烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

還來得及做蓮蓉餡。上星期也做了轉化糖漿

蓮蓉餡

材料: 
乾蓮子300g(檢查,去除蓮心),砂糖150g,熟油150ml(預先滾過的)

工具: 
隔篩

做法: 
1. 滾開一煲水,水滾加入蓮子,煮約15分鐘,熄火,加蓋焗著30分鐘。再大滾10分鐘,熄火加蓋焗30分鐘。如是者幾次,直至蓮子稍用手指輕觸就會散。(冒必要淋才可!)
2. 用隔篩同大匙,把蓮蓉過濾,(注意不用太大力去刮,或猛力壓進去,以至較硬的粒粒也穿過了下去就會有粒粒而唔滑)。棄過濾剩的粗渣。
3 .將過濾好的蓮蓉倒入大鑊,加入砂糖,以中火炒至產生黏性。將油分數次加入(每次都要確定完全吸收了再加)。要不斷往鑊底炒,以防黏底。

4.繼續炒至廷身,用鑊鏟舀起時會成一舊不向下移為準。

注:

如有轉化糖漿,可在砂糖份量中減20g,並以1tbsp糖漿在最後完成階段加入並炒均。

此recipe用油量比市售低好多,almost是最低限度。我自己做時加多了20ml油。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆:自製蓮蓉餡+轉化糖漿(月餅用)

男爵府

回覆:pollyw 的帖子

Discuz

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

男爵府

瑪瑙宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我相信,真正在乎我的人,是不會被別人搶走的。無論是友情,還是愛情。

當你長大,你慢慢學會幾件事情:有些人不必理會,無論他說什麼,
做什麼,多麼幼稚,又多麼討厭,真的不需要在乎。

有些人永遠成不了你的敵人,不必抬舉他,這種人太看得起自己了,以為拼命攻擊你,
傷害你,就能夠被你所恨。

侯爵府

好媽媽勳章

[fly/imgIMG_4704 - 捷徑]

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

小小心得,我的失敗經驗,看過一些食譜敎把蓮子先浸水才去烚,我試過了,蓮子泡過水烚好耐都唔淋,千其唔好試。

另外,過篩時,蓮子丁那部位因烚極都不淋的關係,我唯有放軟手不太大力去壓,用點耐性溫柔地以spoon打圈輕壓,讓硬粒不過到篩,只有已淋的才過到篩成為蓉。那就滑d。但wastage高。如果做時發覺自己棄了的渣是多的,就要自行在糖同油的用量相應調校。執生!

uhtcl2006    發表於 12-9-14 23:26

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

轉化糖漿食譜

材料:
砂糖 500g
水 180ml
檸檬汁(過篩)45g

做法:
1.用不銹鋼煲,加入糖同水。(別搞動)
2.以中火煮滾後,加檸檬汁。即轉細火。(千奇別搞動)。
3.繼續用小火滾至110C(不要超過115C),同時稠度比起蜜糖稀少少便成。離火放涼。倒入玻璃樽儲存。

切勿用大火。我大概煮了45分鐘。
家中沒有溫度計的便乖乖地觀察濃稠度判斷doneness。如果放涼後變好硬,即是太稠,可再加水份再滾幾滾等佢稀返d。
有人話糖漿做好後隔一兩日就可用來做月餅。聽說放夠一年風味最好。時間關係,我將會放2星期就用,剰下的留下年,看看是否更正。

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

pollyw 發表於 12-9-14 22:50
轉化糖漿食譜

材料:

我今年都自製左轉化糖漿, 做法同你差5多......
不過我樽糖漿係上個月已經整好, 家下放左超過一個月啦, 早幾日拎嚟煮餸, 真係好鬼正, 下個wk就用嚟做廣式月餅啦, 好期待d月餅出爐呀

男爵府

回覆 回覆:pollyw的帖子

伯爵府

小魔怪瞓著咗我先至有私人時間-_-#

珊瑚宮

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

禁止訪問

子爵府

侯爵府

好媽媽勳章

請問做月餅餡用現成糖漿可以嗎?

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

uhtcl2006 發表於 12-9-14 23:29
我今年都自製左轉化糖漿, 做法同你差5多......
不過我樽糖漿係上個月已經整好, 家下放左超過一個月啦, 早 ...
期待妳都post上黎分享妳的月餅呀!

想請教妳有d乜菜式可用到轉化糖漿呢?我都想試下用佢睇下有幾野味。

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

littlelam88 發表於 12-9-15 09:36
請問做月餅餡用現成糖漿可以嗎?

超市買金獅糖漿也可以的,我上年也是用金獅,都有果種效果,ok 架。

用其他一般糖漿,雖一樣做得成,但風味不同。

If you don't have the time preparing syrup, golden syrup is a choice.)

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:littlelam88+發表於+12-9-15+09:36+

原帖由 pollyw 於 12-09-15 發表
超市買金獅糖漿也可以的,我上年也是用金獅,都有果種效果,ok 架。

用其他一般糖漿,雖一樣做得成,但風味不 ...
Thanks我買咗韓國糖漿唔知得唔得呢

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

littlelam88 發表於 12-9-15 10:38
Thanks我買咗韓國糖漿唔知得唔得呢

別客氣,我也不知道。

首頁

尾頁

跳至