跳至

首頁

尾頁

別墅

粥仔

請問有咩粥仔而家

大宅

Re: 粥仔

BB食左幾耐糊仔?我阿B只開始食左一星期,暫時未比粥仔佢食。

大宅

[quote]
fionaytwong 寫道:
請問有咩粥仔而家
Hello! 我叫 Vinci, 係囝囝, 我係05年10月2號出世!你地快d去睇下我個blog!

男爵府

咁請問你地而家餵粥仔俾bb..
一日餵幾多次,
每次餵多大碗啊?

我都想趁放假開始試下煲粥仔俾阿b食啊∼

大宅

我上星期帶囡囡看私家醫生, 他說不要那麼快給bb吃粥仔我問點解? 他說因怕bb難消化會吃不消,應該等bb懂得行先給她吃 大約十個月左右現在還是給她吃糊仔比較好(糊仔最多給bb10至15茶匙左右)

Natasha 是媽媽和爹地之寶貝

別墅

共實我只係餵左d好稀既白粥俾佢食,因為佢唔多肯食糊仔,就算有番茄味都唔鍾意,但係餵佢食粥仔佢就食少少. 我個醫生話可以加d 魚同菜,肉就遲少少,不過我仲未開始加.

別墅

angel,

我bb4個月多我就俾佢試糊仔啦,不過只係幾匙試下囉

男爵府

畀面勳章

我亞b食過好多粥啦..[img align=right]http://www.hk-laufamily.com/icon15.html[/img]

大宅

我一早已經用粥打成糊仔俾仔仔食,佢好鐘意食,所以我每日俾2餐佢食,每次係1碗多少少0既大人碗分量…
而粥入面我會加唔同材料,日日煲日日新鮮…
材料有粟米(原條粟米起粒)、蛋、三文魚(剌身)、豬、牛、雞(嘉美雞雞胸肉)、瑤柱、不同蔬菜、有時煲湯就放0的煲起0既湯連料落粥度煲、米(sogo或者city super買0既日本米)…
有時整埋薯蓉俾仔仔食,我係學bk媽咪教,用日本細細個0既薯仔整,細細個1個當下午茶俾仔仔食…

別墅

你好勁呀! 我咩都唔識,成日俾d朋友笑我個女冇野食呀 :-(

複式洋房

francojoan,

點將D粥打成糊仔呀?? ?-(
My Sweety Kinki  

別墅

u can use sth. like this 將粥打成糊仔
there are many other brands, i use Pigeon and Combi, quite good

http://www.wingonet.com/product/product_detail.php?lang=ch&prod_id=736

首頁

尾頁

跳至