在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我份新工剛剛做左3個月,其實一直都吾係太想做呢份工,又見我99老爺80歲啦...所以想自己做ftm湊番我4yrs的囡囡,湊開不如生多個(其實一直都好想生,不過之前老公吾想、99湊吾到2個及經濟問題等等...所以冇諗)但我已38yrs;我老公係比以前搵多左(雖然收入吾定),但就成日發脾氣(好倦及壓力大)...如果我再生多個得佢一個人工作養6個人...(仲要供5千幾元樓)就會仲大壓力....我應否做生多個ftm?

珍珠宮

供樓五千幾算少啦!既然你老公人工高左,為何不生?

複式洋房

係壓力問題,雖然我只是搵around$10000...但都叫做2個人搵$,如果得佢1個人搵$養6個...我有d擔心呀

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

雖然我一向覺得一係唔生, 一生生兩個, 但你個情況似乎唔生好d, 要生都唔好做ftm.

最大問題係你老公d 脾氣.

錢方面負擔係大, 但你62 99 年紀咁大, 醫療開支亦只會越黎越大, 直到佢地百年歸老為止... 咁佢地百年歸老前, 隨時要拎舊錢出黎救命, 冇人預計到要呢筆開支要幾多....

複式洋房

我之前份工就係因為請得太多假及遲到早退先同我boss關係差...因為我想自己做ftm湊番個囡囡...99&62連同我個囡囡睇醫生都吾識,99就連打電話比我都吾係次次打到(sent左 press 1atuo dial)
先會諗番生多個。不過負擔真係好大。

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

回覆:好想生多個小朋友....如何決擇?

但你老公壓力大,要同佢有共識先好再生。

複式洋房

引用:我份新工剛剛做左3個月,其實一直都吾係太

原帖由 jyb 於 12-09-24 發表
我份新工剛剛做左3個月,其實一直都吾係太想做呢份工,又見我99老爺80歲啦...所以想自己做ftm湊番我4yrs的 ...
同你老公討論下啦。。因為始終係距穩錢養家。。晤怕啦,我樓上個個46歲都生佐個仔仔,仲順產9磅幾添。。

男爵府

回覆:好想生多個小朋友....如何決擇?

除非你有足夠的積畜去支持c6搵得少果d時候既開支,否則不要想了。為左錢反面的夫妻多的是

複式洋房

回覆:yjiu888 的帖子

D男人只會話{是但你,你鍾意呀},我feel到佢只是5050,始終會擔心!

禁止訪問

大宅

照你所講, 我覺得你做 FTM 都 OK, 但要生多個就要再諗下... 除咗 $, 體力都好緊要, 你要照顧 2老 & 1個4歲女孩, 再多個 new born 真係未必得.... 而且你 C6 又唔太大支持, 我怕你o地日後多 agrue...

複式洋房

引用:照你所講,+我覺得你做+FTM+都+OK,+但要生多

原帖由 Goodway 於 12-09-25 發表
照你所講, 我覺得你做 FTM 都 OK, 但要生多個就要再諗下... 除咗 $, 體力都好緊要, 你要照顧 2老 & 1個4歲 ...
2老行得走得,仲可以煮飯tim,暫不需照顧

大宅

無病無痛就係, 但你話佢o地唔識睇醫生, 就連打電話都唔太識o麻~ 其實生唔生多個係你同你老公o既決定, 所以好睇你老公點諗... 如果佢唔太想, 你生完後經濟 OK 就話姐, 如果唔係佢實怨你, 做 FTM 外仲要生多個....

禁止訪問

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:好想生多個小朋友....如何決擇

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

我係ftm已有3年, 老公一個人搵錢養5個人(我, 老公, 2個小朋友, 工人), 老公有時都會話辛苦, 加上在管教小朋友有時都會有分歧, 會影響感情, 但係老公非常喜歡小朋友, 所以好多野會過左去就算.
所以我認為只要兩公婆有共識生多個先至最重要, 建議你請個工人, 自己返工.

複式洋房

回覆:summerpo 的帖子

都想問下你地老公即係搵幾錢一個月左右?我c9都想做ftm, 但計唔點條數。

複式洋房

引用:我係ftm已有3年,+老公一個人搵錢養5個人(我

原帖由 DorothyTsang 於 12-09-28 發表
我係ftm已有3年, 老公一個人搵錢養5個人(我, 老公, 2個小朋友, 工人), 老公有時都會話辛苦, 加上在管教小朋 ...
Thank you你,我都覺得最緊要同老公有共識先生!

gk678  呢樣最重要   發表於 12-9-29 13:21

首頁

尾頁

跳至