2012年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

我個囝剛滿1個月,我想幫佢定飲奶時間同開始慢慢戒夜奶。我個仔每餐食5oz, 兩個幾鐘就開始喊,請問大家有無幫bb定飲奶時間呢?

大宅

我個女依然飲緊4安,都係兩個鐘餵一次,因為有時4安飲唔晒,又成日嘔奶我唔夠膽上4安半住。感覺戒夜奶依然好遙遠,因為即使我夜晚keep住佢11點前訓少d,佢都自動自覺2點醒完,4﹐5點又醒。
我唯有同佢一齊早d訓><

大宅

畀面勳章

引用:我個女依然飲緊4安,都係兩個鐘餵一次,因

原帖由 koalababie 於 12-09-25 發表
我個女依然飲緊4安,都係兩個鐘餵一次,因為有時4安飲唔晒,又成日嘔奶我唔夠膽上4安半住。感覺戒夜奶依然 ...
咁你咪好辛苦囉。。。
我個囝食幾多安都好,唔知點解兩個鐘開始就喊,我想同佢定3.5-4個鐘食一次奶,所以次次佢都喊一輪先餵佢,攪到我心都痛埋。 都唔知點做好。

大宅

回覆 navyzero 的帖子

兩個鐘餵一次真係辛苦嘎。所以成日希望佢訓,訓著左有時可以捱到3-4個鐘食一次。
我個女出世無耐已經每2個鐘飲3安奶,果時我因為唔想佢肚仔細細塞到咁脹咁辛苦就試下餓都唔
俾佢食,但我醫生話個個BB胃口唔同,如果佢真係餓,而又食得落就應該俾佢食,佢唔餓自然會吐出來,呢個時期BB要增重,唔怕食過量,只怕食唔夠,體重唔理想。
不過有時我都發現阿女唔係次次都咁肚餓,就會俾奶嘴佢食住先,通常大餓時你俾咩佢都唔會要,
咁我就會餵囉。有時都可以頂到半個鐘左右嘎。

別墅

回覆:各位有無幫bb定飲奶時間?

我個囝一個月多d, 3.5-4鐘食奶, 每次5安, 儘量拖到4個鐘, 氹下佢訓, 同佢玩下, 換下片, 唱下歌咁。前半個月真係2.5-3個就食, 而家好多喇, 一日由8餐變6-7餐, 起碼有4餐4個鐘先食, 不過有時佢要早d食都冇計, 費是佢喊到死死下先飲奶仲衰...

別墅

引用:我個囝剛滿1個月,我想幫佢定飲奶時間同開

原帖由 navyzero 於 12-09-24 發表
我個囝剛滿1個月,我想幫佢定飲奶時間同開始慢慢戒夜奶。我個仔每餐食5oz, 兩個幾鐘就開始喊,請問大家有無 ...
我都好想幫佢戒夜奶, 不過唔知點戒...

翡翠宮

回覆:各位有無幫bb定飲奶時間?

我個b女個半月大,4個鐘餵一次,依架飲4安半,如果佢兩餐奶之間扭計,我會比少少水佢飲,比奶咀佢食,佢好快就訓番,一係就自己係bb床度"旭"下手仔腳仔,自己係度玩,好似做運動咁,同埋早個幾星期已經戒左夜奶喇!!

翡翠宮

引用:我個囝剛滿1個月,我想幫佢定飲奶時間同開

原帖由 navyzero 於 12-09-24 發表
我個囝剛滿1個月,我想幫佢定飲奶時間同開始慢慢戒夜奶。我個仔每餐食5oz, 兩個幾鐘就開始喊,請問大家有無 ...
剛滿月就食5安奶咁多,仲要兩個幾鐘就哭,咁健康院姑娘有無話食得太密同太多呀??因為滿月時去健康院,姑娘叫我地唔使兩個鐘餵一次咁密,可以隔3個半至4個鐘先餵一次,叫我地餵4安奶,不過,maybe係睇bb重量而定掛,你bb出世同滿月幾多磅呀??我個b女係輕磅,出世時得5.6磅,滿月時7.6磅~~~

大宅

畀面勳章

Atiefig 發表於 12-9-25 14:18
我個囝一個月多d, 3.5-4鐘食奶, 每次5安, 儘量拖到4個鐘, 氹下佢訓, 同佢玩下, 換下片, 唱下歌咁。前半個月 ...
我個囝同你個囝應該差唔多大掛....
我都要試下幫佢轉成3.5-4個鐘食一餐
不過我覺得我個囝好大食, 宜家佢可以食5安半
兩個鐘多d就開始喊

大宅

畀面勳章

小manman 發表於 12-9-25 17:27
剛滿月就食5安奶咁多,仲要兩個幾鐘就哭,咁健康院姑娘有無話食得太密同太多呀??因為滿月時去健康院,姑 ...
我聽日先返健康院, 到時問下姑娘先
其實佢係2個鐘開始喊, 但我就唔會即刻比佢食囉~~
我個囝出世果時重6.9磅, 唔知關唔關佢既重量事呢??
由昨晚開始我試開5安半奶比佢, 佢又同我食晒喎
所以我都唔知應該比返4安佢食定照比5安半佢食好......

翡翠宮

引用:Quote:小manman+發表於+12-9-25+17:27+剛滿

原帖由 navyzero 於 12-09-25 發表
我聽日先返健康院, 到時問下姑娘先
其實佢係2個鐘開始喊, 但我就唔會即刻比佢食囉~~
我個囝出世果時重6.9磅 ...
咁真係要問下姑娘意見,我覺得剛滿月就食5安半好似太多喇,你bb出世6.9磅唔算重,兩個幾鐘仲要食咁多,唔知姑娘會唔會話驚谷肥佢,你去完健康院上黎報告下呀,我想知姑娘點講呀!!

大宅

畀面勳章

小manman 發表於 12-9-25 18:20
咁真係要問下姑娘意見,我覺得剛滿月就食5安半好似太多喇,你bb出世6.9磅唔算重,兩個幾鐘仲要食咁多,唔知 ...
ok~~ 我聽日問完姑娘上黎話你知...
我都怕囝囝太肥

大宅

囡囡出院後已是4-3.5hrs一餐, 初時都有大哭要吃, 但我盡量拖時間, 同囡囡玩, 等時間到才吃. 現在囡囡大約3.5hrs 就會自然醒起.

別墅

引用:Quote:小manman+發表於+12-9-25+18:20+咁真

原帖由 navyzero 於 12-09-25 發表
ok~~ 我聽日問完姑娘上黎話你知...
我都怕囝囝太肥
滿月去健康院成10lbs (出世6.5lbs) 姑娘話過重, 黃色簿仔有個graph睇重量成長, 姑娘話食四個鐘係正常, 所以我先tune返BB四個鐘食奶...奶量冇可能減啦, 阿囝食少半安都訓唔到瓜瓜叫

大宅

畀面勳章

小manman 發表於 12-9-25 18:20
咁真係要問下姑娘意見,我覺得剛滿月就食5安半好似太多喇,你bb出世6.9磅唔算重,兩個幾鐘仲要食咁多,唔知 ...
我今日同囝囝去左健康院, 今日磅佢重4.7kg
初時我都怕囝囝會過重, 但姑娘同醫生都話佢個重量好ok喎, 無過重
我問醫生佢話正常滿月既bb奶量應該大約係4安左右
但佢話如果個bb食到5安既話, 照比5安佢食都得, 可能我個囝比較大食喎
關於食奶既時間, 醫生話只要唔好少於3個鐘一餐, 基本上都無問題既
所以我諗住keep住比個囝食5安奶, 時間就盡量係3.5-4個鐘

首頁

尾頁

跳至