自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

事件1:今日去左迪迪話說撘船,本身晤多人,基本上加埋十個都無,甘我同前面個人只有一個身位,無啦啦有3個婆婆突然企我前面,我就話麻煩你請排隊,居然同我講你放心我會比你上先,亞婆你現在插我前面同我上先是2回事,如果平時你晤出聲我一定比你上船先 ,你甘有禮貌我一定會先上船因為人晤多我同我FD 坐好,個3個婆婆甘多位晤坐死都要坐在我旁邊,跟住工作人員同佢地講坐返上船個邊,晤係隻船會返同埋方便落船,佢地死都晤聽甘我同我個FD 講我地坐。

事件2:今晚撘車回家時我排第一個,之後有個年靑人企我後面,跟住有一對老人家企我旁邊,我就話請你排隊,居然又話我會比你上先,之後我就話請你排隊。

如果有需要你可以同我講,而晤係插完我隊後同我講我會比你上先

大宅

回覆:真係好晤明D老人家成日晤排隊

衰啲講句, 我會一視同仁,冇敬老呢回事!宜家又唔係傷殘:;pppp:

珊瑚宮

引用:衰啲講句,+我會一視同仁,冇敬老呢回事!

原帖由 KATHERINEKAN 於 12-09-15 發表
衰啲講句, 我會一視同仁,冇敬老呢回事!宜家又唔係傷殘
的確,我平時唔係唔想讓但的確行為好唔要得

生命影響生命
[fly]「審判自己要比審判 別人難得多了。如果你能很成功的做好這件事,你就真的是一個具有真正智慧的人。」[/fly]

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

因為佢地覺得無打你尖,係打後邊果個之嘛。

不知所謂的乙陸!!!

大宅

好媽媽勳章

我都好憎佢地似老賣老,好似一定要讓佢地咁!:;pppp:

ritalau012    發表於 12-9-15 15:14
onehundred    發表於 12-9-15 11:23
pollytopig    發表於 12-9-15 09:27

大宅

引用:因為佢地覺得無打你尖,係打後邊果個之嘛。

原帖由 chowqv 於 12-09-15 發表
因為佢地覺得無打你尖,係打後邊果個之嘛。
我會出聲請到佢走為止,唔可以俾佢恃老賣老,助紂為虐!打尖永遠是錯的(根據佢地既諗法,我都係為後面嗰個出聲

大宅

佢話讓你上先,都好好啦,我之前直情俾人鬧,仲要吾系太老,60都吾知有無,系好多白髮,話我吾讓下佢排先,又話遲一陣會死我都廢事再話佢,我有禮貌請佢排下隊姐

珍珠宮

引用:我都好憎佢地似老賣老,好似一定要讓佢地咁

原帖由 candyPo 於 12-09-15 發表
我都好憎佢地似老賣老,好似一定要讓佢地咁!
仲要老馮要讓佢地咁

大宅

最憎恃老賣老

pollytopig  x 2  發表於 12-9-15 09:28

大宅

引用:我都好憎佢地似老賣老,好似一定要讓佢地咁

原帖由 candyPo 於 12-09-15 發表
我都好憎佢地似老賣老,好似一定要讓佢地咁!

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

引用:Quote:原帖由+chowqv+於+12-09-15+發表因為

原帖由 KATHERINEKAN 於 12-09-15 發表
我會出聲請到佢走為止,唔可以俾佢恃老賣老,助紂為虐!打尖永遠是錯的(根據佢地既諗法,我都係為後面嗰個 ...
因為佢地覺得唔關你事,你出聲就係多餘;佢地就好似大條道理囉。之前都有條片係咁啦。

不知所謂的乙陸!!!

琥珀宮

引用:事件1:今日去左迪迪話說撘船,本身晤多人

原帖由 maggie1112 於 12-09-15 發表
事件1:今日去左迪迪話說撘船,本身晤多人,基本上加埋十個都無,甘我同前面個人只有一個身位,無啦啦有3個 ...
有時老人家唔想行去隊尾行多咗路,佢地係會企係隊頭旁邊(唔係插入人龍前面)等人龍行曬最後佢先行,我自己覺得可接受唔算打尖!有時巴士站在前方,我行到站頭已有巴士到,我自己都會企係站頭等人上曬巴士我最後上。

侯爵府

之前我都遇過,明明睇住前面得3個年青人,左望右望唔夠5秒,突然多左2個亞婆企係我前面,同佢講排隊,佢就話排左好耐,見哂就係後面樹下企(明明我係離遠睇住3個年青人排隊+見冇幾耐之前先走左架車)叫多一次佢排隊,佢就話唔使驚,到時有車會讓返我上先,心諗使咩你讓明明我嚟先,唔係驚上YOUTUBE,真係同佢嘈過(到最後咪又係佢兩個上先)

公爵府

珍珠宮

有時佢地真係唔想行後去排隊之後又行返上黎,所以先企係頭!因為我婆婆就係咁,佢扶支拐杖,要佢排隊尾再行返上黎會又慢又辛苦,佢就企係前面等人上先,通常都有好心人讓佢先!!

大宅

唔係佢地俾你上先囉,本身根本係你上先,都唔知佢地咩LOGIC
好憎人咁講,好似掉返轉係佢地讓左你你仲响度嘈咁,痴綫
我試過唔係打尖,係買野,我拎左一件貨準備俾錢,件貨係LAST ONE ,有個阿婆走埋黎攪,我都未出聲,佢就同我講話﹕你放心,我唔係買,你買囉,我睇下遮
都痴綫o既,我洗唔洗多謝你"讓"我買?

伯爵府

如果個個都以老賣老,咁啲細路唔使玩啦!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

但個問題係去親迪迪尼, 都知龍頭是九曲十三灣才到龍頭, 出口在另一邊, 係一定要從後面出現, 如果唔係, 一定是職員帶佢入來, 如果係, 就一定在最前面第一個, 我前面仲有幾個人

珍珠宮

講真,上左車多數會有人讓位比佢架啦,使唔使咁呀

輸入搜索內容

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

恃老賣老囉

孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

首頁

尾頁

跳至