2012年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如題,大家可以交流下

禁止訪問

回覆:kandkbaby 的帖子

大宅

回覆:mushroomrabbit 的帖子

我一號開刀,日日都有沖涼,擒日12朝洗埋頭,爽呀。。。好彩我傷口唔痛,出左院都無食止痛藥了。。。我無餵人奶,試左幾日,太辛苦了,又無咩奶出。。。放棄。。。係呢,妳地bb一歺食幾多安,同隔幾耐食一次呀?

複式洋房

回覆:請問有冇坐緊月媽媽?

我bb 3號出世,都試咗10日埋身食奶,但好辛苦而家食奶粉同泵出來俾佢食。 最難搞係佢次次7/8點開始喊,有唔知原因,你地bb係咪咁?

複式洋房

我30號剖腹生左,而家冇餵人奶,純奶粉,bb差不多每2個鐘要食奶,食緊2安半。我日日沖花灑洗頭,冇用薑水啊

大宅

我8號開刀生左,e加全人奶,個半鐘食一次半個鐘左右,姑娘話阿B未清晒黃,所以成日瞓,要佢食多D,排多D。有媽咪陪月,99每日亦會過來,只用姜水冲身,個人大汗左,有陣味⋯

伯爵府

我19.8 生咗,而家9成人奶一成pump奶,食緊3安,但阿B食完5:00am 歺奶吾肯訓,玩殘

大宅

26/8 開刀生B女,差唔多七磅一,但早左一個月出世。傷口到現在已經好好多,到現在為止只係沖過一次薑皮水(沖涼、洗頭),超爽

伯爵府

DHA勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋

28/8順 產
全人 奶,多數泵到150ml。
薑水抹身,未洗過頭。

阿b退晒黃,食到3~4Oz奶。

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我3號生,傷口一早唔痛啦。不過痕囉。d惡露好滑汕汕。。。。本來停左,點知又黎過。
幾時先完???呢十個月既m一次過還???慘。

下邊好冤啊,好似黎m咁既感覺。

大宅

8/24 開刀生。傷口兩個星期已經唔痛。坐緊月,日日薑水抹身,洗過兩次頭。開刀生,未開始大補,惡露未凊,又唔敢咁早食薑醋。

除了夜晚12點個餐喂奶粉,其他餐數埋身人奶。每兩個鐘一次,每次半小時,又要換片。基本上冇得訓。

禁止訪問

引用:8/24+開刀生。傷口兩個星期已經唔痛。坐緊

大宅

8月30日順產,全人奶,2個鐘左右食20-30分鐘,食2個字就瞓著!成日要搞醒bb。我仲要睇住個2歲大仔,真係無停手!個仔呷醋,見我地抱住個妹,就扭計要我地抱佢!最慘係我埋身餵b女個陣!又要我抱仔,搞唔掂!
每日薑水抹身,已用薑水洗頭一次,打算一個禮拜洗一次頭。

複式洋房

睇到個位媽媽辛苦過自咁多,你地真係好叻。我諗我要再調節一下自己,真係無諗過照顧bb係咁辛苦

複式洋房

關於沖涼,我去私家檢查傷口,佢話其實同正常人一樣日日用水喉水沖涼就得,所以我會日日沖涼,頭就一星期一至兩次,個人乾淨d心情都好d

大宅

引用:我4號開刀,個傷口仲痛緊覺得行動不便。因

原帖由 mushroomrabbit 於 12-09-13 發表
我4號開刀,個傷口仲痛緊覺得行動不便。因請左陪月所以飲食完全五洗擔心。另外做緊全泵媽,三個鐘 ...
我阿b 1/9出世,因為唔願啜,加上開初無尿屎,焗著補奶粉…宜家有陪月照顧飲食同睇下bb幫輕下,自己就兩個鐘泵次奶(bb食3安,追唔到),宜家大約2/3人奶,1/3奶粉…人都癲!! 俾唔到全人奶佢加埋身唔work,有d內疚…
陪月整咗d薑皮同唔知乜俾我日日沖涼,不過佢話洗頭就盡量忍到1個月就最好,所以仲忍緊…

大宅

回覆 kandkbaby 的帖子

我6號開刀,傷口唔痛,日日沖涼洗頭,有用薑皮水,陪月話ok,洗完即刻吹乾就得。一日飲4次湯....今日去兒科醫生check,bb冇咩黃,唔使照燈,比出院時候重咗200g,係醫院既時候開始已經係4個鐘食一次奶

洋房

我都坐緊月,1/9生架,但我懶得pump 奶,是否冇3個鐘頭pump 1次,d奶量就會越來越少架?

大宅

引用:我都坐緊月,1/9生架,但我懶得pump+奶,

原帖由 happy003003 於 12-09-15 發表
我都坐緊月,1/9生架,但我懶得pump 奶,是否冇3個鐘頭pump 1次,d奶量就會越來越少架?

...
睇你奶量啦…你埋身餵?你就好啦! 我唔得先要pump…

別墅

我個女9月8日出世到依家都係全人奶,但唔夠兩個鐘就食奶,食一陣就訓點攪都唔醒,大家有無方法可以長D時間再食?

首頁

尾頁

跳至