁止訪問

引用:小女返左兩個星期K1,突然對於換衫很抗拒,

大宅

引用:小女返左兩個星期K1,突然對於換衫很抗拒,

原帖由 jacmklam 於 12-09-12 發表
小女返左兩個星期K1,突然對於換衫很抗拒,無論是上午換衫返學,放學回家換便服,出街換衫,洗澡及晚上換睡 ...
佢係咪俾人非禮或者俾人扯過件衫令佢難堪

男爵府

回覆:bebecare 的帖子

分享一下:我個仔2歳試過一次除衫,件衫係頭到"kick\"住咗,勁喊,跟住之後都唔肯除衫,要氹咗好耐先克服到。
我估你個女可能試過一d令佢受驚既事,平時是否你湊?可問下湊佢既人有咩發生過。2歳半應該識表達,同佢傾下偈,問下佢係唔係咁、係唔係呀,之類問題拉。
希望幫到你

男爵府

係咪俾人非禮或者俾人扯過件衫?? or did she make the uniform dirty at school?try to talk to her . She will give you reaction.

大宅

不用太擔心,我兩個初初返學都係咁,because 唔想返,但老師都話佢哋ok, 其實心裡面係唔想的。
:oops:

子爵府

回覆:兩歳半女兒突然對於換衫很抗拒,會是K1適應期的行為嗎

係咪你自己湊?

大宅

回覆:兩歳半女兒突然對於換衫很抗拒,會是K1適應期的行為嗎?

我個仔都好抗拒,除又抗拒,著又抗拒,總之就唔搞佢就好地地。

大宅

回覆:兩歳半女兒突然對於換衫很抗拒,會是K1適應期的行為嗎?

各位媽媽,謝謝你們關心,小女也剛剛停止了這行為。初步認為佢開始要自己揀衫,除了校服外時常穿來穿去都係佢喜歡的那幾件衫,洗左未乾都要著,真係好煩。
同學校老師傾過,老師話吾好成日問邊個扯你件衫,反而要淡化佢,話佢知換左衫好靚女,媽媽好鍾意你換好整齊既衣服,我試左三日,好似work 左

首頁

尾頁

跳至