跳至

首頁

尾頁

男爵府

而家諗緊填form, 大家有無啓示!

子爵府

回覆:babushka 的帖子

點解會唸呢間?大把好選擇。

男爵府

回覆:大家有無香島官立的情況?小朋友乖唔乖,老師有無愛心?

諗住佢起碼係官立,讀得好中學去到英皇,所以諗下

子爵府

環保接龍勳章

聽d家長講呢間好少功課做,冇咩壓力,我阿仔有個同學個阿哥有讀寫障礙,佢阿媽特登同佢入呢間,因為會冇咁辛苦

子爵府

引用:諗住佢起碼係官立,讀得好中學去到英皇,所

原帖由 babushka 於 12-09-24 發表
諗住佢起碼係官立,讀得好中學去到英皇,所以諗下
樓主,我參觀過,呢間唔會係首選。同埋,聽聞佢係會收一些有問題既學生,不過唔知係唔係真。如果唸官校,南官係top,but teacher 冇咩愛心。

大宅

呢間學校讀既課程比一般的官校淺,兼收生不足, 三思呀樓主.

男爵府

謝謝大家意見。

南官老師真係噤唔得架?mouth:

子爵府

引用:謝謝大家意見。 南官老師真係噤唔得架? +

原帖由 babushka 於 12-09-26 發表
謝謝大家意見。

南官老師真係噤唔得架?
如果你只求成績,吹谷同派位,相信南官可以俾到你。但係如果你要有埋愛心,sorry 佢冇law. 樓主,你要睇下你想要係名牌學校定係要其他?快o的唸啦,28號前要交form.

男爵府

南官既老師無嘜愛心。。。。。咁又唔可以一概而論,南官都有有愛心既老師呀

子爵府

引用:南官既老師無嘜愛心。。。。。咁又唔可以一

原帖由 mamab 於 12-09-26 發表
南官既老師無嘜愛心。。。。。咁又唔可以一概而論,南官都有有愛心既老師呀 ...
Mamab,我應該講,佢地唔係冇愛心,係唔會放好多心機落去學生度。因為官校既老師好多時教一段時間就會被政府調走去第二間,所以唔會對學校有歸屬感。我唔知你有冇去佢地既open day,佢地擺出來既態度就係覺得自己係LV,即係我無論有幾差,但係就係因為我係名牌,所以我唔憂無學生。講真,大部份去參觀過既人都係甘既comments.

複式洋房

我兩個老細都響南官畢業,又唔覺得老師有乜問題喎!好多都教足佢地六年變動唔大,五六年級仲係同一個班主任負責跟進.
南官每年有十八至二十二個入英皇佔南區聯系位絕大多數,香官就小好多.
建議樓主親身到心儀學校附近親身體驗,視察環境.

樓主你可以睇番D前文關於香官,
http://www.baby-kingdom.com/foru ... &extra=page%3D2

大宅

侄仔係呢間讀緊 呢間程度的確淺
但如果個小朋友定力夠
排到前幾名既都派到英皇張祝珊
之前年年轉校長 部份老師都hea教
今年又轉左校長 但今年既真係好D
好似係北官上校過黎既
活動多左兼嚴左 睇得出校長係有心搞既

大宅

好媽媽勳章

我個仔同個女今年轉咗呢間學校,讀得幾好,老師有愛心教,校長又好好,功課唔多唔小(適中),課程都唔算淺,比起我以前讀小學既課程深D喎,想升到好既中學睇你小朋友讀書能力啫,話晒呢間都係官校,前教育局孫明揚都係讀呢間小學出身

首頁

尾頁

跳至