跳至

首頁
12345...10

尾頁

禁止訪問

別墅

shirshir 發表於 12-9-20 20:20
廣福阮鄭呢?及不上千禧阮鄭嗎?

回覆shirshir:
經你問一問,
我就上去阮鄭舊校個校網睇一睇,
準備下資料,
點知睇到個校網出現一個幾嚴重的錯誤,
九月剛開學,
但阮鄭舊校已經舉行了高年級和低年級的"結"業禮了,
參考網址: www.skhycmcps.edu.hk
大家睇下在左手面的夢芹相簿"便見到,
開學禮變成結業禮,
似乎太不小心了.

大宅

引用:+本帖最後由+和富大埔+於+12-9-22+14:25+編

原帖由 和富大埔 於 12-09-22 發表
真的是結業禮喎!年度2011-2012年

別墅

有得頒獎喎!可能真喺上年度11-12年低班結業禮呢!

複式洋房

回覆:大埔小一自行選校學位分析(22/9更新)

已經講完?大結局?

子爵府

都唔係客觀分析

別墅

和富大埔 發表於 12-9-22 14:24
回覆shirshir:
經你問一問,
我就上去阮鄭舊校個校網睇一睇,

樓主不單只唔係客觀o既分析,
仲要自己睇得唔小心,
就話學校犯咗嚴重錯誤,
咁樣好容易誤導人。

男爵府

我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實樓主都係一番好意,將自己知道嘅分享出嚟,佢一時彩錯應該係冇心的
作為家長為小朋友選擇學校,應該自己去了解清楚各小學,網上嘅分享討論都係佔小部份嘅參考
該學校website我都有睇過(分別係暑假同開學後)…應該真係post上年度畢業禮,但係點解咁耐都冇野update,其他小學都有update....可能負責老師太忙喇
btw..我女女都係出年讀小一,所以都好留意呢度嘅討論,希望大家都能夠入到心儀嘅學校,小朋友讀得開開心心

洋房

引用:其實樓主都係一番好意,將自己知道嘅分享出

原帖由 yanyan_1111 於 12-09-24 發表
其實樓主都係一番好意,將自己知道嘅分享出嚟,佢一時彩錯應該係冇心的
作為家長為小朋友選擇學校, ...
講得有道理,九月先出舊年的野,真係要检討下,吾好响乐度怪人啦!

別墅

第七集

上次一時手快眼快,
睇漏左,
引起大家的討論,
因此幾日都不敢再出POST,
已經開始小一報名收生了,
故此都不怕繼續寫埋第七集,

今次是講番阮鄭舊校,
是傳統受歡迎學校,
有不少宗教擁護者,
佢的校舍同孫方中,8號舊墟,阮鄭銀禧一樣,
但就每級開5班,
以上三間都係每級四班,
因此阮鄭舊校的位便多些,
但阮鄭世襲位不少.
而過往有宗教分的亦多,
要留意自行收生時,首名抽籤位比較少,
近年阮鄭舊校好刻意提高叩門要求,
校長開介紹會講明規定要報第一志願,又要見埋父母,
有些家長覺得反正甘難,
不如轉報寶舊.
重有一未完全證實消息,
在我提及的幾間學校近年收表都逐年第升,
但這間就停滯及下跌.
那報讀而中獎的機會是大了或是小的,
真的要自己評估.

(暫告一後落)

男爵府

我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:大埔小一自行選校學位分析(25/9更新)

可唔可以講埋田千吖

carayan  我都好想知!  發表於 12-9-25 21:59

伯爵府

開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

講開叩門要見埋家長呢個話題,阮鄭銀𨭎的校長就話:我哋係教學生唔係教家長,所以叩門沒需要見埋家長,我覺得佢講得好啱!

洋房

引用:Quote:和富大埔+發表於+12-9-22+14:24+回

原帖由 fayebb 於 12-09-24 發表
根本呢间学校就係抬高自己,扮哂九龍名校,又话收幾百表,又话有兄姊都收吾晒,吾报第一就吾如黎叩门,你校舍又吾係靓过人,又迫又舊,人地不如報新舊墟!

別墅

自行收生已結束,
正在收風各校報名情況!

別墅

自行收生結束了成個星期,
今次呢學校都十分口密,
好幾間都叫同老師職工唔好講出去,
所以遲遲都未有消息比大家.
暫時探到幾項零碎消息,

1. 大埔仍是BIG SIX收左大部分的表, 好幾間都係三位數字,
究竟那些是BIG SIX? 在我這主題內, 除了第一間唔計, 其他六間, 大家都看到了.
2. 當中以寶湖仍是區內收最多表學校, 係其中一些BIG SIX 收表的兩三倍!
3. 今年比上年更多了北區及跨境生, 大埔家長又頭痛了, 因競爭更大!
4. 部分BIG SIX 學校雖然仍收唔少, 但收表數字停滯及下跌, 已經要內部開會準備對策.
5. 有幾間繼續穩步上升(不論是否BIG SIX), 如田千, 阮鄭銀禧, 黃建常.
6, 今年收多了跨境生的學校, 自行收表反而少了, 明顯本地家長有介心! 請議員高官正視, 不是說人權平等, 就天下無敵!

以上消息是靠朋友, 只供參考,如看了不開心, 請大家原諒,謝謝.

大宅

和富大埔 發表於 12-10-4 19:50
自行收生結束了成個星期,
今次呢學校都十分口密,
好幾間都叫同老師職工唔好講出去,
講得好, 班高官都費o架, 要照顧跨境學童就應該增加學位, 今年有d唔加仲減你叫我哋d大埔家長點算?? 當初D單非爭床位開始就已經知道會有呢D問題, 但政府永遠唔會做咗嘢先, 衹會後知後覺.....不知所謂

hahaeverybody  贊成~~ 真是後知後覺~~!!仲要收咁高人工~~  發表於 12-10-5 20:07
點解睇唔到??

複式洋房

回覆:大埔小一自行選校學位分析(4/10更新收表情況)

big six 即係邊6間?

伯爵府

引用:big+six+即係邊6間?

原帖由 混吉仔 於 12-10-05 發表
big six 即係邊6間?
吓,有呢个term架!
我纯綷估下…应该係
兩間舊墟
兩間阮郑
運頭塘田家炳
赛小
5知啱5啱呢?

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

和富大埔既意思係指除第一間所講既小學, 其餘都有收到B6跨境生入表...

即係大埔今年被B6睇中, 轉移大埔各小學...

補充一點以往專營跨境生既幾間小學, B6已經睇唔上眼, 已經攻入其他小學, 就如我有提及過大埔某熱門小學2012-2013既小一已經收左派位入既跨境生, 2013-2014情況應該更嚴重.

禁止訪問

首頁
12345...10

尾頁

跳至