想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

已經有大女5y, 小女1y, 生第2個之前都同老公同好2個就夠, 子女都唔會再生了,
但係我62同99好重男輕女, 2個女經常都得到不公平的對待, 但係因為佢地幫我, 所以忍住唔出聲,
我都同62講唔會再生了, 但係小女1y, 開始有d聲音叫我生多個, 連我媽都係咁講,
其實老公都係好想, 因為有次我m前好辛苦谷住谷住, 他即刻問係咩有咗, 咁似有咗咁,
我話冇可能, 我咁安全, 唔會冇意外. 所以我覺得佢都想有個子, 不過對住我唔會講.

我想問下有冇媽咪因為想追個子而生第3胎?

其實我唔想生有好多原因, 唔一定係仔, 同埋3個真係好辛苦,怕62, 99唔得,
同埋weekend我要自己湊, 我都怕冇時間陪大女做功課
同埋年紀都大d,好難有, 之前想要第2個都等咗成年几, 仲試過小產, 所以都有d驚
http://www.babyhome.com.tw/bb/274139

伯爵府

我有兩個女,會生多個
c6一早講生3個.佢自己3兄妹一齊長大~~

無親戚俾壓力我地生男仔

珍珠宮

BK Milk勳章

引用:已經有大女5y,+小女1y,+生第2個之前都同老

原帖由 Ling0426 於 12-09-25 發表
已經有大女5y, 小女1y, 生第2個之前都同老公同好2個就夠, 子女都唔會再生了,
但係我62同99好重男輕女, 2個 ...
要生都唔會因為想追仔而生 ,考慮清楚。

伯爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

你想清楚先去決定生第3胎,因為要用好多時間和金錢,唔一定生仔的,壓力真的很大!對身體和心靈都不好,保重。

子爵府

回覆:有冇媽咪想生第3胎?

如果生多個係女點算?

子爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 熱血勳章 畀面勳章

果時我去產檢, 突然有個孕婦喊晒口由房門行出黎, "點解又係女架..." 身旁男士黑晒面, 孕婦喊咗半個鐘, 男士一句說話都無同佢講過

何必要為追仔而生呢~除非你有大把錢, 大把時間放係D仔女度就另計

禁止訪問

男爵府

如果想一定要囝 , 做人工囉.

我都好想有個囡......但兩胎都係囝......唔會再生. 三個實在太多. 冇錢養. 湊得好辛苦.

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我唔需要62,99幫我任何野,所以我唔會為左佢地而追多個
相反如果你係需要佢地幫手你湊既或幫手其他野
你唔想同佢地鬧番,就真係要考慮下先

我自己得一個女,我反而想追多個女就算
我62都冇要求我生仔,所以我好好彩

男爵府

我係自己想3個...無人迫我...不過c6 唔想...

haha...

我同佢講, 如果中左 mark 6, 就我話事...

珍珠宮

第一胎係仔,c6當然,宜家陀緊第二胎都係仔,我就有點失望(因為本身鍾意囡),想生多個(博個囡)但已經係高0,所以生埋lee個應該會收工,其實生仔定生女我認為係注定,順其自然啦

男爵府

winifredwin 發表於 12-9-26 17:03
第一胎係仔,c6當然,宜家陀緊第二胎都係仔,我就有點失望(因為本身鍾意囡),想生多個 ...

同你一樣呀 ! 我剛陀緊第二胎 , 中醫話又係囝....我好失望呀 , 好想生囡的.......唉, 唯有安慰自己. 兩兄弟比兄妹啱玩 d .

珍珠宮

回覆:小Sin子 的帖子

me too

大宅

三個係咪太多呢?我都好想三個

男爵府

回覆 回覆:Ling0426的帖子

我第一個,我都想生多2個!但都未有!!

大宅

其實我好鍾意小朋友, 所以我3個我都OK, 但係因為經濟同教育問題, 所以我認為2個已經足夠,
同埋我好鍾意女, 如果想要生仔都係想一仔一女好似完美D, 女仔細心D
不過我認真考慮過應該唔會再生, 除非真係有意外

其實我問下朋友, 都係有D叫我再生, 有D叫我唔好再生,
我仲問咗有個朋友生3個, 佢都係追仔, 佢話當時冇諗多,
有朋友叫我有咗抽羊水驗咗男定女先決定要唔要, 但係我接受唔到,
上次小產我都哭咗好耐, 我諗如自己唔要, 我一世都會內疚

http://www.babyhome.com.tw/bb/274139

子爵府

兩個女而家已經受到不公平對待,如果真係好彩第三胎係仔,你兩個囡囡會唔會被冷待呀?

大宅

靚靚師奶 發表於 12-9-27 10:00
兩個女而家已經受到不公平對待,如果真係好彩第三胎係仔,你兩個囡囡會唔會被冷待呀?

...

其實大女小個時我成日哭的, 爺爺麻麻唔係對她差, 但係當每樣野都要以阿嫂的仔為先囉. 樣樣都要讓
有時阿囡唔讓, 哭, 就給人閙.
不過後來我諗通咗, 起碼咁樣唔會緃她, 仲好, 所以睇開咗,
各種可能性我都諗過了,如果真係要生, 萬一都係女, 我會辭工自己湊
不過我最終都係決定唔生了, 無謂為咗仔而生, 將全部資源放係2個囡身上仲好

不過都係多謝太家意見

大宅

我都係因時間,心機,資源等問題考慮生唔生第三個。唔生就而家嗰兩個小朋友多啲資源lor

複式洋房

其實有得第三個多數都係追仔\女。我有兩個女雖然好想追個仔但現在都沒有計劃因為我怕第三都係女接受唔到所以唔生。

首頁

尾頁

跳至