懷孕前後

跳至

首頁
12345...23

尾頁

子爵府

Re: 捐贈臍帶血予紅十字會

我都應為呢項活動要廣泛宣傳同配合,最好連c家都可以配合到,因為係一件很有意義的事嘛
]

大宅

我問左啦, 只有QE&廣華有得捐, 私家無架!

大宅

一定支持
laiyuen 寫道:
真係好有義意, 希望有朝一日可以發展到所有醫院都可以由捐臍帶血並送去紅十字會, 唔會做成浪費同令更多人可以受惠!

男爵府

我上個月係廣華生左BB, 都有捐臍帶血, 咁有意義既事, 值得大家去參加!!不過同你地講有少少出入. 由於我事先唔知有依個計劃, 所以一路都無填form, 直至我推入產房, 就有個人走埋黎, 問我捐唔捐, 跟住我話捐, 咁佢就會幫你填form 和 問幾個問題, 之後就叫你簽名 (果陣, 我已經痛到死咁濟 :-( :-( ), 簽完, 佢就會出番去, 一直到我生完BB, 佢又出返黎, 話多謝哂, 之後就會俾個襟章你!仲有, 到你出院前一日, 姑娘會同你抽血

別墅

我係12月05都廣華生, 同Jerry豬媽case差唔多,
之前都唔知可以捐臍帶血,
都係痛到死死下先填form. 生完第2日俾個襟章我,
好可惜我bb o既血凝固得快 (健康會凝固得快d),
血量唔夠俾一個人, 所以無用.

我都覺得呢項活動好有意義, 大家要支持呀~

大宅

I want to support, too. But I will delivery baby at Chai Wan Eastern Hospital which is not in the network of the RedCross district. What a pitty~~~~
:cry:
至愛巧沛B既 Blog : http://hk.myblog.yahoo.com/kitqinghypy-happyhome

複式洋房

You can store your bb's 臍帶血 at your own cost if you're going to give birth in private hospital. Like me, I've done so. It can insure my bb and parents as well. If in future we don't need the 臍帶血 , I'll also donate it.

民房

agree!!

大宅

我03年生細仔都有捐,但係無你

大宅

I asked the nurse in 贊育 today and she said you cannot donate in 瑪麗!!! :cry:

buibui,
yes this was my rabbit!!!

大宅

原來可以捐架,我果時唔知呀,所以冇捐,點解醫院d醫生護士唔問下d孕婦捐唔捐架???如果佢地有問我都會捐,d血係唔係都要流出黎喇,我地都唔會要既,有d媽咪就可能會儲臍帶血,唔要既幫下人都好呀!!!

大宅

我o個時都有考慮過,不過我覺得好麻煩,因為仲有好多o野follow up。雖然我都覺得係有需要o既follow up,不過我就唔想加重自己o既心理負擔喇

男爵府

別墅

係呀!瑪麗冇得捐

洋房

廣華有,我個時都有登記,但到我個囡出世個時,因為有個bb比我個囡早幾鈔出世,而無人手收臍帶血(因為只有一位紅十字會護士負責收),所以錯過咗... :-( :-( 為有等o型血的小雞丁大咗去捐血補數

我知港島區只有東區醫院有得收!
四眼雞丁 豬patpat

子爵府

我生之前又係唔知有呢個計劃
生得前先有姑娘問我

我簽左
我老公亦見佢有抽到臍帶血
佢亦有多謝我

但, 之後冇咩襟章 / 再同我抽血喎!

(我 10/05 0係廣華生0既~)

民房

我之前有捐簽左之後,有紅十會人收.
可以幫到人,
我O型血......
:-D

別墅

hi:
我係qe都睇過d章程,唔知孖胎捐得嗎?

別墅

本來我都想捐, 但亞女出世時係星期日晚上..有人收呀...所錯過了...(我係廣華生)

別墅

我都好同意捐贈臍帶血,係一件好閒單既事,可當做善事又可以幫助人,請問大家知唔知有冇咩病唔可以捐呢??

首頁
12345...23

尾頁

跳至