自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:唔去日本冇其他地方好去

原帖由 topkidsmom 於 12-09-15 發表
唔去日本冇其他地方好去
It\'s because we paid already !

大宅

If I were you, I would not go to anywhere, while I was sick

寶石宮

大廚勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 畀面勳章

yububu 發表於 12-9-15 18:04
It\'s because we paid already !
唔怕一萬 最怕萬一, 小朋友有事, 你面對到當然冇問題, 係我就會轉團, however this is my personal choice!! 不喜勿插!!

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:核電廠爆洩輻射,其實影響一定有,只不過要

原帖由 peipeibb 於 12-09-15 發表
核電廠爆洩輻射,其實影響一定有,只不過要等多久時間未知。去旅行與否,自行決定,但風險承擔自負。

...
Agree!香港人係善忘,好快忘記核輻射有幾嚴重,然後當無事發生過照去日本,安慰自己只係福島有事,輻射去唔到咁遠既,輻射係會飄散,輻射水係會經地底溼透,影響未必係即時,係長遠,我唔會博,我好鐘意日本,我都好想去,但帶住個仔真係唔會考慮!唔想十零廿年後有咩事黎怪我!我廿年後都40零歲,最黃金時期已過,但個仔先廿零歲,我唔想害佢一世!你地話我誇都係咁話,我只知切爾諾貝爾核事故既災情話我知博唔過!
只係個人見解!歡迎隨便插

ww0702  非常同意  發表於 12-9-15 19:24

大宅

引用:If+I+were+you,+I+would+not+go+to+anywher

原帖由 someilo 於 12-09-15 發表
If I were you, I would not go to anywhere, while I was sick
我個B係今日發燒去睇e生,所以我順便問問佢gam Lo ..

大宅

引用:Quote:原帖由+peipeibb+於+12-09-15+發表核

原帖由 susi1024169 於 12-09-15 發表
Agree!香港人係善忘,好快忘記核輻射有幾嚴重,然後當無事發生過照去日本,安慰自己只係福島有事,輻射去唔 ...
其實我想問輻射對我地有咩實則影響a??

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+susi1024169+於+12-09-15+發

原帖由 yububu 於 12-09-15 發表
好多病變種,皮膚癌呀甘

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+susi1024169+於+12-09-15+發

http://www.hko.gov.hk/education/dbcp/rad_health/chi/r4.htm

http://www.hko.gov.hk/education/dbcp/rad_health/chi/r1.htm

珍珠宮

好媽媽勳章

簡單d講,誘發癌症,特別係淋巴癌

大宅

引用:Quote:原帖由+yububu+於+12-09-15+發表其實

http://www.hko.gov.hk/education/dbcp/rad_health/chi/r4.htm

http://www.hko.gov.hk/education/dbcp/rad ...
Thanks for ur info!

男爵府

引用:本身Booked左10月尾同C6和歲半BB去大板,但

本身Booked左10月尾同C6和歲半BB去大板,但今日呀B病左去睇e生,但e生建議唔去怕有輻射。但之前問過人話大 ...
你仲要驚多樣…釣魚台事件…如果大陸出招唔知會唔會反華

珍珠宮

好媽媽勳章

Thanks for ur info!
我只係善意提醒,希望你唔好介意,成日聽人講又唔見日本人有事?唔見佢地走?事實上日本人好多都無得揀,焗住繼續住,將來會有咩壞影響根本無法估計,可大亦可小,但我地,地球咁大咁多選擇,可以揀其他地方旅行,唔一定要帶小朋友去有風險既地方吧!

珍珠宮

回覆:死!去吾去得大板?!?

你bk得去日本就唔信輻射啦,而家醫生一句就信。問我都𣎴會帶小BB去日本

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

可唔可以轉去其他國家呀
不過我都覺得去就唔好驚,驚就唔好去
執子之手,與子偕老~

水晶宮

驚就2公婆去,放低BB在香港俾人湊

侯爵府

引用:Quote:原帖由+peipeibb+於+12-09-15+發表核

Agree!香港人係善忘,好快忘記核輻射有幾嚴重,然後當無事發生過照去日本,安慰自己只係福島有事,輻射去唔 ...
舉腳支持!因為善忘而擔心將來?search下切爾件事睇下啦

珍珠宮

叻叻勳章 畀面勳章

回覆:死!去吾去得大板?!?

忍下啦。萬一小孩有事怨邊個嘅錯

男爵府

醒目開學勳章

回覆:yububu 的帖子

另一個是近日中國和日本因為釣魚台權,中國好多省市都有騷亂,日本遲早都有,排華都唔定,不去也罷

子爵府

引用:Quote:原帖由+debbychun+於+12-09-15+發表

我係驚會對亞B有影響呀
有個朋友去完返泥病左半年,佢係去距離東京好遠的地區,去左七日而已,睇醫生話佢體內好高幅射,所以又高燒又嘔,有好多病人都係去完日本返來就出事。醫生同佢話左10年內都不能生育,有人說唔介意,但幅射哩樣野係影響好深遠的,唔會即時有問題,如果有留意日本新聞,會知道這一兩年佢地人均自殺率俾過往幾年高,高出既原因因為當地人吸入大量幅射後身體受到折磨,患病既患病,等等。所以希望有啲網友唔好寫到事不關已已不勞心,什麼人地去完又無事blablabla,只因太無知

禁止訪問

醒目開學勳章

引用:本身Booked左10月尾同C6和歲半BB去大板,但

首頁

尾頁

跳至