爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

你地會點定義?

大宅

喜歡為自己子女"爭取"佢地認為自己子女應有嘅"權益" -------->好似成個世界都要為佢地個皇子公主而轉咁...

直接d稱呼為"投訴怪"

別墅

唔識定義!
好多人連自己都係其中一分子都唔知!

唉, 我盡量唔做, 但係都唔敢講啊!

大宅

畀面勳章

問題太複雜,唔識點答

男爵府

趣教勳章 叻叻勳章

回覆:點睇呢個世代既怪獸家長?

我舉一個實例,我女女9月返N班,頭2天返1個鐘由一位成人監護人陪,我女女由老婆陪,學校要求所有學生及監䕶人在學校某活動區只穿襪子,有個家長因為個小朋友自己脫掉襪子而同向老師請求,佢話佢細路一向在家不穿鞋襪;尼d家長痴線,比個小朋友返學為乜,有乜理由要學校放棄規則就佢小孩,我老婆話果個佢媽媽,尼d係其中一樣怪獸家長的本未倒置的思維

複式洋房

複式洋房

如果你同佢講,佢重會鬧你多事及岐視佢個仔潻!

複式洋房

以前讀書年代已深深明白家長永遠是對的道理, 依家呢個年代家長們已充份發揮家長永遠是對的應用

大宅

BENL0303 發表於 12-9-20 08:52
我舉一個實例,我女女9月返N班,頭2天返1個鐘由一位成人監護人陪,我女女由老婆陪,學校要求所有學生及監䕶 ...

同意! 畀佢返學都係想佢學識規律, 樣樣都就哂佢點得架! 我地兩公婆自問應該唔係怪獸, 但婆婆就係怪獸婆婆, 成日都要外邊既人就個孫, 一出街就過份緊張, 但o係屋企又成日鬧個孫唔聽話。
BELIEVE!

男爵府

趣教勳章 叻叻勳章

vinik 發表於 12-9-20 12:51
同意! 畀佢返學都係想佢學識規律, 樣樣都就哂佢點得架! 我地兩公婆自問應該唔係怪獸, 但婆婆就係怪獸婆婆, ...

老人家一般更加溺愛小朋友

男爵府

趣教勳章 叻叻勳章

uncle_jerry 發表於 12-9-20 12:47
以前讀書年代已深深明白家長永遠是對的道理, 依家呢個年代家長們已充份發揮家長永遠是對的應用
...

家陣不少學校尤其面臨殺校的, 家長 = 顧客 , 有些顧客所以自以" 顧客為永遠是對的 "

複式洋房

Crazy!
They need the childern study and learn different classes. Honestly, the childern are very tried after a whole day school classes. The monster parents are only think that if the childern do not attend the extra-classes they will lose face!

首頁

尾頁

跳至